Elektrische auto's slim laden met loadbalancing technologie

Elektrische auto's slim laden met loadbalancing technologie

De transitie naar zero-emissievoertuigen is niet meer te stoppen. Meer en meer wordt duidelijk dat de overstap naar elektrisch rijden onvermijdelijk is. Bedrijven die zich specialiseren in de installatie van laadstations rijzen als paddenstoelen de grond uit, terwijl de ook markt voor laadstations wordt overspoeld met nieuwe merken. Welk laadstation is de beste keuze?

Overheden stimuleren met kortingen en belastingvoordelen, stedelijke besturen nemen maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren en ook de auto-industrie investeert flink om binnen enkele jaren klaar te zijn om aan de (niet te stuiten) vraag naar elektrisch rijden te voldoen. Elektrisch rijden is de toekomst, of beter, zodra deze binnen het budget past, een verstandige keuze.

Voor velen is een auto met elektrische aandrijving nog steeds een te grote investering. Echter, de tweedehands markt groeit gestaag, en nu al wordt duidelijk dat de restwaarde hoog is. Een eye-opener voor wie overweegt een brandstofwagen te kopen: de vraag naar benzine- en dieselvoertuigen zal binnen vijf jaar flink afnemen aangezien milieuzones de bewegingsvrijheid van deze CO2-belastende auto’s beperken.

Een nieuwe kans voor de elektromonteur

Nieuwe bedrijven die zich specialiseren op de installatie van laadstations rijzen als paddenstoelen de grond uit. Ook bestaande bedrijven zien het als een kans en onderzoeken deze nieuwe sector. Dit is natuurlijk een enorme groeimarkt, en in totaal wordt er binnen vijf jaar een nog grotere omzet verwacht dan momenteel in zonnepanelen wordt gedaan.

De markt voor laadstations wordt tegelijkertijd ook overspoeld met nieuwe merken, producten en technische oplossingen die specifiek bij de installatie van laadstations komen kijken. Met name voor particuliere woningen wordt de vraag naar slimme technologie steeds groter. Kleine huisaansluitingen worden steeds zwaarder belast door bijvoorbeeld warmtepompen, airconditioning en laadapparatuur.

Loadbalancing technologie

De keuze voor goede laadapparatuur wordt de consument moeilijk gemaakt, en de installateur dient goede voorlichting te geven om klaar te zijn voor de toekomst. En die toekomst is vooral slim laden, want als iedereen elektrisch gaat rijden, kan het stroomnet dat helemaal niet aan.

Er wordt volop geïnvesteerd om het net te verzwaren waar nodig, maar door gebruik te maken van slimmere technieken is dat vaak niet nodig. Loadbalancing technologie is voor de kleinere huisinstallaties dan ook zeer belangrijk. Hiermee wordt het huisverbruik gemonitord en indien nodig zal het laden van het voertuig hierop worden aangepast om de hoofdzekering veilig te houden.

myenergi zappi

Een voorbeeld van een laadstation dat deze techniek toepast zonder dat de consument verplicht is om abonnementen af te nemen, is de myenergi zappi. Door lokaal de hoofdaansluiting te meten met stroomsensoren kan worden bepaald hoe sterk het toestel de wagen kan laden. Het laden wordt dus constant en dynamisch geregeld. Daarvoor is bij het protocol voor elektrische voertuigen een speciaal stuursignaal in de laadstekker bedacht.

Een slim laadstation kan op deze manier in het aansluitschema zelfs worden aangemerkt als een nulbelasting zodat deze in het bepalen van de gelijktijdigheidsfactor geen invloed heeft. Dit geeft de mogelijkheid om maximaal sterk te kunnen laden met een relatief kleine aansluitwaarde.

Op zonnestroom rijden is leuker

Veel consumenten die nu de overstap maken naar elektrisch rijden, zijn bewust met hun elektriciteitsrekening bezig. De keuze voor zonnepanelen hebben zij al eerder gemaakt, of ze zijn van plan om die in de toekomst aan te schaffen. En daarbij komt nog een unieke eigenschap van de myenergi zappi om de hoek kijken. Want als eerste laadstation op de markt is dit toestel in staat om de auto te laden met pure zonnestroom. De meetsensoren zien immers op de hoofdaansluiting ook perfect hoeveel het overschot is dat overdag terugvloeit naar het net.

Als je vervolgens met precies die waarde de laadstroom naar de auto aanpast, heb je nul-op-de-teller. Een heerlijk gevoel om zeker als straks het salderen gaat stoppen, helemaal zonder stroom uit het net te kunnen rondrijden. En als er dan nog iemand zegt tijdens een verjaardagsfeestje: “Elektrisch rijden doe je met kolenstroom”, weet je wel een mooi antwoord hierop te geven.

Dit artikel is gesponsord door myenergi Benelux.

Ferry Brouwer, lichtadviseur bij Technische Unie

Vier lichttrends in de spotlight

De ontwikkelingen op het gebied van verlichting gaan razendsnel. Consumenten en bedrijven stappen massaal over op ledverlichting, waarbij ledarmaturen steeds duurzamer en slimmer worden gemaakt. Ook installatiegemak is een belangrijk aandachtspunt voor leveranciers.

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

Ook topspeler op de Nederlandse markt worden: dat is de ambitie van MHelios by Midea, de Nederlandse distributeur voor slimme thuisbatterijen mét AI-gestuurd Energie Management Systeem van wereldmerk Midea. Met optimale service, een team van experts en het aanbieden van hands-on trainingen hoopt eigenaar Marnix Vlug komende periode zoveel mogelijk installateurs aan MHelios by Midea te binden.

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Snel schakelen voor Onderwijspark Leijburg

Snel schakelen voor Onderwijspark Leijburg

Half januari werden de handtekeningen gezet voor het Onderwijscentrum Leijpark in Tilburg. Nu - een dikke tien maanden verder - legt Maas & Hagoort de laatste hand aan het inregelen en het monteren van de verlichting.

Beeld: Es sarawuth/Shutterstock.com

Laadpalenmarkt: knelpunten en kansen

Hoe ziet Rutger de Croon van kennis- en innovatiecentrum ElaadNL de laadpalenmarkt? Welke knelpunten en kansen detecteert hij voor de komende tijd?

Slim laden is in

Slim laden is in

Wat zijn de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Laadonderzoek 2024?

Laadpalenmarkt onder druk?

Laadpalenmarkt onder druk?

De consument lijkt minder geïnteresseerd te zijn in de elektrische auto dan werd aangenomen. Wat betekent dit voor de laadpalenmarkt? In gesprek met Ferdinand Hogenes van Uw Duurzame Installateur.

Cybercriminelen plakken stickers met eigen QR-codes over de echte QR-code (Beeld: HLN.be)

Hacken van laadpalen voorkomen

Recentelijk was er veel aandacht voor de zwakke cybersecurity van zonnepaneel-omvormers en de mogelijke consequenties voor uitval van het elektriciteitsnet. Maar hackers vinden laadpalen ook interessant, daar kan namelijk nog veel meer mee.

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Slimme verlichting is niet slechts een trend, maar een essentiële behoefte in moderne gebouwen. Door de energie-efficiëntie en controle die smart lighting biedt, kunnen installateurs voldoen aan strengere certificeringen en normen. Volgens de International Energy Agency (IEA) resulteert het gebruik van slimme verlichting in kantoren tot 35-40% energiebesparing.

Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Wanneer je een led-dimmer op ledverlichting aansluit is het van belang dat je de juiste dimtechnieken combineert. Zowel een ledlamp als een led-dimmer werken op een bepaalde dimtechniek: RC of RLC. In dit artikel legt Nick Vriese van EcoDim uit wat het verschil is.

'Andere aanpak nodig bij emissieloos bouwen'

'Andere aanpak nodig bij emissieloos bouwen'

De elektrificatie van de bouwplaats brengt een paar belangrijke aandachtspunten met zich mee. In gesprek met Henri Overbeek, community-manager bij Connectr en consultant bij adviesbureau Green Fellows.

'Zwaar transport zonder uitstoot steeds gewoner'

'Zwaar transport zonder uitstoot steeds gewoner'

Het gaat goed met de energietransitie, merken Fedde van der Woude en Wendy van de Geijn van beursorganisatie 54events, In dit artikel vertellen ze meer over de ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit.