Aanschaf pv-installatie met energieopslagsysteem actueel bij VvE's

Aanschaf pv-installatie met energieopslagsysteem actueel bij VvE's

Veel VvE's overwegen de aanschaf van een pv-installatie met energieopslagsysteem. Maar zo'n aanschaf vergt een flinke ingreep, en een dito investering. Vandaar dat er veel vragen leven. 'Een installateur die een VVE daarmee kan helpen, is verzekerd van werk.'

Door Marion de Graaff

René ter Veer van Voor de VVE zit regelmatig met VvE’s om de tafel. Hij weet precies welke vragen ze hebben. “Een aanschaf van een pv-installatie met energieopslagsysteem is een enorme beslissing en daarvoor gaan ze natuurlijk niet over één nacht ijs."

Interessante markt voor installateurs

Ter Veer: "Voor installateurs is dit een hele interessante markt. Er zijn 180.000 woongebouwen in Nederland, en ieder jaar moeten van zo’n 8.000 à 9.000 de daken vervangen worden. Dat is een uitstekend moment om zo’n dak van zonnepanelen en een energieopslagsysteem (eos) te voorzien. In het kader van de energietransitie kun je erop rekenen dat VvE’s  op grote schaal voor dergelijke systemen gaan kiezen. Als je als installateur weet welke vragen erbij VvE’s leven, dan kun je daarop inspelen. Wie dat goed doet, is verzekerd van werk.”

Ter Veer zette de vijf belangrijkste vragen van VvE’s op een rij.

Zie ook:

Marjolein Eilander

Marjolein Eilander

Hoofdredacteur Installatie Journaal

Marjolein Eilander volgt sinds jaar en dag de ontwikkelingen in de elektrotechnische installatiebranche. Ze vindt het fijn partijen dichter bij elkaar te brengen en gelooft in een no-nonsense aanpak.

Groene elektriciteit gaat steeds vaker verloren

Groene elektriciteit gaat steeds vaker verloren

De productie van groene elektriciteit groeide afgelopen jaar met 11 procent. Een mooi resultaat, maar tegelijkertijd had de groei rond de 13 procent kunnen uitkomen. Windparken en pv-installaties worden steeds vaker uitgeschakeld door een overaanbod. Dat blijkt uit de cijfers van Energieopwek.nl.

Regelgeving batterijopslag: een overzicht

Regelgeving batterijopslag: een overzicht

Welke regels en richtlijnen zijn er op het gebied van batterijopslag? Onze meest relevante artikelen over dit onderwerp op een rij.

Beeld: Maylim/Shutterstock.com

Ruzie om eisen aan zonnepanelen

Een installatiebedrijf heeft zonnepanelen aangelegd, maar volgens de opdrachtgever is daarbij de overeenkomst niet nagekomen. De installatie zou aan de Scope 12-eisen voldoen en daarin ziet de opdrachtgever een aantal tekortkomingen. Als de installateur het daar niet mee eens is en de herstelkosten niet wil betalen, stapt het bedrijf naar de kantonrechter.

Beeld: Marcel Rommens/Shutterstock.com

Feitenbasis aanpassing salderingsregeling zonne-energie

Wat gebeurt er als de salderingsregeling per 2027 verdwijnt? Joeri Vendrik, senior onderzoeker/adviseur elektriciteit bij CE Delft, werpt een blik op de mogelijke effecten.

Beeld: Martin Bergsma/Shutterstock.

Aardlekschakelaars in een agrarische omgeving

Hoe zit het met het gebruik van aardlekschakelaars in een agrarische omgeving en het aansluiten van een pv-omvormer. Deze vraag kwam binnen bij onze helpdesk. Lees hieronder het antwoord van onze expert.

Vijftig pv-installaties voor Udense appartementen

Vijftig pv-installaties voor Udense appartementen

In het Brabantse Uden is woningbouwcorporatie Area gestart met de verduurzaming van 432 woningen in negen flatgebouwen. Gasketels maken plaats voor grote warmtepompsystemen, er is een nieuwe collectieve hoofdverdeler en de pv-panelen op het dak dienen niet voor de collectieve energievoorziening zoals gebruikelijk.

De afgelopen jaren zijn er diverse concepten van zonnesatellieten ontwikkeld. Hier een voorbeeld van NASA. (Foto: NASA)

Elektriciteit winnen vanaf de maan

Er vindt al veel onderzoek plaats naar het winnen van zonne-energie in de ruimte met behulp van satellieten. Maar het is ook mogelijk om op de maan zonne-installaties te plaatsen.

Thuisbatterij en salderingsregeling

Thuisbatterij en salderingsregeling

Vanaf 2027 mag er niet meer worden gesaldeerd. Wordt de thuisbatterij dan interessanter? En welke invloed zal het hebben op de aanschaf van zonnepanelen? Jan Willem Zwang, eigenaar van Stratergy, geeft zijn visie.