Welke regels en richtlijnen zijn er op het gebied van batterijopslag? Onze meest relevante artikelen over dit onderwerp op een rij.
Sinds een jaar heeft Alex de Borst een thuisbatterij met een capaciteit van 61 kWh in gebruik om het gebruik van opgewekte zonne-energie te maximaliseren. "In de winter wekken de zonnepanelen relatief weinig stroom op, maar het is toch een aanzienlijk aandeel van het hele energieverbruik."
Installeer je een thuisbatterij, dan zul je rekening moeten houden met een aantal zaken. Belangrijk is bijvoorbeeld de compatibiliteit van de omvormer en de batterij.
NEN 4288 is de norm voor veilig werken aan buurtbatterijen oftewel: 'Bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen - Aanvullende eisen op NEN 3140.' In dit artikel gaan we in op wat deze norm wel en niet behandelt en wat de belangrijkste inhoudelijke aspecten zijn van deze norm.
Veel VvE's overwegen de aanschaf van een pv-installatie met energieopslagsysteem. Maar zo'n aanschaf vergt een flinke ingreep, en een dito investering. Vandaar dat er veel vragen leven. 'Een installateur die een VVE daarmee kan helpen, is verzekerd van werk.'
Een installateur plaatst zonnepanelen, batterijen en een omvormer. De batterij en omvormer werken niet, voor de vervanging rekent hij een meerprijs. De woningeigenaar weigert deze te betalen en de installateur stapt naar de kantonrechter. Daar eist de woningeigenaar een schadevergoeding.
Wat voor thuisaccu's zijn er en hoe zit het met de laadcapaciteit? Hoe gaat het opladen en terugleveren? In dit artikel gaan we hier dieper op in.
Hoe kies je de locatie van een energieopslagsysteem (EOS)? Waar moet je zoal rekening mee houden?
Twee jaar geleden stond de cybersecurity van omvormers in het nieuws, nu gaat het over de cybersecurity van batterijen. Volgens een rapportage van de NOS kunnen vijandige staatshackers mogelijk batterijen aan/afschakelen met fatale consequenties voor het elektriciteitsnet.
In 2017 installeerde Marcel Hogenes bij een vaste klant voor het eerst een batterijsysteem. Collega-bedrijven waren er eigenlijk niet mee bezig, maar hij zag er wat in en was nieuwsgierig. Batterijen en EMS'en zijn nu in opmars, maar volgens Hogenes is dit nog maar het begin.
De thuisbatterij werd een beleggingsproduct en dit is een verkeerde afslag op weg naar een duurzamere toekomst, meent journalist Harry van Dooren. In deze blog weegt hij de individualistische en gemeenschappelijke aanpak.
LDES staat voor long duration energy storage, oftewel het voor langere tijd opslaan van energie. Die vertaling is een beetje kort door de bocht, want bij LDES gaat het niet alleen over het gedurende langere periodes opslaan, maar ook over het over langere periodes kunnen afgeven van energie.
Vanaf 2027 mag er niet meer worden gesaldeerd. Wordt de thuisbatterij dan interessanter? En welke invloed zal het hebben op de aanschaf van zonnepanelen? Jan Willem Zwang, eigenaar van Stratergy, geeft zijn visie.