Slimme verlichting en de toekomst van installatieprojecten

Slimme verlichting en de toekomst van installatieprojecten

Slimme verlichting is niet slechts een trend, maar een essentiële behoefte in moderne gebouwen. Door de energie-efficiëntie en controle die smart lighting biedt, kunnen installateurs voldoen aan strengere certificeringen en normen. Volgens de International Energy Agency (IEA) resulteert het gebruik van slimme verlichting in kantoren tot 35-40% energiebesparing.

Slimme verlichting maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals slimme sensoren, een lichtmanagementsysteem en draadloze netwerkcommunicatie om licht te optimaliseren. Het implementeren van slimme verlichting begint met de keuze van het juiste lichtmanagementsysteem (LMS). Een lichtmanagementsysteem regelt en optimaliseert de werking van verlichting in een gebouw of ruimte.

De voordelen van slimme lichtsturing

  • Energiebesparing:  slimme verlichting kan volgens het IEA tot 40% energie besparen door aanwezigheidsdetectie en daglichtopvang. Dit betekent lagere energiekosten en een snellere terugverdientijd.
  • Toekomstbestendig: Door strengere eisen zoals BENG en de verplichting voor kantoorpanden om vanaf 2030 minstens energielabel A te hebben, is slimme verlichting essentieel. Het zorgt dat gebouwen voldoen aan deze eisen.
  • Efficiëntie en tijdswinst: Slimme verlichting kan de installatieprocessen vereenvoudigen en versnellen. Door een draadloos systeem zoals Casambi te gebruiken, besparen installateurs tijd op bekabeling en configuratie. Dit leidt tot minder arbeidsuren en een efficiëntere projectafronding.

Implementatie van slimme verlichting

Binnen gebouwen worden diverse lichtmanagementsystemen geïmplementeerd. Het gekozen systeem is een keuze voor de lange termijn. Daarom is een overweging van systemen belangrijk. Voor de keuze van LMS zien wij twee belangrijke keuzes:

  1. Merkgebonden of open systeem
    Merkgebonden systemen zijn ontworpen om naadloos samen te werken met de producten van één leverancier. Dit resulteert vaak in een lagere interoperabiliteit met producten van andere fabrikanten. Merkgebonden systemen kunnen leiden tot vendor lock-in, hierdoor is men sterk afhankelijk van één leverancier voor onderhoud en updates. Dit kan leiden tot hoge kosten op de lange termijn en beperkte flexibiliteit als men van leverancier wilt veranderen. Open systemen bieden daarentegen meer flexibiliteit door de ondersteuning van producten van verschillende fabrikanten.
  • Draadloos of draad gestuurd
    Open protocolsystemen zoals DALI en KNX worden veel in gebouwen toegepast. De configuratie en integratie van deze systemen vereist specifieke kennis en apparatuur. De kosten voor programmering zijn daarom hoog en de schaalbaarheid is beperkt door de vereiste bekabeling. Smart lighting kan slimmer door de implementatie van draadloze lichtsturing. Draadloze lichtsturing kan ook op basis van Bluetooth Low Energy. Wij raden draadloze protocollen op basis van WIFI af. Deze systemen zijn afhankelijk van een WIFI verbinding en een centrale controller. Dit vormt een single point of failure. In vergelijking is Bluetooth Low Energy minder kwetsbaar en zeer betrouwbaar.

Casambi ecosysteem

Het ecosysteem Casambi is een gebruiksvriendelijk systeem waarmee verlichting draadloos kan worden aangestuurd. Alle producten van Casambi en partners zijn 100% compatibel met elkaar. Casambi zorgt hiervoor door het grootste ecosysteem van aangesloten fabrikanten te ondersteunen. De snelste en gemakkelijkste oplossing voor lichtregeling begint met de Casambi Operational Node. Deze node is in elk regelapparaat zoals armatuur, schakelaar en sensor ingebouwd.

Betrouwbaar netwerk

Bij gebruik van meerdere verlichtingsproducten met Casambi ontstaat een ‘standalone’ mesh netwerk. Dit is een netwerk waarbij iedere Casambi ontvanger of zender contact heeft met andere ontvangers of zenders in hetzelfde bereik. Dit zorgt voor gegarandeerde compatibiliteit tussen talloze, toonaangevende lichtfabrikanten. Het netwerk maakt gebruik van Bluetooth Low Energy, een energiezuinige en draadloze technologie. Op deze manier ontstaat er een netwerk wat stabieler is dan een WIFI netwerk. Als er onverhoopt een verbinding tussen ontvangers of zenders wegvalt, vindt het mesh netwerk altijd weer een andere weg. Er is dus geen ‘single-point-of-failure’. Vervolgens worden alle Casambi ready producten geconfigureerd en gebruikt met de gratis Casambi app.

Uw installatievoordelen

Door te kiezen voor Casambi verhoogt u als installateur de toegevoegde waarde in projecten. Dankzij eenvoudige installatie en configuratie bespaart u tijd en kosten, wat leidt tot hogere winst per project. Bovendien biedt het systeem de flexibiliteit om in te spelen op de specifieke wensen van uw klanten. De betrouwbaarheid en compatibiliteit van Casambi zorgen voor toekomstbestendige oplossingen. Kortom, met Casambi verhoogt u niet alleen uw efficiëntie, maar ook de scoringskans en winst per project.

Implementatiepartner van lichtsturing

Als implementatiepartner binnen installatieprojecten ondersteunt Maas & Hagoort de installateur in het volledige lichtproject. Dit omvat ook de programmering en licht control van verlichting. Deze belofte zetten wij kracht bij door de eerste implementatiepartner van Casambi in Nederland te zijn. Op deze wijze ontwikkelt u als installateur kosten efficiënte en gebruiksvriendelijkere lichtinstallaties voor uw opdrachtgever. Dit alles met het doel om samen een hogere scoringskans en winst per project te realiseren.

Dit artikel is gesponsord door Maas & Hagoort.

Systeemdossier.nl is een herstart voor de branche

Systeemdossier.nl is een herstart voor de branche

Een herstart voor de zonnepanelenbranche: zo ziet Jan de Boer van Solar Techniek Nederland de invoering van Systeemdossier.nl.

De energiemarkt vraagt om oplossingen die verder kijken dan één product

De energiemarkt vraagt om oplossingen die verder kijken dan één product

De energiebranche evolueert snel, en met de toenemende vraag naar duurzame energieoplossingen zoals thuisbatterijen, laadpalen en warmtepompen, wordt het landschap complexer. Maar, laten we eerlijk zijn: de complexiteit van vandaag de dag vraagt om meer dan alleen een goede toolkit. Hoe blijf je als installateur voorop lopen en grijp je de kansen die deze dynamische markt biedt?

Deze nieuwe dimmers zijn gemaakt voor én door de installateur

Deze nieuwe dimmers zijn gemaakt voor én door de installateur

EcoDim introduceert de PRO line. Een update van de vier best verkochte modellen, uitsluitend via de elektrotechnische groothandels te verkrijgen. Met deze dimmers komt er een lijn op de markt met nóg betere specificaties. Speciaal ontwikkeld voor, maar ook samen met de e-installateur/monteur.

Verlichtingsprojecten: montage zonder gezeur en voor een vast bedrag

Verlichtingsprojecten: montage zonder gezeur en voor een vast bedrag

De laatste jaren is Maas & Hagoort getransformeerd naar een full-service projectbureau op het gebied van verlichting, vertelt licht- en engineermanager Ben Dorst. 'We adviseren, engineeren en leveren de verlichting bij projecten groot en klein.' Nieuwste tak aan de boom is de montageservice. Deze is in het leven geroepen om de installateurs wat meer adem te geven in grote projecten.

Foto: Eaton

Noodverlichting: nieuwe versie NEN-EN 50172

De NEN-EN 50172 geeft informatie over noodverlichtingssystemen voor vluchtwegen. Nog dit jaar zal een nieuwe versie worden gepubliceerd. Edwin de Graaf, namens branchevereniging NVFN lid van NEN normcommissie Verlichting, licht een paar belangrijke wijzigingen toe.

Verlichtingsevent Future Lighting 2024

Verlichtingsevent Future Lighting 2024

Op woensdag 20 en donderdag 21 november vindt de derde editie van Future Lighting plaats. De lichtsector komt samen in Next Level, Evenementenhal Gorinchem. Het thema van dit jaar is 'Light beyond led'.

Homey overgenomen door LG Electronics  

Homey overgenomen door LG Electronics

Het populaire platform voor smarthomes uit Enschede is overgenomen door het Zuid-Koreaanse LG Electronics.

Maas & Hagoort leverde de verlichting voor het kantoor van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Licht op alle continenten

Lichtexpert Maas & Hagoort sleepte een bijzondere opdracht in de wacht, Het bedrijf is in de komende acht jaar verantwoordelijk voor de verlichting in ambassades, Consulaten-Generaal en Permanente Vertegenwoordigingen van het Koninkrijk der Nederlanden over de hele wereld.

Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Met Internet of Things (IoT) kunnen apparaten en systemen makkelijk met elkaar communiceren en gegevens verzamelen. Voorbeelden van deze apparaten zijn slimme meters, zonnepanelen, laadpalen en energieopslagsystemen. Door deze apparaten te verbinden en de gegevens te analyseren, kunnen organisaties waardevolle inzichten krijgen en hun processen verbeteren.

CEN/TS 17951: technische specificatie voor adaptieve noodverlichting

CEN/TS 17951: technische specificatie voor adaptieve noodverlichting

Binnenkort wordt een technische specificatie voor adaptieve noodverlichting gepubliceerd (CEN/TS 17951). Edwin de Graaf, namens branchevereniging NVFN lid van NEN-normcommissie Verlichting, geeft toelichting.

Noodverlichting: nieuwe versie NEN-EN 1838 op komst

Noodverlichting: nieuwe versie NEN-EN 1838 op komst

Waarschijnlijk verschijnt nog dit jaar een nieuwe editie van de NEN-EN 1838 - Toegepaste verlichtingstechniek - Noodverlichting. Edwin de Graaf, namens branchevereniging NVFN lid van de NEN-normcommissie Verlichting, licht een aantal opvallende wijzigingen toe.

Sessy wil samen met installateurs flink opschalen

Sessy wil samen met installateurs flink opschalen

Hij is écht Nederlands, slim, onafhankelijk, integreerbaar in alle bestaande situaties en is voorzien van gratis software: Sessy, de meest verkochte thuisbatterij van dit moment. De volgende stap: dat alle Nederlandse installateurs de Sessy in hun assortiment hebben. Medeoprichter Roeland Nagel: "We willen graag herrie maken. Bill Gates zei ooit: een computer in elk huis. Dat lukte. Wij zeggen: een thuisbatterij in elk huis."