NEN 1010 krijgt nieuw deel over energiebesparing, voor toepassing in industriele installaties en grote utiliteitsgebouwen. Deze gratis whitepaper geeft een toelichting op deze energiebesparingsmaatregelen.
Het kiezen van het juiste energiemanagementsysteem kan voor bedrijven een overweldigende taak zijn, weet Pieter-Bas Franssens, transitiemanager bij TKI Urban Energy. In dit artikel vertelt hij meer over een vergelijkingstool die TKI Urban Energy ontwikkelde om bedrijven te helpen bij het vinden van de beste EMS-oplossing.
In de energietransitie zien we een verschuiving van een gecentraliseerd naar een duurzaam en decentraal energiesysteem. Deze verandering brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee, waarbij energiemanagementsystemen (EMS) een sleutelrol spelen in het vormgeven van onze energietoekomst.
In Duitsland is sinds begin dit jaar een wet in werking getreden die het voor netbeheerders mogelijk maakt om de aansluiting van woning tijdelijk terug te knijpen tot 4,2 kW als vanwege te hoge vraag naar elektriciteit lokaal netcongestie dreigt. Hoe zit dit in elkaar?
Energiemanagement optimaliseert de planning en werking van een energiesysteem, zodat er een goede balans ontstaat tussen de vraag naar en het aanbod van energie. We zetten onze belangrijkste artikelen over energiemanagement op een rij.
Home Energy Management Systems (HEMS) prijzen zichzelf de thuismarkt in als dé oplossing tegen terugleverkosten en voor het beter benutten van eigen opwek en slimmer aansturen van accu, laadpaal en huishoudelijke apparaten. Wat zijn de voor- en nadelen van deze 'slimme' huisgenoten? We bekijken the new kids on the block: SlimmeRik en Soly Brain.
Industrieterrein De Waterlaat in Bergeijk krijgt een energiehub. De eerste batterij is inmiddels geplaatst.
Netcongestie is geen nieuw verschijnsel en gaat ook niet meer weg. De twee sprekers op de Eindedaglezing, eerder dit jaar georganiseerd door kennisplatform TVVL, lieten er geen twijfel over bestaan. Op lokaal niveau is er wel iets tegen te doen, met een energieopslagsysteem in combinatie met een energiemanagementsysteem. Daar zitten nogal wat haken en ogen aan.
De Actieagenda Netcongestie Laagspanningsnetten van het ministerie van Economische Zaken En Klimaat laat volgens Sible Schöne, adviseur bij Klimaatstichting HIER, zien dat de komende jaren naar schatting 750.000 huishoudens langdurig te maken krijgen met uitval van de omvormers van hun zonnepanelen. Dit ondanks forse investeringen in de laagspanningsnetten.
We stappen door de energietransitie geleidelijk over van een vraaggestuurd naar een aanbodgestuurd energiesysteem. Om netcongestie te voorkomen is het belangrijk zoveel mogelijk energie te gebruiken op het moment dat deze voorhanden is. Energiemanagementsystemen kunnen daarbij helpen. Energie-expert Henry Lootens legt uit.
De Home Power Station van Hager is de krachtigste huisenergiecentrale op de markt, ontworpen voor grote woningen met een hoger jaarverbruik. Deze alles-in-één oplossing biedt je ruime accucapaciteit, voldoende vermogen en de mogelijkheid om tot 50 zonnepanelen direct op het alles-in-één systeem aan te sluiten. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de zelf opgewekte energie en wordt deze slim ingezet voor onder meer elektrische verwarming en het laden van elektrische auto's.
Met SolarEdge ONE kunnen eigenaren van zonnepanelen hun energiesysteem regelen. De focus ligt hierbij op het regelen van het eigen energieverbruik en het zorgen voor zo laag mogelijke kosten.
ABB wil dat al haar gebouwen wereldwijd in 2030 volledig CO2-neutraal zijn. Deze ambitie geldt ook voor de fabriek in Ede, waar de productie van installatiedozen en verdeelkasten plaatsvindt. De besparing die ABB daarmee verwacht te realiseren bedraagt 84.500 kWh op jaarbasis.