Berekening van de energiebehoefte van een gebouw, welke variabelen spelen hierbij een rol. Daarover leest u meer in deze gratis whitepaper met enkele praktische voorbeeldberekeningen.
Wat is slimmer om netcongestie te voorkomen, de verzwaring van het elektriciteitsnet met 'domme kabels' óf de energiestromen slimmer aansturen met communicatiesystemen? Peter Vaessen, deeltijdhoogleraar van de nieuwe groep hoogspanningstechniek aan de TU Delft, zet de voor- en nadelen op een rij.
Technisch adviseur André Hirdes vertelt in verschillende blogs over de ontwikkeling van een e-installatie voor zijn vakantiehuis in Zuid-Frankrijk. In deze blog gaat het over de uitbreiding van het beschikbaar vermogen en opslag.
De klimaatdoelen zijn duidelijk en met de bestaande technieken is veel mogelijk. Wel is het zaak om daad bij het woord te voegen en snel flinke stappen voorwaarts te maken, zegt Fedde van der Woude, directeur van beursorganisator 54events.
In een aantal blogs vertelt technisch adviseur André Hirdes over de ontwikkeling van de elektrische installatie in zijn vakantiehuis in Zuid-Frankrijk. Dit keer gaat het over beperking van de gelijktijdigheid.
Het kiezen van het juiste energiemanagementsysteem kan voor bedrijven een overweldigende taak zijn, weet Pieter-Bas Franssens, transitiemanager bij TKI Urban Energy. In dit artikel vertelt hij meer over een vergelijkingstool die TKI Urban Energy ontwikkelde om bedrijven te helpen bij het vinden van de beste EMS-oplossing.
In de energietransitie zien we een verschuiving van een gecentraliseerd naar een duurzaam en decentraal energiesysteem. Deze verandering brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee, waarbij energiemanagementsystemen (EMS) een sleutelrol spelen in het vormgeven van onze energietoekomst.
Home Energy Management Systems (HEMS) prijzen zichzelf de thuismarkt in als dé oplossing tegen terugleverkosten en voor het beter benutten van eigen opwek en slimmer aansturen van accu, laadpaal en huishoudelijke apparaten. Wat zijn de voor- en nadelen van deze 'slimme' huisgenoten? We bekijken the new kids on the block: SlimmeRik en Soly Brain.
In Duitsland is sinds begin dit jaar een wet in werking getreden die het voor netbeheerders mogelijk maakt om de aansluiting van woning tijdelijk terug te knijpen tot 4,2 kW als vanwege te hoge vraag naar elektriciteit lokaal netcongestie dreigt. Hoe zit dit in elkaar?
Industrieterrein De Waterlaat in Bergeijk krijgt een energiehub. De eerste batterij is inmiddels geplaatst.
Netcongestie is geen nieuw verschijnsel en gaat ook niet meer weg. De twee sprekers op de Eindedaglezing, eerder dit jaar georganiseerd door kennisplatform TVVL, lieten er geen twijfel over bestaan. Op lokaal niveau is er wel iets tegen te doen, met een energieopslagsysteem in combinatie met een energiemanagementsysteem. Daar zitten nogal wat haken en ogen aan.
Energiemanagement optimaliseert de planning en werking van een energiesysteem, zodat er een goede balans ontstaat tussen de vraag naar en het aanbod van energie. We zetten onze belangrijkste artikelen over energiemanagement op een rij.
We stappen door de energietransitie geleidelijk over van een vraaggestuurd naar een aanbodgestuurd energiesysteem. Om netcongestie te voorkomen is het belangrijk zoveel mogelijk energie te gebruiken op het moment dat deze voorhanden is. Energiemanagementsystemen kunnen daarbij helpen. Energie-expert Henry Lootens legt uit.