Vandaag beslissen over de toekomstige elektriciteitsvoorziening

Vandaag beslissen over de toekomstige elektriciteitsvoorziening

Door de energietransitie neemt het elektriciteitsverbruik razendsnel toe. Met de middenspanningschakelaars van Schneider Electric kan aan die snelle groei worden voldaan. Voordeel ten opzichte van alle anderen? Er wordt geen gebruik gemaakt van het broeikasgas SF6. Dat heeft plaatsgemaakt voor pure lucht.

Offer Marketing Manager Rob de Jongh is voor Schneider Electric verantwoordelijk voor de midden- en hoogspanningsproducten. Met beide benen in de praktijk ziet De Jongh dat bedrijven momenteel bezig zijn met duurzaamheid, CO2-reductie en nieuwe energiebronnen.

Snelle groei

Recentelijk stond hij op de Innovation Summit in Cuijk. Hier presenteerde De Jongh de RM AirSeT en SM AirSeT. Deze nieuwste toevoeging aan de reeks SF6-vrije middenspanningsschakelaars van Schneider Electric mocht op een warme belangstelling rekenen.

Dat heeft alles te maken met de energietransitie en de elektrificatie van bedrijven, weet De Jongh. “Naar verwachting neemt het elektriciteitsverbruik tegen 2040 wereldwijd met 48 procent toe. Middenspanning schakelinstallaties zijn daarbij essentieel om aan die snelle groei te kunnen voldoen.”

Voor een toekomst die door elektriciteit wordt gedomineerd, zijn de beslissingen van vandaag van belang, ziet De Jongh. “Het is als bedrijf handig om alvast goed na te denken over de toekomstige elektriciteitsvoorziening. En dan is het essentieel om duurzaamheid hierin mee te nemen.”

Schadelijk gas

Wereldwijd zijn er dertig miljoen middenspanningsschakelapparatuur eenheden. Die worden gebuikt in de industrie, in gebouwen, detacentra en bij nutsbedrijven. De installaties maken gebruik van het gas SF6. “Meestal zit SF6 in een tank, hierin zitten de actieve spanningsvoerende delen. SF6 is een isolatie en schakel medium. Je kunt alle blanke geleiders en schakelende onderdelen in het SF6 gas hierin kwijt. Het gas heeft isolerende en stroomonderbrekende eigenschappen, thermische capaciteit en stabiliteit. Daarbij is het inert, niet-ontvlambaar en volledig niet-giftig in zijn pure vorm.”

De Jongh: “Dat klinkt goed toch? Het probleem alleen is dat SF6 een enorm hoog GWP (Global Warming Potential) heeft. Het is een van gassen op de F-gassenlijst waar uiteindelijk een verbod op komt. SF6 heeft een GWP dat 23.500 keer groter is dan dat van CO2. Dat is immens.”

En dat is niet het enige probleem van SF6. “Vanuit de Europese regelgeving is er een streng beleid van het afvoeren van SF6. End of life moet een gecertificeerd bedrijf de SF6 afvoeren. Het moet er op een speciale manier worden uitgehaald en verwerkt. Het is een complexe en vooral kostbare oefening.”

Offer Marketing Manager Rob de Jongh vanSchneider Electric.
Offer Marketing Manager Rob de Jongh vanSchneider Electric.

Oplossing

Het SF6-probleem heeft al tien jaar lang de aandacht van Schneider Electric, vertelt De Jongh. “We zijn destijds begonnen met het reduceren SF6-gassen in installaties. Dit hebben we gedaan door te kijken naar andere manieren van schakelen. We gebruiken hiervoor een vermogensschakelaar met vacuüm. Maar nog steeds wordt er dan voor het isoleren en bepaalde schakelfuncties en voor de compactheid SF6 gebruikt.”

Vervanging van SF6

Schneider zette innovatief vol in op de vervanging van SF6. “Er moest een duurzaam alternatief komen, het moest veilig zijn voor mens en milieu en het product mocht niet teveel afwijken van de gangbare product. Met de SM AirSet vonden we een oplossing waarbij pure, gedroogde lucht wordt gebruikt. Het voordeel is dat je weet hoe lucht zich gedraagt. Het geeft geen problemen als je ermee in aanraking komt en recycling is geen issue. Na einde levensduur heb je geen zorgen.”

De grootste uitdaging om SF6 te vervangen was het isoleren en het lastschakelen. “Voor de laatste hebben we een shunt vacuum interuptor ontworpen en toegepast. De pure lucht wordt onder druk gezet, daarmee kunnen we in de tank isoleren en wordt de shunt vacuum interuptor geplaatst. Het was voor ons essentieel dat de middenspanningschakelaars net zo compact zijn als voorheen. We zijn immers een klein land met beperkte ruimte.”

RM AirSeT en SM AirSeT

Met de ontwikkeling van middenspanningsschakelaars met pure lucht zette Schneider met de RM AirSeT en SM AirSeT een mooie stap in de duurzame toekomst. Dit is slim gecombineerd met uitgebreide digitale mogelijkheden. “Omdat er tegenwoordig veel meer data uit kunnen worden gelezen, hebben we mogelijkheden erbij gedaan om voorspellend en effectief onderhoud te kunnen plegen.”

De SM AirSeT is een modulaire installatie. “De klant kan zelf definiëren hoe die moet worden opgebouwd. Of dat nu drie of vijftien functionele units zijn. De klant kan het zelf indelen. De RM AirSeT is een Ring Main Unit variant. Die is heel compact en zie je vaak terug in het transformatorhuisje op de hoek van de straat. Eind van het jaar gaan we deze lanceren.”

Schneider verwacht veel van RM AirSet. Er is dan ook een groot marktpotentieel. De Jongh: “De energiebedrijven hebben bij elkaar al snel 250.000 trafostations. En dan heb je het nog geeneens over de eindgebruikers die achter de aansluiting ook dit soort units plaatsen. Ik schat dat er zo’n tweehonderdduizenden huisjes zijn waar je nu een duurzame alternatief voor kunt kiezen. Mooi dat we hieraan kunnen bijdragen.”

Dit artikel is gesponsord door Schneider Electric

Ferry Brouwer, lichtadviseur bij Technische Unie

Vier lichttrends in de spotlight

De ontwikkelingen op het gebied van verlichting gaan razendsnel. Consumenten en bedrijven stappen massaal over op ledverlichting, waarbij ledarmaturen steeds duurzamer en slimmer worden gemaakt. Ook installatiegemak is een belangrijk aandachtspunt voor leveranciers.

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

Ook topspeler op de Nederlandse markt worden: dat is de ambitie van MHelios by Midea, de Nederlandse distributeur voor slimme thuisbatterijen mét AI-gestuurd Energie Management Systeem van wereldmerk Midea. Met optimale service, een team van experts en het aanbieden van hands-on trainingen hoopt eigenaar Marnix Vlug komende periode zoveel mogelijk installateurs aan MHelios by Midea te binden.

'Overal een warmtepomp, dat kan niet'

'Overal een warmtepomp, dat kan niet'

De vraag is hoe we de collectieve systemen kunnen ontsluiten, want dat loopt nog stroef. Als iedereen een individuele oplossing kiest, heeft dat gevolgen. Overal een warmtepomp, dat kan niet." In gesprek met Laetitia Ouillet, senior associate bij eRiskgroup en voorzitter van de landelijke energiecoöperatie de Windvogel.

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Snel schakelen voor Onderwijspark Leijburg

Snel schakelen voor Onderwijspark Leijburg

Half januari werden de handtekeningen gezet voor het Onderwijscentrum Leijpark in Tilburg. Nu - een dikke tien maanden verder - legt Maas & Hagoort de laatste hand aan het inregelen en het monteren van de verlichting.

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Slimme verlichting is niet slechts een trend, maar een essentiële behoefte in moderne gebouwen. Door de energie-efficiëntie en controle die smart lighting biedt, kunnen installateurs voldoen aan strengere certificeringen en normen. Volgens de International Energy Agency (IEA) resulteert het gebruik van slimme verlichting in kantoren tot 35-40% energiebesparing.

'Bij elektrisch materieel vaak meer specialistische kennis nodig'

'Bij elektrisch materieel vaak meer specialistische kennis nodig'

Hoe betrouwbaar en veilig is de aansluiting om bouwmaterieel tijdens het project op te laden? Dat is een belangrijke vraag om te beantwoorden als je voor een emissieloos bouwproject wilt gaan.

Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Wanneer je een led-dimmer op ledverlichting aansluit is het van belang dat je de juiste dimtechnieken combineert. Zowel een ledlamp als een led-dimmer werken op een bepaalde dimtechniek: RC of RLC. In dit artikel legt Nick Vriese van EcoDim uit wat het verschil is.