Beeld: Phonlamai Photo/Shutterstock.com

LDES: energie over langere periodes opslaan en kunnen afgeven

LDES staat voor long duration energy storage, oftewel het voor langere tijd opslaan van energie. Die vertaling is een beetje kort door de bocht, want bij LDES gaat het niet alleen over het gedurende langere periodes opslaan, maar ook over het over langere periodes kunnen afgeven van energie. 

Thuisbatterij en salderingsregeling

Thuisbatterij en salderingsregeling

Vanaf 2027 mag er niet meer worden gesaldeerd. Wordt de thuisbatterij dan interessanter? En welke invloed zal het hebben op de aanschaf van zonnepanelen? Jan Willem Zwang, eigenaar van Stratergy, geeft zijn visie.

Energiedelers: het collectief als klant

Energiedelers: het collectief als klant

Lokaal opgewekte energie voor de wijktransformator herverdelen. Dat is het doel van veel nieuwe burgerinitiatieven waar de installatiebranche mee te maken krijgt. Technisch draait het hierbij vaak om gedeelde opslag en collectieve energiemanagementsystemen.

De batterij is geplaatst in een afgesloten ruimte onder de carport aan de rand van Aardehuis. (Foto: Harry van Dooren)

Praktijkverhaal: buurtbatterij van 120 kW in Olst

Dankzij het Europese Serene-project zijn de 24 huizen van ecowijk Aardehuis in Olst een 120 kW buurtbatterij rijker. Studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente schreven de software voor het energiemanagementsysteem. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.

Foto: GIGA Storage Belgium

Nieuw batterijpark van 700 MW op ontwerptafel

Green Turtle in België wordt een van grootste batterij-energieopslagsystemen in Europa. Adviesbureau Sweco ontwerpt het batterijpark voor energiebedrijf GIGA Storage Belgium.

HEMS: de voor- en nadelen

HEMS: de voor- en nadelen

Home Energy Management Systems (HEMS) prijzen zichzelf de thuismarkt in als dé oplossing tegen terugleverkosten en voor het beter benutten van eigen opwek en slimmer aansturen van accu, laadpaal en huishoudelijke apparaten. Wat zijn de voor- en nadelen van deze 'slimme' huisgenoten? We bekijken the new kids on the block: SlimmeRik en Soly Brain.

Een goedkoper alternatief voor thuisbatterijen

Een goedkoper alternatief voor thuisbatterijen

De thuisbatterij is nog niet ingeburgerd. Het opslagsysteem verdient zich vooralsnog niet of nauwelijks terug. Toch is het goed om je opgewekte energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken of op te slaan. Zijn er interessante alternatieven? Energie-expert Henry Lootens geeft zijn visie.

Thuisbatterijen: wat is het capaciteitsverlies per jaar? 

Thuisbatterijen: wat is het capaciteitsverlies per jaar?

Onderzoekers van de Universiteit van Aken verzamelden data van 21 thuisbatterijen van het type lithium-ion. Met als doel het capaciteitsverlies in kaart te brengen. 

AI-gestuurde thuisbatterij van Midea voor Nederlandse markt

AI-gestuurde thuisbatterij van Midea voor Nederlandse markt

Midea, producent van HVAC- en huishoudelijke apparatuur, ontwikkelde een AI-gestuurde thuisbatterij die is afgestemd op de behoeftes van de Nederlandse markt.

6 MW batterijpark geopend in Vianen

6 MW batterijpark geopend in Vianen

Koninklijke Dekker opende 13 september in Vianen een groot batterijpark.

Nieuw rapport schetst toekomst offshore waterstofproductie

Nieuw rapport schetst toekomst offshore waterstofproductie

Ondanks veelbelovende vooruitzichten blijven er aanzienlijke uitdagingen met de offshore productie van waterstof. In een nieuw rapport wordt duidelijk dat er fikse drempels te nemen zijn om het volledige potentieel van offshore waterstofproductie te realiseren. Dat heeft vooral met hoge kosten en beschikbaarheid van bewezen technologie te maken.

Thuisaccu's en regelgeving

Thuisaccu's en regelgeving

Met het toenemend gebruik van thuisaccu's in combinatie met zonnepanelen voor particulieren en kleinzakelijk gebruik is het goed om te weten welke regelgeving van toepassing is.