Welke regels en richtlijnen zijn er op het gebied van batterijopslag? Onze meest relevante artikelen over dit onderwerp op een rij.
Sinds een jaar heeft Alex de Borst een thuisbatterij met een capaciteit van 61 kWh in gebruik om het gebruik van opgewekte zonne-energie te maximaliseren. "In de winter wekken de zonnepanelen relatief weinig stroom op, maar het is toch een aanzienlijk aandeel van het hele energieverbruik."
Installeer je een thuisbatterij, dan zul je rekening moeten houden met een aantal zaken. Belangrijk is bijvoorbeeld de compatibiliteit van de omvormer en de batterij.
NEN 4288 is de norm voor veilig werken aan buurtbatterijen oftewel: 'Bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen - Aanvullende eisen op NEN 3140.' In dit artikel gaan we in op wat deze norm wel en niet behandelt en wat de belangrijkste inhoudelijke aspecten zijn van deze norm.
Veel VvE's overwegen de aanschaf van een pv-installatie met energieopslagsysteem. Maar zo'n aanschaf vergt een flinke ingreep, en een dito investering. Vandaar dat er veel vragen leven. 'Een installateur die een VVE daarmee kan helpen, is verzekerd van werk.'
Als je een elektrotechnische installatie wilt ontwerpen is basiskennis van de elektriciteitsleer onontbeerlijk. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten.
Bij onze helpdesk kwamen een aantal vragen binnen over laadpalen die zijn aangesloten op het openbare net. Lees hieronder de antwoorden van onze expert.
In navolging van de onlangs verschenen gecorrigeerde NEN 1010:2020 is er nu ook een nieuwe versie van de NEN 4010 beschikbaar.
De norm NEN 2768 'Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen in gebouwen' is herzien. Belanghebbenden kunnen tot en met 1 maart 2025 reageren op het nieuwe ontwerp.
In 2017 installeerde Marcel Hogenes bij een vaste klant voor het eerst een batterijsysteem. Collega-bedrijven waren er eigenlijk niet mee bezig, maar hij zag er wat in en was nieuwsgierig. Batterijen en EMS'en zijn nu in opmars, maar volgens Hogenes is dit nog maar het begin.
Vorig jaar verscheen een nieuwe publicatie van de NPR 5310. Wat is er gewijzigd ten opzichte van de vorige editie uit 2017?
Sinds de publicatie van 1010:2020+C1:2024 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kleur van leidingen die gebruikt wordt voor veiligheidsaarding en -vereffening en functionele aarding en vereffening.
Nieuwe verlichtingsarmaturen moeten voldoen aan bepaalde verordeningen en richtlijnen en zodoende voorzien zijn van CE-markering. Maar wat nou als je armaturen gaat refurbishen? Waar moet je dan rekening mee houden?