Met Industry 4.0 breekt een nieuwe periode aan: de zogenoemde vierde industriële revolutie waarin systemen met elkaar worden verbonden en met elkaar communiceren. Digitalisering pur sang.
Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.
Bij BIM begint een goede elektrotechnische installatie bij een goed panel schedule in Revit, zegt Ismael Kassrioui. Hij is BIM modelleur en eigenaar van technisch tekenbureau Cadique. In dit artikel vertelt hij meer over het maken van zo'n panel schedule.
Lichtexpert Maas & Hagoort sleepte een bijzondere opdracht in de wacht, Het bedrijf is in de komende acht jaar verantwoordelijk voor de verlichting in ambassades, Consulaten-Generaal en Permanente Vertegenwoordigingen van het Koninkrijk der Nederlanden over de hele wereld.
Meer bedrijven zullen maatregelen moeten nemen op het gebied van cyberwetgeving. Dit door de komst van de Europese NIS2-richtlijn en de Nederlandse Cyberbeveiligingswet (Cbw).
Het populaire platform voor smarthomes uit Enschede is overgenomen door het Zuid-Koreaanse LG Electronics.
Rexel introduceert de Carbon Tracker. Deze tool moet klanten inzicht geven in de CO2-impact van producten.
Begin vorig jaar is in de EU de nieuwe 'NIS2'-richtlijn aangenomen. De richtlijn moet onze cyberweerbaarheid verhogen. Op dit moment (medio 2024) wordt deze omgezet naar Nederlandse wetgeving, die per oktober moet ingaan. In hoeverre is NIS2 van toepassing op installatiebedrijven?
De behoefte om meer grip op de eigen energiehuishouding te hebben neemt door allerlei factoren toe, waaronder netcongestie. Een term die hierbij regelmatig voorbij komt is 'slim gestuurd decentraal energiesysteem'. Wat wordt hiermee nu eigenlijk bedoeld?
Het slim kunnen aansturen van thuisbatterijen, zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen biedt kansen voor een lagere energierekening, een meer flexibele energiehuishouding en het voorkomen van netcongestie. We zetten de belangrijkste begrippen in dit vakgebied voor u op een rij.
Charged, de ontwikkelaar van thuisbatterij Sessy, is bezig met een virtual power plant. Zo'n online platform is handig wanneer je thuisaccu's wilt inzetten voor congestiesturing.
Ook bij thuis- en buurtbatterijen is cyberveiligheid een belangrijk aspect. Hoe staat het met de regelgeving op dit gebied?
Netcongestie is een van de belangrijkste uitdagingen in de energietransitie. Technische dienstverleners gaan daarom steeds vaker aan de slag met digital twins. Door virtueel te modelleren, blijkt er vaak nog ruimte achter de aansluiting en is een grotere netaansluiting toch niet nodig. Bedrijven als Fudura en Hoppenbrouwers Techniek helpen bedrijven bij het maken van modellen en keuzes.