De brandstofcel is op weg naar volwassenheid. Het is een relatief schone technologie, geen uitstoot van stikstofoxiden, zwaveloxiden en fijnstof en met het groener worden van het gasnet, krijgt deze technologie een steeds duurzamer karakter.
De armaturen binnen noodverlichtingsserie FlexiTech van Eaton zijn sinds kort te refurbishen.
In de Nationale Milieudatabase zijn nu ook producten van ABB opgenomen. Het gaat hierbij vooral om installatiedozen.
De vraag naar verduurzamingsmaatregelen in de gebouwde omgeving daalde dit jaar fors. Dit zorgt ervoor dat veel bedrijven die woningen verduurzamen in de knel zitten, meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).
Een elektrische cv-installatie voor (hoofd-)verwarming van een woning is in Nederland sinds 2021 verboden. Elektrische cv-ketels overschrijden de maximale energieprestatie-waarde en voldoen niet aan de Nederlandse implementatie van de Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD). Toch worden deze toestellen nog steeds verkocht als een aantrekkelijke manier om van het gas af te gaan. Hoe kan dat?
De consument lijkt minder geïnteresseerd te zijn in de elektrische auto dan werd aangenomen. Wat betekent dit voor de laadpalenmarkt? In gesprek met Ferdinand Hogenes van Uw Duurzame Installateur.
Hoe betrouwbaar en veilig is de aansluiting om bouwmaterieel tijdens het project op te laden? Dat is een belangrijke vraag om te beantwoorden als je voor een emissieloos bouwproject wilt gaan.
Energiehubs zouden een goede oplossing kunnen zijn voor netcongestie, maar komen nog niet van de grond, zegt Brendan de Graaf van Lyv Energy Management Solutions. Dit doordat bedrijven de noodzaak nog niet zien en niet kunnen voldoen aan de voorwaarden voor een succesvolle energiehub.
Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Bouwend Nederland willen de uitbreiding van het elektriciteitsnet versnellen. Ze ondertekenden daarom het Uitvoeringsakkoord voor de verzwaring van de laag- en middenspanningsnetten.
De grote installatiebedrijven maken zich zorgen over de verduurzaming van huurwoningen in oudere appartementengebouwen. Collectieve systemen krijgen nauwelijks aandacht in regelgeving en subsidies. "We moeten meer samen optrekken met woningcorporaties."
De energiebranche evolueert snel, en met de toenemende vraag naar duurzame energieoplossingen zoals thuisbatterijen, laadpalen en warmtepompen, wordt het landschap complexer. Maar, laten we eerlijk zijn: de complexiteit van vandaag de dag vraagt om meer dan alleen een goede toolkit. Hoe blijf je als installateur voorop lopen en grijp je de kansen die deze dynamische markt biedt?
De CSRD is de nieuwe Europese wetgeving die grotere bedrijven verplicht om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. De wetgeving heeft als doel om met deze gedetailleerde en vergelijkbare informatie de transparantie te vergroten zodat gezamenlijke duurzaamheidsdoelen worden behaald. Installateurs doen er goed aan zich nu al in deze wetgeving te verdiepen, vindt Hans Smid, vice-president Digital Energy België & Nederland bij Schneider Electric. In deze blog legt hij uit waarom.
Als ondernemer in de installatietechniek wordt een duurzame transportoplossing steeds belangrijker. Zeker met de strengere milieu-eisen die volgend jaar van kracht worden. Dat maakt het van groot belang om vaart te zetten achter het vergroenen van de bedrijfswagens, stelt Ralf van Meer van het nieuwe bedrijfswagenmerk Maxus, onderdeel van de Van Mossel Automotive Group.