De nieuwe Fluke IRR1-SOL zonnestralingsmeter doet alles-in-één

De nieuwe Fluke IRR1-SOL zonnestralingsmeter doet alles-in-één

De Fluke IRR1-SOL is een alles-in-één tool. Voer met de stralingsmeter de kritische metingen uit die nodig zijn voor installatie, testen, onderhoud en rapportage met betrekking tot zonnepanelen of andere fotovoltaïsche systemen.

De Fluke IRR1-SOL stralingsmeter vergemakkelijkt de installatie en de inbedrijfstelling van fotovoltaïsche systemen. Het apparaat meet de straling, temperatuur, helling en de windrichting. De stralingsmeter heeft een robuust, compact ontwerp met een gemakkelijk afleesbaar Lcd-scherm. Dat laatste komt door het hoge contrast van het scherm; ook in direct zonlicht is het scherm af te lezen. U kunt de IRR1-SOL dus overal gemakkelijk mee naartoe nemen.

Dankzij de eenvoudige gebruikersinterface kunnen de directe zonnestralingsmetingen en de metingen met de ingebouwde temperatuursensor eenvoudig worden uitgevoerd.  Ook conform de IEC 62446-1-vereisten voor het testen, documenteren en onderhouden van fotovoltaïsche systemen. Bovendien kunt u met de geïntegreerde kompas- en hellingshoekdetector snel de oriëntatie van het dak, de locatie en de hellingshoek van het paneel meten en documenteren.

Of het nu gaat om werkzaamheden aan een op een dak gemonteerd systeem of aan een grote veldinstallatie, de IRR1-SOL is geschikt voor elke zonne-energie installateur of technicus.

Belangrijkste kenmerken

  • Nauwkeurige monokristallijne zonnesensor voor stralingsmetingen tot 1400 W/m2.
  • Twee opties voor temperatuurmeting. Gebruik de ingebouwde temperatuursensor of de externe temperatuur meetprobe met zuignap om de omgevings- en paneeltemperatuur te meten.
  • Geïntegreerd kompas. Meet en documenteer de oriëntatie van het dak of de locatie.
  • Hellingsensor. De sensor meet de helling van het dak en/of zonnepaneel bij het controleren, installeren of afstellen van de installatie.

Gebruik de IRR1-SOL voor:

  • Ontwerp en onderzoek van fotovoltaïsche systemen

Om de verwachte opbrengst op een locatie te weten te komen, dient u de zonne-energiebron in kaart te brengen en daarbij rekening te houden met schaduw. Meet de zonne-energiebron in piekuren: het aantal uren per dag met 1000 watt per vierkante meter zonne-energie. De locatie, het tijdstip, het seizoen en de weersomstandigheden zijn allemaal van invloed op de piekuren van de zon.

Gebruik de Fluke IRR1-SOL om de werkelijke zonnestraling (watt/m²) en schaduw op de locatie te bepalen om een basis richtlijn op te stellen.

  • Meting

Controleer zodra het systeem is geïnstalleerd of het naar behoren werkt door de elektrische kenmerken en het werkelijke uitgangsvermogen van de opstelling te meten. De prestaties van een fotovoltaïsch systeem zijn gebaseerd op de stroomspanningskromme (IV). Gebruik de IRR1-SOL om de hoeveelheid zonnestraling te verkrijgen die nodig is om de IV-curve van het uitgangsvermogen te berekenen.

  • Vergelijken en diagnosticeren

Zelfs als een fotovoltaïsch systeem correct is geïnstalleerd, produceert het mogelijk niet het verwachte elektrische vermogen. Om het verwachte vermogen te kunnen produceren, moet het systeem de juiste hoeveelheid stralingsenergie ontvangen om de DC-spanning te genereren die naar de omvormer wordt geleid.

Dit artikel is gesponsord door Fluke

Vijftig pv-installaties voor Udense appartementen

Vijftig pv-installaties voor Udense appartementen

In het Brabantse Uden is woningbouwcorporatie Area gestart met de verduurzaming van 432 woningen in negen flatgebouwen. Gasketels maken plaats voor grote warmtepompsystemen, er is een nieuwe collectieve hoofdverdeler en de pv-panelen op het dak dienen niet voor de collectieve energievoorziening zoals gebruikelijk.

De afgelopen jaren zijn er diverse concepten van zonnesatellieten ontwikkeld. Hier een voorbeeld van NASA. (Foto: NASA)

Elektriciteit winnen vanaf de maan

Er vindt al veel onderzoek plaats naar het winnen van zonne-energie in de ruimte met behulp van satellieten. Maar het is ook mogelijk om op de maan zonne-installaties te plaatsen.

Thuisbatterij en salderingsregeling

Thuisbatterij en salderingsregeling

Vanaf 2027 mag er niet meer worden gesaldeerd. Wordt de thuisbatterij dan interessanter? En welke invloed zal het hebben op de aanschaf van zonnepanelen? Jan Willem Zwang, eigenaar van Stratergy, geeft zijn visie.

© Guido Hibma Fotografie

'Ga professioneel om met verankering pv-installaties'

Als je pv-installaties plaatst op daken met bitumen, epdm of pvc, wordt het dak anders belast dan voorheen. Waar moet je rekening mee houden?

Diefstal DC-bekabeling voorkomen

Diefstal DC-bekabeling voorkomen

Conduct Technical Solutions introduceert PValarm. Dit product zou de diefstal van DC-bekabeling moeten voorkomen.

Reactie ACM op verdwijnen salderingsregeling

Reactie ACM op verdwijnen salderingsregeling

Hoe kijkt toezichthouder ACM aan tegen het plan om per 2027 de salderingsregeling stop te zetten?

Afscheid salderingsregeling ligt nu echt op tafel: hoe verder?

Afscheid salderingsregeling ligt nu echt op tafel: hoe verder?

De afschaffing van de salderingsregeling is bijna realiteit. Per 2027 mag er niet meer gesaldeerd worden. Over een redelijke vergoeding per teruggeleverde kWh is nog niets duidelijk. Eigen opwek zelf verbruiken, is het nieuwe mantra. De wet moet nog wel door de Tweede en Eerste Kamer.

Wat zegt NEN 1010 over pv-systemen aansluiten op contactdoos?

Wat zegt NEN 1010 over pv-systemen aansluiten op contactdoos?

Welke bepaling van de NEN 1010 is van toepassing op pv-systemen die op een contactdoos worden aangesloten?