Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Wanneer je een led-dimmer op ledverlichting aansluit is het van belang dat je de juiste dimtechnieken combineert. Zowel een ledlamp als een led-dimmer werken op een bepaalde dimtechniek: RC of RLC. In dit artikel legt Nick Vriese van EcoDim uit wat het verschil is.

In het geval van ledverlichting kun je twee verschillende dimtechnieken tegenkomen. Dit zijn de dimtechnieken Fase afsnijding / Trailing Edge (RC) en Fase aansnijding / Leading Edge (RL). Het verschil tussen deze dimtechniek zit in het afknijpen van de pulsen die de stroomtoevoer afgeeft.

Fase afsnijding is de meest voorkomende dimtechniek bij led verlichting. Ongeveer 90% van de ledlampen werkt op deze dimtechniek. Bij fase afsnijding wordt de puls aan het einde van de puls afgeknepen. Deze wordt dus afgesneden vlak voordat de puls de nul doorgang passeert. Hierdoor wordt de stroom minder abrupt afgesloten, wat uiteindelijk beter is voor de lichtbron. Fase aansnijding komt minder vaak voor. Toch zijn er nog regelmatig led-lichtbronnen te vinden die op deze dimtechniek werken. Bij deze dimtechniek wordt de stroom aan het begin van een puls afgebroken. Hier wordt de stroom dus erg abrupt afgesloten. Nick Vriese van EcoDim legt uit welke mogelijkheden je tegen kunt komen bij led-dimmers.

Wat is het verschil tussen RC en RLC?

Om te beginnen: "Je dient een led-dimmer te kiezen die aansluit bij de dimtechniek van de lichtbronnen," vertelt Vriese. In het geval van led dimmers kom je vaak twee types tegen: RC dimmers en RLC dimmers.

"Een RC led dimmer is een dimmer die werkt op de dimtechniek fase afsnijding. Deze dimmers zijn dus vanzelfsprekend alleen geschikt voor led lampen die werken op fase afsnijding," vervolgt hij. "In veel gevallen heb je hiermee een juiste dimmer voor ledverlichting. Toch kan het soms voorkomen dat dit niet het geval is. Zeker wanneer je niet zeker weet op welke techniek uw ledlampen dimmen."

Wanneer je dit niet zeker weet kun je volgens Vriese het beste kiezen voor een RLC dimmer. "Een RLC dimmer werkt namelijk op beide dimtechnieken (Fase afsnijding (RC) én Fase aansnijding (RL). Hierdoor heb je altijd de juiste dimmer voor de betreffende lichtbron," vertelt hij. "De dimtechniek kan in sommige gevallen ingesteld worden via een schuifje op de dimmer, in andere gevallen wordt de dimtechniek van de lampen automatisch herkend."

Kwalitatieve RLC dimmers

EcoDim heeft een uitgebreid assortiment aan RLC dimmers. Ten eerste zijn er drie dimmers in de PRO line die geschikt zijn voor beide dimtechnieken. Dit zijn de ECO-DIM.02 PRO, ECO-DIM.03 PRO en ECO-DIM.05 PRO. Deze dimmers zijn speciaal ontwikkeld voor installateurs en monteurs.

Ook zijn er diverse RLC smart dimmers. Bij deze dimmers kun je kiezen tussen de protocollen Zigbee, WiFi en Z-Wave. Rond het einde van het jaar heb je ook de mogelijkheid om voor de gloednieuwe smarthome standaard Matter te kiezen. Deze standaard zal op den duur de andere smarthome protocollen vervangen.

Kortom, met een RLC dimmer zit je als installateur altijd goed, ongeacht het type ledverlichting. Zo heb je altijd de juiste combinatie tussen led-dimmer en ledlamp te pakken!

Dit artikel is gesponsord door EcoDim

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Slimme verlichting is niet slechts een trend, maar een essentiële behoefte in moderne gebouwen. Door de energie-efficiëntie en controle die smart...

Slimme verlichting op de werkplek

Slimme verlichting op de werkplek

Een op de vijf Nederlandse organisaties maakt gebruik van slimme verlichting. Dat valt op te maken uit een onderzoek van 'met led kan het'.

'Overstap naar ledverlichting verloopt te traag'

'Overstap naar ledverlichting verloopt te traag'

De overstap naar ledverlichting moet sneller. Dit vinden Techniek Nederland, Fedet, FME en de Nederlandse Licht Associatie (NLA). Ze stuurden een...

Systeemdossier.nl is een herstart voor de branche

Systeemdossier.nl is een herstart voor de branche

Een herstart voor de zonnepanelenbranche: zo ziet Jan de Boer van Solar Techniek Nederland de invoering van Systeemdossier.nl.

Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Met Internet of Things (IoT) kunnen apparaten en systemen makkelijk met elkaar communiceren en gegevens verzamelen. Voorbeelden van deze apparaten...

CEN/TS 17951: technische specificatie voor adaptieve noodverlichting

CEN/TS 17951: technische specificatie voor adaptieve noodverlichting

Binnenkort wordt een technische specificatie voor adaptieve noodverlichting gepubliceerd (CEN/TS 17951). Edwin de Graaf, namens branchevereniging...

De energiemarkt vraagt om oplossingen die verder kijken dan één product

De energiemarkt vraagt om oplossingen die verder kijken dan één...

De energiebranche evolueert snel, en met de toenemende vraag naar duurzame energieoplossingen zoals thuisbatterijen, laadpalen en warmtepompen, wordt...

Sessy wil samen met installateurs flink opschalen

Sessy wil samen met installateurs flink opschalen

Hij is écht Nederlands, slim, onafhankelijk, integreerbaar in alle bestaande situaties en is voorzien van gratis software: Sessy, de meest verkochte...