Wanneer verdwijnen welke lampen?

Wanneer verdwijnen welke lampen?

Binnenkort zijn TL-buizen (FL) en compact fluorescentielampen (CFL) niet langer verkrijgbaar op de markt. Tijd dus om te gaan oriënteren op geschikte alternatieven. Want ruim 40% van de huidige geïnstalleerde lichtbronnen bestaat namelijk nog uit dit type conventionele verlichting. Een grote renovatieopgave voor installerend Nederland.

In de Single Lighting Regulation (SLR) is op Europees niveau afgesproken wanneer welk type lichtbron van de markt verdwijnt. Zo zijn gloeilampen en halogeenlampen de afgelopen jaren al uit de handel verdwenen. Vanaf februari óf september 2023 worden daar de TL- en CFL-lichtbronnen aan toegevoegd. De reden voor het verbod op dit type lichtbronnen is tweeledig. Enerzijds omdat er energiezuinigere alternatieven zijn, anderzijds omdat dit type lichtbron gebruik maakt van gevaarlijke stoffen zoals lood en kwik.

Welke lampen verdwijnen

Vooral vierkante en rechthoekige inbouw- en opbouwarmaturen en lichtlijnen op basis van fluorescentie technologie krijgen problemen. Maar ook downlighters kunnen binnenkort niet meer worden vernieuwd met de vertrouwde technologie. Een overzicht welke type lichtbron verdwijnt per 1 september 2023:

  • CFL ni – per februari 2023
  • Longlife LFL – per februari 2023
  • HS...60 > CRI (<80,≤ 105 W) – per februari 2023
  • FL T5/T16 – per september 2023
  • FL T8/T26 – per september 2023
  • FL R T5/16 mm – per september 2023
Wanneer verdwijnen welke lampen?

Waarom retrofit een slechte keuze is

Er zijn veel argumenten om bij het vervangen van conventionele lichtbronnen verder te kijken dan LED retrofit. Zo wordt de opgegeven levensduur nauwelijks gehaald, geven de lampen over het algemeen gewoonweg minder licht dan een nieuwe TL-buis, vervalt de werking van de spiegeloptiek in het armatuur omdat er gebruik wordt gemaakt van een totaal ander uitstralingspatroon, vervalt de wettelijke CE aansprakelijkheid van de armaturenfabrikant omdat er niet conforme lichtbronnen worden gebruikt, kan er geen gebruik worden gemaakt van de EIA-subsidie, zijn er beperkte mogelijkheden voor het toevoegen van daglicht- en aanwezigheidsregelingen en zijn ze kortweg gewoon een stuk minder efficiënt dan een nieuw LED-armatuur.

Wanneer verdwijnen welke lampen?

Beste alternatief

Een toekomstbestendige keuze voor de renovatie van conventionele verlichtingsbronnen, is een volledige overstap naar een LED-armatuur. Inmiddels is er voor ieder type armatuur en bijhorende lichtbron een geschikt LED-alternatief beschikbaar. Met de belofte ‘Innovatieve LED verlichting in iedere prijsklasse. Dat is TRILUX’ biedt TRILUX-alternatieven op drie verschillende prijspunten met verschillende specificaties. En we maken het de installateur makkelijk met onze eenvoudige renovatie quicklists, webinars, lichtberekeningen en advies op locatie. Deze tools, services en meer zijn terug te vinden op www.datistrilux.com.

Dit artikel is gesponsord door Trilux Benelux.

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

Ook topspeler op de Nederlandse markt worden: dat is de ambitie van MHelios by Midea, de Nederlandse distributeur voor slimme thuisbatterijen mét AI-gestuurd Energie Management Systeem van wereldmerk Midea. Met optimale service, een team van experts en het aanbieden van hands-on trainingen hoopt eigenaar Marnix Vlug komende periode zoveel mogelijk installateurs aan MHelios by Midea te binden.

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Snel schakelen voor Onderwijspark Leijburg

Snel schakelen voor Onderwijspark Leijburg

Half januari werden de handtekeningen gezet voor het Onderwijscentrum Leijpark in Tilburg. Nu - een dikke tien maanden verder - legt Maas & Hagoort de laatste hand aan het inregelen en het monteren van de verlichting.

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Slimme verlichting is niet slechts een trend, maar een essentiële behoefte in moderne gebouwen. Door de energie-efficiëntie en controle die smart lighting biedt, kunnen installateurs voldoen aan strengere certificeringen en normen. Volgens de International Energy Agency (IEA) resulteert het gebruik van slimme verlichting in kantoren tot 35-40% energiebesparing.

Ferry Brouwer, lichtadviseur bij Technische Unie

Vier lichttrends in de spotlight

De ontwikkelingen op het gebied van verlichting gaan razendsnel. Consumenten en bedrijven stappen massaal over op ledverlichting, waarbij ledarmaturen steeds duurzamer en slimmer worden gemaakt. Ook installatiegemak is een belangrijk aandachtspunt voor leveranciers.

Producten Ledvance nu ook te koop bij Schuurman

Producten Ledvance nu ook te koop bij Schuurman

Groothandel Schuurman breidt haar assortiment uit met verlichting en duurzame energieoplossingen van Ledvance.

Reorganisatie bij Veko Lightsystems

Reorganisatie bij Veko Lightsystems

Bij Veko Lightsystems verdwijnen dertig arbeidsplaatsen als gevolg van een reorganisatie.

Foto: Provinciehuis Assen

Enorme markt voor refurbished armaturen

"We moeten zuinig zijn op spullen want allerlei grondstoffen raken langzaam maar zeker op. Als een goede armatuur refurbished kan worden, dan is het zonde om deze weg te doen." Dat is de visie van Richard Out, European Lighting Expert (ELE).

Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Wanneer je een led-dimmer op ledverlichting aansluit is het van belang dat je de juiste dimtechnieken combineert. Zowel een ledlamp als een led-dimmer werken op een bepaalde dimtechniek: RC of RLC. In dit artikel legt Nick Vriese van EcoDim uit wat het verschil is.

Systeemdossier.nl is een herstart voor de branche

Systeemdossier.nl is een herstart voor de branche

Een herstart voor de zonnepanelenbranche: zo ziet Jan de Boer van Solar Techniek Nederland de invoering van Systeemdossier.nl.

Foto: Eaton

Noodverlichting: nieuwe versie NEN-EN 50172

De NEN-EN 50172 geeft informatie over noodverlichtingssystemen voor vluchtwegen. Nog dit jaar zal een nieuwe versie worden gepubliceerd. Edwin de Graaf, namens branchevereniging NVFN lid van NEN normcommissie Verlichting, licht een paar belangrijke wijzigingen toe.

Verlichtingsevent Future Lighting 2024

Verlichtingsevent Future Lighting 2024

Op woensdag 20 en donderdag 21 november vindt de derde editie van Future Lighting plaats. De lichtsector komt samen in Next Level, Evenementenhal Gorinchem. Het thema van dit jaar is 'Light beyond led'.