De beste artikelen uit Installatie Journaal 2018

De beste artikelen uit Installatie Journaal 2018 zijn nu gebundeld in een gratis digitale uitgave. Onderwerpen: NEN 1010, Smart Lighting, de brandstofcel, zonnepanelen en een vernieuwend bouwconcept.
De beste artikelen uit Installatie Journaal 2018 zijn nu gebundeld in een gratis digitale uitgave. Onderwerpen: NEN 1010, Smart Lighting, de brandstofcel, zonnepanelen en een vernieuwend bouwconcept.
Voor de beoordeling van de bouwkundige aspecten van de pv-systemen kan gebruik worden gemaakt van NEN 7250 'Zonne-energiesystemen - integratie in daken en gevels - bouwkundige aspecten'.
Energiewacht schakelt Schone Zon in voor de installatie van zonnepanelen op een schuur. Als de klant na afloop niet tevreden is en weigert te betalen, daagt Energiewacht installateur Schone Zon voor de rechter.
Uit metingen van het Duitse Fraunhofer Instituut voor Zonne-energiesystemen (ISE) blijkt dat de vermogensopbrengst die fabrikanten van pv-panelen communiceren, gemiddeld hoger is dan de daadwerkelijke output. In 2024 ging het om een verschil van gemiddeld 1,2 procent. Als dat percentage wordt toegepast bij alle in dat kalenderjaar in Duitsland bijgeplaatste panelen, staat het vermogensverschil volgens Fraunhofer gelijk aan de nominale output van een groot zonnepark.
Voor slimme componenten is de beschikbaarheid van een extra fase-aansluiting op de centraaldoos wel handig. Leverancier Freelux bedacht daarom de centraaldoosdeksel 3-Presmart. Andries Pasma van Freelux legt uit.
Wie op platte daken een pv-installatie monteert, voegt extra gewicht toe. Maar hoe voer je die krachten af? Laat je ze uitkomen op de dakbedekking en isolatielaag óf wil je dat gewicht juist aan de dakconstructie doorgeven? Sikko Luinge, sales engineer bij groothandel Technea, gaat hier dieper op in.
In 2024 is in Nederland zo'n 3,4 GWp aan pv-vermogen geïnstalleerd, de laagste waarde van dit decennium en 30 procent minder dan het jaar ervoor. Dit staat in het Nationaal Solar Trendrapport 2025 van Dutch New Energy Research.
De leverancier en installateur van zonnepanelen bij veertien woningen is volgens de eigenaar van de woningen tekortgeschoten en na diverse pogingen om dat te laten herstellen, eist de eigenaar gedeeltelijke ontbinding van de overeenkomst en een schadevergoeding. De rechter komt erbij en oordeelt dat gedeeltelijke ontbinding niet kan.
Met het op neer sturen van elektrische energie vanuit het net naar een batterij en andersom, komt elektriciteit vaker dan nodig voorbij het loket van de belastingdienst. De zogeheten dubbele energiebelasting is echter complex. En een oplossing op die te voorkomen, is voorlopig niet voorhanden. Adus minister Hermans van het ministerie van Klimaat en Groene Groei.