BlueHeart Energy
Regelgeving batterijopslag: een overzicht

Welke regels en richtlijnen zijn er op het gebied van batterijopslag? Onze meest relevante artikelen over dit onderwerp op een rij.
Welke regels en richtlijnen zijn er op het gebied van batterijopslag? Onze meest relevante artikelen over dit onderwerp op een rij.
Sinds een jaar heeft Alex de Borst een thuisbatterij met een capaciteit van 61 kWh in gebruik om het gebruik van opgewekte zonne-energie te maximaliseren. "In de winter wekken de zonnepanelen relatief weinig stroom op, maar het is toch een aanzienlijk aandeel van het hele energieverbruik."
Installeer je een thuisbatterij, dan zul je rekening moeten houden met een aantal zaken. Belangrijk is bijvoorbeeld de compatibiliteit van de omvormer en de batterij.
NEN 4288 is de norm voor veilig werken aan buurtbatterijen oftewel: 'Bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen - Aanvullende eisen op NEN 3140.' In dit artikel gaan we in op wat deze norm wel en niet behandelt en wat de belangrijkste inhoudelijke aspecten zijn van deze norm.
Veel VvE's overwegen de aanschaf van een pv-installatie met energieopslagsysteem. Maar zo'n aanschaf vergt een flinke ingreep, en een dito investering. Vandaar dat er veel vragen leven. 'Een installateur die een VVE daarmee kan helpen, is verzekerd van werk.'
In mijn vorige blog vertelde ik dat we recent een Blauwe Accu hebben aangeschaft. In deze blog meer over dit product en de eerste resultaten.
NEN 4288 geeft eisen voor de veilige bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen. Deze norm bestaat al een tijdje maar wat wordt hierin nu precies geregeld?
Ondernemer Bram van Beers (24) bouwt met zijn bedrijf LSC zeecontainers om naar veilige opslagruimtes voor lithiumbatterijen. In dit artikel vertelt hij meer hierover.
Lokale seizoensopslag is nu nog de witte vlek in de energietransitie, merken Edward Pfeiffer van Royal HaskoningDHV en Maurice Mommen van Topsector Energie. Ze vinden dat hier snel verandering in moet komen.
Traditiegetrouw zorgden dieselaggregaten voor de elektriciteitsvoorziening op de bouwplaats, maar de toenemende elektrificering van bouwmaterieel brengt een nieuwe uitdaging met zich mee. Een steeds hogere elektriciteitsvraag, strengere milieueisen en razendsnelle technologische ontwikkelingen hebben de inrichting van bouwplaatsen flink veranderd. We zetten de alternatieven voor het dieselaggregaat op een rij.
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei komt met nieuwe maatregelen om de druk op het elektriciteitsnet aan te pakken. Er komt een keurmerk voor thuisbatterijen en laadpalen worden in de avonduren teruggeschroefd.
Gebouwverduurzamer Joost Straat kiest voor een blauwe accu. In deze blog vertelt hij meer over het hoe en waarom.
Hoe zit het met de certificering van lithiumhoudende batterijsystemen? Deze vraag werd gesteld aan onze helpdesk. Lees het antwoord van onze expert.