Alles wat je moet weten over gelijkstroom

Alles wat je moet weten over gelijkstroom

Zal in de toekomst wisselspanning moeten plaatsmaken voor gelijkspanning? Onze belangrijkste artikelen over gelijkstroom op een rij.

Lees meer over

Marjolein Eilander

Marjolein Eilander

Hoofdredacteur Installatie Journaal

Marjolein Eilander volgt sinds jaar en dag de ontwikkelingen in de elektrotechnische installatiebranche. Ze vindt het fijn partijen dichter bij elkaar te brengen en gelooft in een no-nonsense aanpak.

Praktijkboeken

  • Boost je kennis met onze praktijkboeken
  • NEN 1010 + NEN 3140
  • Inspectie van elektrische installaties
  • PV-installaties
  • Handleiding Power Quality
  • De elektrische woonhuisinstallatie
  • Panelenbouw is een vak apart
  • Alles over aarding
Het huis van Harry Stokman is inmiddels volledig gestript.

Een woning op DC

Gelijkspanningsexpert Harry Stokman richt zijn eigen huis in Aalsmeer volledig in met DC. Het project - met doopnaam DC Muzen - startte ongeveer een jaar geleden. Inmiddels zijn de benodigde vergunningen verleend en is het huis volledig gestript.

Laurens Mackay bij de opstelling van DC Opportunities op The Green Village. (Foto: InnovationQuarter - The Green Village)

DC-innovaties uit Delftse proeftuin toegepast op bedrijventerrein

Op een bedrijventerrein in Ridderkerk voedt straks een gelijkspanningsnetwerk alle openbare verlichting. Dat is pas het begin, lantaarnpalen die auto's laden en DC-laadpleinen zijn mogelijke vervolgstappen. De systemen zijn uitgedacht en getest op The Green Village, de Delftse proeftuin voor duurzame innovatie in de gebouwde omgeving.

NPR 9090:2024 DC-installaties voor laagspanning  gepubliceerd

NPR 9090:2024 DC-installaties voor laagspanning gepubliceerd

De Nederlandse praktijkrichtlijn over DC-installaties voor laagspanning is gepubliceerd. De NPR 9090:2024 is van toepassing op het ontwerp en de installatie van DC-installaties (max 1.500 VDC) en vervangt hiermee de NPR 9090:2018 en NPR 9090:2020 Ontw. nl.

'DC vergt andere manier van denken'

'DC vergt andere manier van denken'

Gaat gelijkstroom in de loop van de tijd onze oude vertrouwde wisselstroom vervangen? Binnen Techniek Nederland houden experts, verenigd in een werkgroep gelijkstroom, de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. John van Vugt, vakspecialist Techniek en Markt bij Techniek Nederland, is lid van die werkgroep en maakt ook deel uit van de normcommissie van de NEN die zich met DC bezighoudt. "Het is een kwestie van tijd."

Alles wat je moet weten over de meterkast

Alles wat je moet weten over de meterkast

Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van schakel- en verdeelsystemen en de meterruimte? We zetten onze belangrijkste artikelen over dit onderwerp voor u op een rij.

Alles wat je moet weten over energiemanagement

Alles wat je moet weten over energiemanagement

Energiemanagement optimaliseert de planning en werking van een energiesysteem, zodat er een goede balans ontstaat tussen de vraag naar en het aanbod van energie. We zetten onze belangrijkste artikelen over energiemanagement op een rij.

(Foto: TenneT)

Netcongestie voorkomen

Netcongestie houdt veel partijen bezig. Hoe is dit probleem te verminderen of zelfs te voorkomen? We zetten onze belangrijkste artikelen over dit onderwerp op een rij.

Een referentie-elektrode.

PV-laadplein met DC-distributie: hoe zit het met de lekstromen?

Bij verzekeraar a.s.r. liggen op het dak van de parkeergarage meer dan 2.000 pv-panelen en staan er op het parkeerdek circa 200 V2G AC-laadpalen. Ook werd er een klein DC-netwerk ingericht met drie V2G DC-laadpalen. "We onderzochten onder meer of er lekstromen zijn en hoe deze lopen", zegt Jos Warmerdam, werkzaam bij de Hogeschool van Amsterdam. Samen met collega Rob Schaacke licht hij een en ander toe.

Alles wat je moet weten over aardlekbeveiliging bij zonnepanelen

Alles wat je moet weten over aardlekbeveiliging bij zonnepanelen

Er leven vragen over het toepassen van aardlekbeveiliging bij pv-systemen. We zetten onze belangrijkste artikelen over dit onderwerp op een rij.

Gelijkspanning voor productiecentrum Gebouw 60

Gelijkspanning voor productiecentrum Gebouw 60

Gebouw 60 van Phoenix Contact werkt voor een deel op gelijkstroom. Maar er valt nog meer te melden over het nieuwe productie- en technologiecentrum in Blomberg. In gesprek met Chris Jorg Rosen, vice president manufacturing solutions bij Phoenix Contact.

Iedere component in dit netwerk kan zich autonoom gedragen, terwijl het geheel goed blijft functioneren. (Foto gemaakt  door het VAP-DC-team.)

PV-laadplein op basis van gelijkstroom

Verzekeraar a.s.r. ontwikkelde binnen het RVO onderzoeksproject VAP-DC samen met Kropman, Hogeschool van Amsterdam, Venema E-mobility en verschillende toeleveranciers een duurzame, slimme parkeergarage. VAP-DC is een autonoom regelend pv-laadplein op basis van gelijkstroom, met bidirectionele DC-laadpalen. Werner Verhelst en Kevin de Bont lichten namens Kropman dit project toe.

Een huis volledig op DC

Een huis volledig op DC

Gelijkspanningsexpert Harry Stokman ziet DC als belangrijke aanjager van de energietransitie. "Huizen op gelijkspanning vormen de toekomst", stelt hij. De komende tijd richt Stokman zijn eigen huis volledig in met DC.