Energiebehoefte Gebouwen

Berekening van de energiebehoefte van een gebouw, welke variabelen spelen hierbij een rol. Daarover leest u meer in deze gratis whitepaper met enkele praktische voorbeeldberekeningen.
Berekening van de energiebehoefte van een gebouw, welke variabelen spelen hierbij een rol. Daarover leest u meer in deze gratis whitepaper met enkele praktische voorbeeldberekeningen.
Wat is slimmer om netcongestie te voorkomen, de verzwaring van het elektriciteitsnet met 'domme kabels' óf de energiestromen slimmer aansturen met communicatiesystemen? Peter Vaessen, deeltijdhoogleraar van de nieuwe groep hoogspanningstechniek aan de TU Delft, zet de voor- en nadelen op een rij.
Technisch adviseur André Hirdes vertelt in verschillende blogs over de ontwikkeling van een e-installatie voor zijn vakantiehuis in Zuid-Frankrijk. In deze blog gaat het over de uitbreiding van het beschikbaar vermogen en opslag.
De klimaatdoelen zijn duidelijk en met de bestaande technieken is veel mogelijk. Wel is het zaak om daad bij het woord te voegen en snel flinke stappen voorwaarts te maken, zegt Fedde van der Woude, directeur van beursorganisator 54events.
In een aantal blogs vertelt technisch adviseur André Hirdes over de ontwikkeling van de elektrische installatie in zijn vakantiehuis in Zuid-Frankrijk. Dit keer gaat het over beperking van de gelijktijdigheid.
Er wordt al enige tijd gesproken over vehicle-to-grid. Hoe staat het ervoor met deze technologie? Energie-experts Henri Overbeek en Henry Lootens laten hun licht erover schijnen.
"Wat zou jij ons aanraden?" Deze vraag stelt Joost Straat aan onze lezers. Hij woont een kleine zes jaar in een energiepositieve woning en heeft in deze periode nog niet hoeven te betalen voor elektriciteit. Maar daar dreigt verandering in te komen.
Als je een laadpaal installeert is het belangrijk de toekomstplannen van de opdrachtgever te kennen. Vaak blijft het niet bij één elektrische auto en dan wordt energiemanagement belangrijker. Energie-experts Henri Overbeek en Henry Lootens lichten toe.
Hoe werkt het energiesysteem bij onze zuiderburen precies? Wat kunnen we van hen leren? Of geven wij het goede voorbeeld? In gesprek met Tim Goossens, technologisch adviseur bij Volta.
Energiehubs kunnen cruciaal zijn in het voorkomen van netcongestie en de komende jaren meer flexibiliteit en ruimte bieden op het overvolle elektriciteitsnet. Maar ze komen nog moeizaam van de grond door de technische, financiële en juridische complexiteit. Ook organisatorisch zijn de uitdagingen groot.
In 2017 installeerde Marcel Hogenes bij een vaste klant voor het eerst een batterijsysteem. Collega-bedrijven waren er eigenlijk niet mee bezig, maar hij zag er wat in en was nieuwsgierig. Batterijen en EMS'en zijn nu in opmars, maar volgens Hogenes is dit nog maar het begin.
Het kiezen van het juiste energiemanagementsysteem kan voor bedrijven een overweldigende taak zijn, weet Pieter-Bas Franssens, transitiemanager bij TKI Urban Energy. In dit artikel vertelt hij meer over een vergelijkingstool die TKI Urban Energy ontwikkelde om bedrijven te helpen bij het vinden van de beste EMS-oplossing.
In de energietransitie zien we een verschuiving van een gecentraliseerd naar een duurzaam en decentraal energiesysteem. Deze verandering brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee, waarbij energiemanagementsystemen (EMS) een sleutelrol spelen in het vormgeven van onze energietoekomst.