Zonnepanelen van de toekomst

De zonnepaneel in zijn huidige vorm lijkt uitontwikkeld. Maar schijn bedriegt. Er zijn volop ontwikkelingen om de opbrengst te verhogen en de prijs te verlagen. En om ze fraaier te maken.
De zonnepaneel in zijn huidige vorm lijkt uitontwikkeld. Maar schijn bedriegt. Er zijn volop ontwikkelingen om de opbrengst te verhogen en de prijs te verlagen. En om ze fraaier te maken.
Gevelbekleding, dakpannen en motorkappen met geïntegreerde zonnecellen. In Eindhoven werkt een aantal partijen aan een nieuwe fase in de toepassing van zonne-energie. Namelijk op maat gemaakte toepassingen met zonnecellen op industriële schaal. Ook wel mass customization genoemd.
Installatie Journaal heeft enkele video's met Sjef Cobben gemaakt over de elektrotechnische installaties. Deze gaat over het ontwerpen en aansluiten van pv-installaties (zonnepanelen). Daarbij ontbreekt weleens de benodigde kennis waardoor brand en andere problemen kunnen ontstaan.
<p><strong>Omvormers </strong></p> Wat is er nu op de markt? In essentie zijn omvormers (inverters in het Engels) terug te brengen tot drie types. De stringomvormer, waarop meerdere zonnepanelen in serie worden aangesloten met slechts één MPP-tracker. De tegenhanger is de micro-omvormer. Tenslotte is er nog een tussenvorm: de stringomvormer met optimizers. Deze gratis whitepaper informeert u onder meer over de installatie en risico's, veiligheid, levensduur, beste keuzes en rendementsverschillen van micro-inverters, multi-micro-omvormers en optimizers.
Op 10 juli jl. werd de kamerbrief van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over de najaarsronde van de SDE+ 2018 gepubliceerd. In deze kamerbrief komt een aantal veranderingen aangaande de subsidie naar voren. Een van de veranderingen is dat de grondvergoeding voor veldsystemen niet meer wordt verstrekt. Een andere verandering is dat het basisbedrag van de SDE+ voor zon-PV projecten omlaag gaat.
Voor de beoordeling van de bouwkundige aspecten van de pv-systemen kan gebruik worden gemaakt van NEN 7250 'Zonne-energiesystemen - integratie in daken en gevels - bouwkundige aspecten'.
Energiewacht schakelt Schone Zon in voor de installatie van zonnepanelen op een schuur. Als de klant na afloop niet tevreden is en weigert te betalen, daagt Energiewacht installateur Schone Zon voor de rechter.
Uit metingen van het Duitse Fraunhofer Instituut voor Zonne-energiesystemen (ISE) blijkt dat de vermogensopbrengst die fabrikanten van pv-panelen communiceren, gemiddeld hoger is dan de daadwerkelijke output. In 2024 ging het om een verschil van gemiddeld 1,2 procent. Als dat percentage wordt toegepast bij alle in dat kalenderjaar in Duitsland bijgeplaatste panelen, staat het vermogensverschil volgens Fraunhofer gelijk aan de nominale output van een groot zonnepark.
Wie op platte daken een pv-installatie monteert, voegt extra gewicht toe. Maar hoe voer je die krachten af? Laat je ze uitkomen op de dakbedekking en isolatielaag óf wil je dat gewicht juist aan de dakconstructie doorgeven? Sikko Luinge, sales engineer bij groothandel Technea, gaat hier dieper op in.
In 2024 is in Nederland zo'n 3,4 GWp aan pv-vermogen geïnstalleerd, de laagste waarde van dit decennium en 30 procent minder dan het jaar ervoor. Dit staat in het Nationaal Solar Trendrapport 2025 van Dutch New Energy Research.
De leverancier en installateur van zonnepanelen bij veertien woningen is volgens de eigenaar van de woningen tekortgeschoten en na diverse pogingen om dat te laten herstellen, eist de eigenaar gedeeltelijke ontbinding van de overeenkomst en een schadevergoeding. De rechter komt erbij en oordeelt dat gedeeltelijke ontbinding niet kan.
Met het op neer sturen van elektrische energie vanuit het net naar een batterij en andersom, komt elektriciteit vaker dan nodig voorbij het loket van de belastingdienst. De zogeheten dubbele energiebelasting is echter complex. En een oplossing op die te voorkomen, is voorlopig niet voorhanden. Adus minister Hermans van het ministerie van Klimaat en Groene Groei.
Een installateur plaatst zonnepanelen, batterijen en een omvormer. De batterij en omvormer werken niet, voor de vervanging rekent hij een meerprijs. De woningeigenaar weigert deze te betalen en de installateur stapt naar de kantonrechter. Daar eist de woningeigenaar een schadevergoeding.