BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Waar andere rapporten zich richten op deelaspecten van de bouw en de installatiebranche biedt BouwKennis met het Jaarrapport een totaaloverzicht van de gehele sector, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, nieuwbouw en renovatie. “Dit rapport is de fundamentele bron voor harde data, grondige analyses, trends en toekomstige ontwikkelingen”, aldus Marketeer en Brandmanager Max Escalante. “Met inzichten uit eigen onderzoek ontstaat een helder beeld van de huidige markt én de verwachtingen voor de komende jaren. In plaats van te vertrouwen op aannames heb je met dit rapport een solide basis voor jouw strategische beslissingen.”

Cruciale data voor jouw bedrijfsstrategie

Het Jaarrapport bevat een breed scala aan inzichten die relevant zijn voor iedereen die actief is in de bouwsector, zoals:

  • Externe analyse van de bouwsector volgens de DESTEP-methode
    Factoren zoals demografie, economie en technologie worden uitgebreid besproken, zodat je begrijpt welke externe krachten van invloed zijn op jouw business.
  • Trends en ontwikkelingen
    Ontdek de belangrijkste ontwikkelingen in de bouwsector voor de komende jaren. Denk aan digitalisering, energie-efficiëntie en de transitie naar circulair bouwen.
  • Marktsegmenten en opdrachtgevers
    Het rapport geeft jou inzicht in de markten waarin je actief bent en welke opdrachtgevers het meest interessant zijn, inclusief omzetstromen door de gehele bouwkolom.
  • Economische prestaties en verwachtingen
    Het rapport bevat cruciale gegevens over omzetontwikkeling, prijzen en personeelscapaciteit, zodat je beter kunt plannen en concurreren.

Het rapport legt volgens Max niet alleen de nadruk op cijfers, maar ook op de veranderende dynamiek binnen de sector. “Uit eigen onderzoek komt onder meer duidelijk naar voren dat de focus van veel bouwpartijen ligt op betrouwbaarheid als onderscheidende factor. Dit geldt vooral voor klusbedrijven, installateurs en aannemers. Betrouwbaarheid is meer dan alleen een basisvereiste; het is een strategisch voordeel geworden door de toenemende aandacht voor kwaliteit en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Fabrikanten aan de andere kant profileren zich steeds vaker als kennis- en adviespartners. Dit is vooral belangrijk in een tijd waarin duurzaamheid, energie-efficiëntie en circulariteit centraal staan. Door hun kennis te delen, positioneren fabrikanten zich als onmisbare schakels in de bouwketen.”

“Groothandels spelen een cruciale rol door hun klantgerichte aanpak met een sterke focus op ondersteuning en slimme logistieke oplossingen, zoals afvalvrije bouwplaatsen. In een markt met een tekort aan technisch personeel biedt deze klantgerichtheid uitvoerende partijen de nodige ruimte om efficiënt te opereren.”

Onmisbare informatie voor toekomstgericht beleid

Een andere opvallende constatering uit het Jaarrapport is dat duurzaamheid vooral een issue is aan het begin van de bouwketen, bij toeleveranciers en ontwikkelende partijen. Voor andere partijen heeft duurzaamheid minder prioriteit. W-installateurs vormen hierop een uitzondering, omdat hun werk direct gekoppeld is aan energie-efficiëntie.

En heb jij enig idee hoe het zit met de investeringsbereidheid van fabrikanten? Het onderzoek laat zien dat zij vooral inzetten op de modernisering van bestaande locaties, in plaats van uitbreiding naar nieuwe productielocaties. Dit betekent dat de sector weliswaar groeit, maar dat deze groei gepaard gaat met zorgvuldige afwegingen over de beste investeringen.

Sleutel tot concurrentievoordeel

In een sector die ook nog eens onder druk staat door inflatie, hoge rentetarieven en politieke onzekerheden biedt het Jaarrapport de kennis en inzichten die jou helpen om de juiste koers uit te stippelen en je concurrentievoordeel te vergroten. Ongeacht of het nu gaat om marktinformatie voor de korte termijn of strategische inzichten voor de lange termijn.

Dit artikel is gesponsord door BouwKennis.

De afgelopen jaren zijn er diverse concepten van zonnesatellieten ontwikkeld. Hier een voorbeeld van NASA. (Foto: NASA)

Elektriciteit winnen vanaf de maan

Er vindt al veel onderzoek plaats naar het winnen van zonne-energie in de ruimte met behulp van satellieten. Maar het is ook mogelijk om op de maan zonne-installaties te plaatsen.

Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Wanneer je een led-dimmer op ledverlichting aansluit is het van belang dat je de juiste dimtechnieken combineert. Zowel een ledlamp als een led-dimmer werken op een bepaalde dimtechniek: RC of RLC. In dit artikel legt Nick Vriese van EcoDim uit wat het verschil is.

Panel schedules maken in Revit

Panel schedules maken in Revit

Bij BIM begint een goede elektrotechnische installatie bij een goed panel schedule in Revit, zegt Ismael Kassrioui. Hij is BIM modelleur en eigenaar van technisch tekenbureau Cadique. In dit artikel vertelt hij meer over het maken van zo'n panel schedule.

Homey overgenomen door LG Electronics  

Homey overgenomen door LG Electronics

Het populaire platform voor smarthomes uit Enschede is overgenomen door het Zuid-Koreaanse LG Electronics.  

Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Met Internet of Things (IoT) kunnen apparaten en systemen makkelijk met elkaar communiceren en gegevens verzamelen. Voorbeelden van deze apparaten zijn slimme meters, zonnepanelen, laadpalen en energieopslagsystemen. Door deze apparaten te verbinden en de gegevens te analyseren, kunnen organisaties waardevolle inzichten krijgen en hun processen verbeteren.

Carbon Tracker biedt inzicht in CO2-uitstoot van producten

Carbon Tracker biedt inzicht in CO2-uitstoot van producten

Rexel introduceert de Carbon Tracker. Deze tool moet klanten inzicht geven in de CO2-impact van producten.

De energiemarkt vraagt om oplossingen die verder kijken dan één product

De energiemarkt vraagt om oplossingen die verder kijken dan één...

De energiebranche evolueert snel, en met de toenemende vraag naar duurzame energieoplossingen zoals thuisbatterijen, laadpalen en warmtepompen, wordt het landschap complexer. Maar, laten we eerlijk zijn: de complexiteit van vandaag de dag vraagt om meer dan alleen een goede toolkit. Hoe blijf je als installateur voorop lopen en grijp je de kansen die deze dynamische markt biedt?

NIS2-startpunt geeft informatie over nieuwe cyberwet

NIS2-startpunt geeft informatie over nieuwe cyberwet

Meer bedrijven zullen maatregelen moeten nemen op het gebied van cyberwetgeving. Dit door de komst van de Europese NIS2-richtlijn en de Nederlandse Cyberbeveiligingswet (Cbw).