Dé nieuwe norm voor werkplekverlichting

Dé nieuwe norm voor werkplekverlichting

Ben je al op de hoogte dat sinds augustus vorig jaar de nieuwe Europese Norm voor werkplekverlichting binnen, de EN 12464-1:2021, actief is? Geen probleem, we praten je graag even bij. De vorige norm die dateerde uit 2011 was namelijk toe aan herziening, aangezien werkzaamheden en daarmee de behoefte van licht op de werkplek de afgelopen jaar sterk zijn veranderd. In dit artikel bespreken we de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe norm.

In de tabellen worden de behoeften van meerdere categorieën gebruikers per zientaak aangegeven: naast de minimum vereisten, zijn er nu ook hogere vereisten naar verlichtingsniveaus opgenomen in de tabellen. Waar voorheen strikt werd voorgeschreven in bijvoorbeeld een kantoorsituatie dat je 500 lux op het werkvlak nodig had, wordt in de nieuwe versie van deze norm gesteld dat je misschien wel 500 lux, óf misschien 750 lux óf 1000 lux nodig hebt.

Dit wordt in de opeenvolgende schaal van verlichtingssterkte gedefinieerd: 5 – 7,5 – 10 – 15 – 20 – 30 – 50 – 75 – 100 – 150 – 200 – 300 – 500 – 750 – 1000 – 1500 – 2000 – 3000 – 5000 – 7500 – 10000 lux.

Hiermee voorziet de norm ook in een advies om te kiezen voor een hogere luxwaarde in bijzondere situaties of bepaalde omgevingen. Een voorbeeld: in circulatiegebieden en gangen schrijft de norm nog steeds een minimum voor van 100 lux. Dat is voldoende als er zich enkel mensen door deze gebieden begeven. Als er in deze circulatiegebieden en gangen echter sprake is van bewegingen door voertuigen, wordt 150 verlangd. (1 stap hoger in de schaal van verlichtingssterkte 100 > 150 lux).

Wanneer kiezen voor meer lux?

Hiervoor is een checklist opgesteld met zaken die invloed hebben op de benodigde lichtsterkte. Op basis van onderstaande lijst ga je de situatie langs en bepaal je wat van toepassing is en wat niet. Zodra er in onderstaande lijst 1-2 zaken van toepassing zijn voor de visuele taak, ga je 1 stap hoger in de schaal van verlichtingssterkte dan door de norm als minimum beschreven. Wanneer er meer dan 2 zaken van toepassing zijn, ga je 2 stappen hoger in de schaal.

  • De visuele taak (het soort werk) is bepalend (ook op basis van leeftijd en ervaring uitvoerder)
  • Afwegen hoe fouten kunnen worden vermeden (wat-als-analyse)
  • Indien hogere nauwkeurigheid en concentratie benodigd zijn
  • Bij ongewoon kleine detailwaarneming en slecht contrast
  • Taken met ongewone duurtijd
  • Taken met zeer weinig of geen daglichttoetreding
  • Lager gezichtsvermogen van de gebruiker dan normaal

Bijkomende aanbeveling: indien het merendeel van de werknemers ouder dan 50 jaar is, worden 2 stappen op de schaal van verlichtingssterkte aangeraden. Voor kantoren dus van 500 naar 1000 lux.

Dé nieuwe norm voor werkplekverlichting

Reflecties

In de nieuwe norm is meer aandacht voor de vereisten voor reflecties van het plafond, muren en vloer en voor de cilindrische verlichtingssterkten worden mee opgenomen in de tabellen, waar dit voorheen enkel in de tekst stond beschreven. Daarmee wordt het belang van deze parameters extra onderstreept. Dit zal in de praktijk zorgen voor een aangenamer ruimtelijk gevoel op de werkomgeving. De aanbevolen reflectie coëfficiënten van de vloer worden in de nieuwe norm verhoogd van 20-40% (0.2-0.4) naar 20-60% (0.2-0.6). Die voor typisch glazen binnenwerk was nog niet omschreven in de norm uit 2011, maar wordt voor de 2021 versie vastgelegd op 10% (0.1).

Human Centric Lighting

In de nieuwste norm is een Bijlage C opgenomen. Deze onderschrijft het belang van de visuele – en niet-visuele effecten van licht. Hierbij gaat het dan om de effecten van Human Centric Lighting, waarbij de lichtkleur en lichtintensiteit gedurende dag veranderd. Dit is nog geen aanbeveling omdat er op internationaal niveau nog geen eenduidige lijn is over de toepassing van deze Human Centric Lighting systemen in de praktijk.

Dé nieuwe norm voor werkplekverlichting

Aanvullende wijzigingen

  • Een nieuw hoofdstuk over ontwerp beschouwingen is toegevoegd. Hierin wordt aandacht besteed aan hoe er met de normen in de praktijk moet worden omgegaan. Dit hoofdstuk moet voorkomen dat er voor inferieure en goedkope oplossingen kan worden gekozen die op papier tijdens oplevering wellicht voldoen aan de norm, maar in de praktijk niet voldoen.
  • De relatie werkplek vs. directe omgeving vs. de achtergrond wordt beter toegelicht in de norm.
  • De vereisten voor verblinding (UGR / RUGL) met verduidelijking van afscherming van lichtbronnen worden beter uitgelegd. Daarbij is er ook een bijlage opgenomen (Bijlage B) over UGR in niet ‘standaard situaties’. In de 2011 versie wordt gerekend met de UGR-formule. Die is niet langer terug te vinden in de nieuwe norm, hier wordt gewerkt met de UGR-tabellenmethode.
  • Items als flicker en stroboscopisch effect worden (beperkt) toegelicht.

Wij zijn jouw support

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel over EN-12464:2021 of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact op met de lichtspecialisten en -adviseurs van TRILUX. Ook als je een verlichtingsproject hebt en zekerheid wilt zijn wij jouw steun door het uitwerken van normconforme lichtberekeningen en -plannen volgens de nieuwste norm. Dit jaar organiseerde de TRILUX Akademie diverse webinars over dit onderwerp, welke hier is terug te kijken.

Dit artikel is gesponsord door TRILUX.

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

Ook topspeler op de Nederlandse markt worden: dat is de ambitie van MHelios by Midea, de Nederlandse distributeur voor slimme thuisbatterijen mét AI-gestuurd Energie Management Systeem van wereldmerk Midea. Met optimale service, een team van experts en het aanbieden van hands-on trainingen hoopt eigenaar Marnix Vlug komende periode zoveel mogelijk installateurs aan MHelios by Midea te binden.

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Snel schakelen voor Onderwijspark Leijburg

Snel schakelen voor Onderwijspark Leijburg

Half januari werden de handtekeningen gezet voor het Onderwijscentrum Leijpark in Tilburg. Nu - een dikke tien maanden verder - legt Maas & Hagoort de laatste hand aan het inregelen en het monteren van de verlichting.

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Slimme verlichting is niet slechts een trend, maar een essentiële behoefte in moderne gebouwen. Door de energie-efficiëntie en controle die smart lighting biedt, kunnen installateurs voldoen aan strengere certificeringen en normen. Volgens de International Energy Agency (IEA) resulteert het gebruik van slimme verlichting in kantoren tot 35-40% energiebesparing.

Ferry Brouwer, lichtadviseur bij Technische Unie

Vier lichttrends in de spotlight

De ontwikkelingen op het gebied van verlichting gaan razendsnel. Consumenten en bedrijven stappen massaal over op ledverlichting, waarbij ledarmaturen steeds duurzamer en slimmer worden gemaakt. Ook installatiegemak is een belangrijk aandachtspunt voor leveranciers.

NEN 1010: verschil in kleur van leidingen voor veiligheids- en functionele aarding

NEN 1010: verschil in kleur van leidingen voor veiligheids- en...

Sinds de publicatie van 1010:2020+C1:2024 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kleur van leidingen die gebruikt wordt voor veiligheidsaarding en -vereffening en functionele aarding en vereffening.

Refurbished armaturen: hoe zit het met de  CE-markering?

Refurbished armaturen: hoe zit het met de CE-markering?

Nieuwe verlichtingsarmaturen moeten voldoen aan bepaalde verordeningen en richtlijnen en zodoende voorzien zijn van CE-markering. Maar wat nou als je armaturen gaat refurbishen? Waar moet je dan rekening mee houden?

Regelgeving voor laadpunten in parkeergarages

Regelgeving voor laadpunten in parkeergarages

Naar aanleiding van het eerder gepubliceerde artikel over regels voor laadpunten in parkeergarages, kwam er bij onze helpdesk een vraag binnen. Lees hieronder het antwoord van onze expert.

De afgelopen jaren zijn er diverse concepten van zonnesatellieten ontwikkeld. Hier een voorbeeld van NASA. (Foto: NASA)

Elektriciteit winnen vanaf de maan

Er vindt al veel onderzoek plaats naar het winnen van zonne-energie in de ruimte met behulp van satellieten. Maar het is ook mogelijk om op de maan zonne-installaties te plaatsen.

VvE moet laadoptie voor elektrische auto weer inschakelen

VvE moet laadoptie voor elektrische auto weer inschakelen

De rechter vindt dat een Vereniging van Eigenaren (VvE) snel weer spanning moet zetten op een laadpunt voor een auto. De eigenaar van de auto had twee parkeerplaatsen bij zijn nieuwbouwappartement gekocht, waarvan eentje met een wandcontactdoos. De VvE heeft die echter afgesloten, omdat ze niet zou voldoen aan de nieuwe eisen voor laadpunten in parkeergarages. Maar die gelden alleen voor nieuwe gevallen, constateert de rechter in kort geding.

Producten Ledvance nu ook te koop bij Schuurman

Producten Ledvance nu ook te koop bij Schuurman

Groothandel Schuurman breidt haar assortiment uit met verlichting en duurzame energieoplossingen van Ledvance.

Reorganisatie bij Veko Lightsystems

Reorganisatie bij Veko Lightsystems

Bij Veko Lightsystems verdwijnen dertig arbeidsplaatsen als gevolg van een reorganisatie.