Beter binnenklimaat met goede regeltechniek en inregelen

Beter binnenklimaat met goede regeltechniek en inregelen

Met goede regeltechniek en het inregelen van installaties kan veel energie bespaard worden en wordt het comfort in gebouwen beter. Dit geldt voor zowel lucht- als waterzijdige installaties. Delta-P kan de klant volledig ontzorgen op het vlak van inregelen en regeltechniek. Als de klimaatinstallatie optimaal functioneert, kunnen gebouwbeheerders het beste uit hun gebouwen halen, beleven medewerkers meer werkplezier en daalt het ziekteverzuim.

“Onze klanten komen vanuit verschillende hoeken. Installateurs vragen om regeltechniek bij nieuwbouw- of renovatieprojecten. Daarnaast krijgen we ook vragen van eindgebruikers die klachten hebben. Dan gaan we kijken: Hoe zitten ze erbij? Welke installaties zijn er en voldoen die? Vervolgens bekijken we of we de installaties opnieuw kunnen inregelen.” Aan het woord is Mark van der Heijden, directeur van Delta-P, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het inregelen van klimaatinstallaties en daarnaast regeltechniek verzorgt. “Als je een installatie niet goed inregelt, is het al snel te warm of te koud of krijgen de achterste ruimtes helemaal geen warmte of koude.”

Veel voordelen

Op het gebied van ventilatie kan inregelen ook veel voordelen hebben. “Als je 20.000 m3 lucht moet verplaatsen kan door verkeerd inregelen de bovenste verdieping veel lucht krijgen en de begane grond niks.” Tijdens corona nam de vraag naar betere ventilatie toe, beaamt Van der Heijden. “Bedrijven vroegen hoe ze meer lucht in hun gebouwen konden brengen, zodat het veiliger en beter was. In het Bouwbesluit staan alleen de minimale ventilatienormen.”

Stijgende energieprijzen

Door stijgende energieprijzen wordt energiebesparing steeds aantrekkelijker, vertelt Van der Heijden. “De temperatuur een graadje lager zetten, dat kunnen klanten zelf. Maar met regeltechniek kun je ook veel energie besparen. Normaal zou je bijvoorbeeld om vijf of zes uur in de ochtend al beginnen het gebouw op temperatuur te brengen. Maar je zou het ook zo in kunnen stellen om het later te doen. Of je kunt bijvoorbeeld een aantal verdiepingen sluiten in de vakantie, waarmee je veel energie bespaart.”

Dynamische toepassingen

Inregelen gebeurde vroeger veelal handmatig, vertelt Van der Heijden. “Dat gebeurde statisch met de hand voor zowel het lucht- als het waterzijdige inregelen. Nu heb je veel meer dynamische toepassingen en variabele volumesystemen en het kan vaak via de regeltechniek in het gebouwbeheer ingeregeld worden. Dat hoeft vervolgens alleen nog gecheckt te worden. Hierdoor wordt het ook mogelijk om op afstand in te regelen en de volumestromen te veranderen. Door smart buildings wordt het op deze manier mogelijk om steeds slimmere installaties te maken.”

Inregelen vergeten

Moderne installaties vereisen steeds meer regeltechniek, benadrukt Van der Heijden. “Als je praat over wko’s en warmtepompen moet de bron bijvoorbeeld altijd in balans zijn. Daarnaast is ook het inregelen van de installatie heel belangrijk omdat de temperaturen echt goed moeten zijn.” Veel bedrijven vergeten de installatie goed in te regelen als die recent aangepast is, legt hij uit. “Als je bijvoorbeeld in een gebouw naar lagetemperatuurwarmte bent gegaan, is het heel belangrijk om de hele installatie opnieuw in te regelen. Ook bij andere verbouwingen wordt het inregelen vaak vergeten. Als je verbouwt, zorg dan voor een nieuwe inregelingen en aanpassingen in de installaties.”

Volledig ontzorgen

Het grote voordeel als een klant Delta-P inhuurt, is dat het bedrijf zowel het gebouwbeheer als het inregelen voor haar rekening neemt. “Er is veel afstemming nodig met gebouwbeheer voor het inregelen. Omdat wij het allebei doen, wordt de opdrachtgever volledig ontzorgt.”

Delta-P kijkt eerst goed naar de regeltechniek in een pand en hoe dat werkt, legt Van der Heijden uit. “Het is slim om ons in een vroeg stadium te betrekken en ook een deel van de engineering te laten doen door het uitvoeren van installatietechnische berekeningen. Door het vroegtijdig aan tafel zitten met de regeltechniek wordt er ook meteen gekeken of alle benodigde componenten goed worden geplaatst en of er voldoende componenten zijn om goed te kunnen inregelen. Dit verlaagt de faalkosten. We kijken met een kritische blik naar afsluiters, drukkleppen en drukopnemers. Vervolgens kijken we naar de regeltechnische omschrijving en zetten we de kloktijden op papier. Dan worden de installaties door de installateur gemaakt en gaan wij daarna aan de slag met het maken van de componenten, kleppen en pompen. Pas daarna kan het hele systeem ingeregeld worden.”

Regeltechniek in watercirculatiesystemen

Ook watercirculatiesystemen in ziekenhuizen en andere instellingen worden nog onvoldoende ingeregeld, vertelt Van der Heijden. “Hierdoor wordt het water op sommige plekken in het systeem veel te warm, terwijl het op andere plekken ruim onder de wettelijk vereiste 60 graden komt.” Dit kan bovendien risico’s opleveren voor de gezondheid, vertelt hij. “Problemen met de waterkwaliteit kunnen problemen opleveren, bijvoorbeeld door een legionella-besmetting. Maar daarnaast kun je door dit goed in te regelen ook veel energie besparen. Wij kunnen ook tapwaterberekeningen uitvoeren hiervoor en adviezen geven over te plaatsen componenten”, besluit hij.

Dit artikel is gesponsord door Nexton.

Lees meer over

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

Ook topspeler op de Nederlandse markt worden: dat is de ambitie van MHelios by Midea, de Nederlandse distributeur voor slimme thuisbatterijen mét AI-gestuurd Energie Management Systeem van wereldmerk Midea. Met optimale service, een team van experts en het aanbieden van hands-on trainingen hoopt eigenaar Marnix Vlug komende periode zoveel mogelijk installateurs aan MHelios by Midea te binden.

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Snel schakelen voor Onderwijspark Leijburg

Snel schakelen voor Onderwijspark Leijburg

Half januari werden de handtekeningen gezet voor het Onderwijscentrum Leijpark in Tilburg. Nu - een dikke tien maanden verder - legt Maas & Hagoort de laatste hand aan het inregelen en het monteren van de verlichting.

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Slimme verlichting is niet slechts een trend, maar een essentiële behoefte in moderne gebouwen. Door de energie-efficiëntie en controle die smart lighting biedt, kunnen installateurs voldoen aan strengere certificeringen en normen. Volgens de International Energy Agency (IEA) resulteert het gebruik van slimme verlichting in kantoren tot 35-40% energiebesparing.

Ferry Brouwer, lichtadviseur bij Technische Unie

Vier lichttrends in de spotlight

De ontwikkelingen op het gebied van verlichting gaan razendsnel. Consumenten en bedrijven stappen massaal over op ledverlichting, waarbij ledarmaturen steeds duurzamer en slimmer worden gemaakt. Ook installatiegemak is een belangrijk aandachtspunt voor leveranciers.

Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Wanneer je een led-dimmer op ledverlichting aansluit is het van belang dat je de juiste dimtechnieken combineert. Zowel een ledlamp als een led-dimmer werken op een bepaalde dimtechniek: RC of RLC. In dit artikel legt Nick Vriese van EcoDim uit wat het verschil is.

Systeemdossier.nl is een herstart voor de branche

Systeemdossier.nl is een herstart voor de branche

Een herstart voor de zonnepanelenbranche: zo ziet Jan de Boer van Solar Techniek Nederland de invoering van Systeemdossier.nl.

Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Met Internet of Things (IoT) kunnen apparaten en systemen makkelijk met elkaar communiceren en gegevens verzamelen. Voorbeelden van deze apparaten zijn slimme meters, zonnepanelen, laadpalen en energieopslagsystemen. Door deze apparaten te verbinden en de gegevens te analyseren, kunnen organisaties waardevolle inzichten krijgen en hun processen verbeteren.

De energiemarkt vraagt om oplossingen die verder kijken dan één product

De energiemarkt vraagt om oplossingen die verder kijken dan één...

De energiebranche evolueert snel, en met de toenemende vraag naar duurzame energieoplossingen zoals thuisbatterijen, laadpalen en warmtepompen, wordt het landschap complexer. Maar, laten we eerlijk zijn: de complexiteit van vandaag de dag vraagt om meer dan alleen een goede toolkit. Hoe blijf je als installateur voorop lopen en grijp je de kansen die deze dynamische markt biedt?

Sessy wil samen met installateurs flink opschalen

Sessy wil samen met installateurs flink opschalen

Hij is écht Nederlands, slim, onafhankelijk, integreerbaar in alle bestaande situaties en is voorzien van gratis software: Sessy, de meest verkochte thuisbatterij van dit moment. De volgende stap: dat alle Nederlandse installateurs de Sessy in hun assortiment hebben. Medeoprichter Roeland Nagel: "We willen graag herrie maken. Bill Gates zei ooit: een computer in elk huis. Dat lukte. Wij zeggen: een thuisbatterij in elk huis."

Deze nieuwe dimmers zijn gemaakt voor én door de installateur

Deze nieuwe dimmers zijn gemaakt voor én door de installateur

EcoDim introduceert de PRO line. Een update van de vier best verkochte modellen, uitsluitend via de elektrotechnische groothandels te verkrijgen. Met deze dimmers komt er een lijn op de markt met nóg betere specificaties. Speciaal ontwikkeld voor, maar ook samen met de e-installateur/monteur.

Elektrische bedrijfswagens: stap op tijd over

Elektrische bedrijfswagens: stap op tijd over

Als ondernemer in de installatietechniek wordt een duurzame transportoplossing steeds belangrijker. Zeker met de strengere milieu-eisen die volgend jaar van kracht worden. Dat maakt het van groot belang om vaart te zetten achter het vergroenen van de bedrijfswagens, stelt Ralf van Meer van het nieuwe bedrijfswagenmerk Maxus, onderdeel van de Van Mossel Automotive Group.