Behaal duurzame doelen sneller met Enervalis Home

Behaal duurzame doelen sneller met Enervalis Home

Met Energie Prestatiesturing van Enervalis Home komen doelen als zelfconsumptie van zonne-energie en lokale opslag dichterbij. De kunstmatige intelligentie zorgt voor meer inzicht in energieproductie en -gebruik. Daarnaast worden de producten van Enervalis vaak gebruikt om prestatiegaranties op installaties af te kunnen geven.

“Energie Prestatiesturing betekent inzicht in energiestromen en een goed technisch functioneren van de duurzame installaties. Dit realiseren we met het Enervalis Home platform door met speciaal ontwikkelde algoritmen data te analyseren en te sturen.” Jasmin Hodzic, verkoopdirecteur van Enervalis, legt uit dat het stimuleren van zelfconsumptie van zonne-energie erg belangrijk is.

Alleen met monitoring kun je achterhalen wanneer je elektriciteit consumeert.”

“Alleen met monitoring kun je achterhalen wanneer je elektriciteit consumeert en wanneer je produceert en aan het net levert. Het koppelen van gebruik en productie kan bijvoorbeeld door de productie van warm tapwater uit te stellen naar het moment dat er voldoende duurzame zonne-energie beschikbaar is.”

Nachtkoeling

Een ander voorbeeld  waarbij met behulp van Energie Prestatiesturing veel energie bespaard wordt, is nachtkoeling met behulp van geautomatiseerde ventilatie, vertelt Hodzic. “Als je ’s nachts goed ventileert met de ventilatie-unit, heb je een energie-efficiënte manier om de temperatuur omlaag te brengen in de woning. Omdat ons algoritme kijkt naar het verschil in binnen- en buitentemperatuur, is dit volledig geautomatiseerd en heb je er als bewoner geen omkijken naar.”

Verkeersregelaar voor de woning

Volgens Hodzic moeten we de Energie Prestatiesturing van Enervalis zien als de verkeersregelaar in de woning. “Door middel van profielen, behoeftes en historisch verbruik, kan het systeem een bepaalde hoeveelheid warm water maken op een bepaald moment. Dat kan volledig geautomatiseerd en AVG-proof. Ons systeem kijkt op een slimme manier naar de behoeften van de woning en maakt het hele systeem flexibel waardoor een energiebesparing van 20% mogelijk is zonder dat de gebruiker inlevert op comfort.”

Voor installateurs is de mogelijkheid om kwaliteit te borgen steeds belangrijker, benadrukt Hodzic. “We kunnen onze slimme groepenkasten leveren in combinatie met de software, zodat installateurs de kwaliteit van de geleverde duurzame- en monitoringsinstallaties kunnen borgen en monitoren.”

Niet monitoren ondenkbaar

Hodzic legt uit dat het niet monitoren van installaties in de moderne woning eigenlijk ondenkbaar is. “Er zijn voorbeelden bekend waarbij de warmtepomp of pv-installatie niet goed werkt of niet goed geïnstalleerd is. Als je niet monitort kom je daar niet achter.”

Door goede monitoring voorkom je dus het niet optimaal functioneren van installaties, stelt Hodzic. “Wij ontsluiten de installaties en bieden merkonafhankelijk inzicht in het technisch functioneren van de gebruikte apparatuur. Daarnaast kunnen we ook storingsanalyse op afstand aanbieden, wat voor heel veel installateurs een uitkomst is. Vaak is er een partij die het onderhoud voor alle installaties doet. Die kan veel meerwaarde halen uit ons systeem.”

Betere prestaties

Niet alleen op woningniveau kan Energie Prestatiesturing leiden tot betere prestaties, legt Hodzic uit. “Er is ook een mogelijkheid om alle systemen in een groep te koppelen. Zo ontstaat een soort virtual power plant die je als een soort flexibele energiecentrale in een bepaald geografisch gebied zoals een wijk kunt inzetten. Hierdoor wordt het mogelijk om op wijkniveau het elektriciteitsnet te ontlasten, bijvoorbeeld bij pieken en het maakt energieopslag en -uitwisseling mogelijk.”

Clouddienst

Om alle energie-assets in om en het huis te verbinden is er het Enervalis Home Platform. Dit is een clouddienst die merkonafhankelijk controle geeft over de verschillende duurzame installaties in een woning. Hodzic vertelt dat Enervalis zowel geschikt is voor nieuwbouw als renovatie.

“Inmiddels wordt in 3500 Nederlandse woningen de hard- en software van Enervalis gebruikt. De verduurzaming van woningen en de energietransitie leiden tot meer energiesystemen in en om de woning. Energiemanagement is daarbij noodzakelijk.”

Energie Prestatiesturing van Enervalis Home

Het Enervalis Home platform stuurt woningen aan op reductie van energieverbruik en maximale zelfconsumptie. Dit aansturen gebeurt op basis van input data over actuele energiestromen, historische energiedata en -patronen, real time energieprijzen, de weersverwachting en beschikbare assets. Dat laatste heeft bijvoorbeeld te maken met elektrische auto’s die wel of niet aan de laadpaal staan en beschikbaar zijn voor energiebuffering.

Enervalis Home heeft algoritmes ontwikkeld die de doelen – reductie energieverbruik en maximale zelfconsumptie – op basis van de input data omzetten naar stuurinformatie voor de aangesloten energie assets. Op basis van historische data van warm watergebruik bijvoorbeeld, weet het algoritme hoeveel warm water er beschikbaar moet zijn. Als dit minder is dan een maximaal gevuld buffervat, bespaar je energie. De algoritmes werken op basis van artificial intelligence en zijn het zenuwstelsel van dit totale systeem. Ditzelfde principe wordt toegepast op verzamelingen van woningen, oftewel op wijkniveau om piekbelasting van het elektriciteitsnetwerk te kunnen verminderen. Voor datzelfde doel wordt deze oplossing bijvoorbeeld ook voor netwerken van autolaadpalen gebruikt.

Dit artikel is gesponsord door Enervalis Home.

Ferry Brouwer, lichtadviseur bij Technische Unie

Vier lichttrends in de spotlight

De ontwikkelingen op het gebied van verlichting gaan razendsnel. Consumenten en bedrijven stappen massaal over op ledverlichting, waarbij ledarmaturen steeds duurzamer en slimmer worden gemaakt. Ook installatiegemak is een belangrijk aandachtspunt voor leveranciers.

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

Ook topspeler op de Nederlandse markt worden: dat is de ambitie van MHelios by Midea, de Nederlandse distributeur voor slimme thuisbatterijen mét AI-gestuurd Energie Management Systeem van wereldmerk Midea. Met optimale service, een team van experts en het aanbieden van hands-on trainingen hoopt eigenaar Marnix Vlug komende periode zoveel mogelijk installateurs aan MHelios by Midea te binden.

'Overal een warmtepomp, dat kan niet'

'Overal een warmtepomp, dat kan niet'

De vraag is hoe we de collectieve systemen kunnen ontsluiten, want dat loopt nog stroef. Als iedereen een individuele oplossing kiest, heeft dat gevolgen. Overal een warmtepomp, dat kan niet." In gesprek met Laetitia Ouillet, senior associate bij eRiskgroup en voorzitter van de landelijke energiecoöperatie de Windvogel.

Vijftig pv-installaties voor Udense appartementen

Vijftig pv-installaties voor Udense appartementen

In het Brabantse Uden is woningbouwcorporatie Area gestart met de verduurzaming van 432 woningen in negen flatgebouwen. Gasketels maken plaats voor grote warmtepompsystemen, er is een nieuwe collectieve hoofdverdeler en de pv-panelen op het dak dienen niet voor de collectieve energievoorziening zoals gebruikelijk.

De afgelopen jaren zijn er diverse concepten van zonnesatellieten ontwikkeld. Hier een voorbeeld van NASA. (Foto: NASA)

Elektriciteit winnen vanaf de maan

Er vindt al veel onderzoek plaats naar het winnen van zonne-energie in de ruimte met behulp van satellieten. Maar het is ook mogelijk om op de maan zonne-installaties te plaatsen.

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Thuisbatterij en salderingsregeling

Thuisbatterij en salderingsregeling

Vanaf 2027 mag er niet meer worden gesaldeerd. Wordt de thuisbatterij dan interessanter? En welke invloed zal het hebben op de aanschaf van zonnepanelen? Jan Willem Zwang, eigenaar van Stratergy, geeft zijn visie.

© Guido Hibma Fotografie

'Ga professioneel om met verankering pv-installaties'

Als je pv-installaties plaatst op daken met bitumen, epdm of pvc, wordt het dak anders belast dan voorheen. Waar moet je rekening mee houden?