Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Slimme verlichting is niet slechts een trend, maar een essentiële behoefte in moderne gebouwen. Door de energie-efficiëntie en controle die smart lighting biedt, kunnen installateurs voldoen aan strengere certificeringen en normen. Volgens de International Energy Agency (IEA) resulteert het gebruik van slimme verlichting in kantoren tot 35-40% energiebesparing.

Slimme verlichting maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals slimme sensoren, een lichtmanagementsysteem en draadloze netwerkcommunicatie om licht te optimaliseren. Het implementeren van slimme verlichting begint met de keuze van het juiste lichtmanagementsysteem (LMS). Een lichtmanagementsysteem regelt en optimaliseert de werking van verlichting in een gebouw of ruimte.

De voordelen van slimme lichtsturing

  • Energiebesparing:  slimme verlichting kan volgens het IEA tot 40% energie besparen door aanwezigheidsdetectie en daglichtopvang. Dit betekent lagere energiekosten en een snellere terugverdientijd.
  • Toekomstbestendig: Door strengere eisen zoals BENG en de verplichting voor kantoorpanden om vanaf 2030 minstens energielabel A te hebben, is slimme verlichting essentieel. Het zorgt dat gebouwen voldoen aan deze eisen.
  • Efficiëntie en tijdswinst: Slimme verlichting kan de installatieprocessen vereenvoudigen en versnellen. Door een draadloos systeem zoals Casambi te gebruiken, besparen installateurs tijd op bekabeling en configuratie. Dit leidt tot minder arbeidsuren en een efficiëntere projectafronding.

Implementatie van slimme verlichting

Binnen gebouwen worden diverse lichtmanagementsystemen geïmplementeerd. Het gekozen systeem is een keuze voor de lange termijn. Daarom is een overweging van systemen belangrijk. Voor de keuze van LMS zien wij twee belangrijke keuzes:

  1. Merkgebonden of open systeem
    Merkgebonden systemen zijn ontworpen om naadloos samen te werken met de producten van één leverancier. Dit resulteert vaak in een lagere interoperabiliteit met producten van andere fabrikanten. Merkgebonden systemen kunnen leiden tot vendor lock-in, hierdoor is men sterk afhankelijk van één leverancier voor onderhoud en updates. Dit kan leiden tot hoge kosten op de lange termijn en beperkte flexibiliteit als men van leverancier wilt veranderen. Open systemen bieden daarentegen meer flexibiliteit door de ondersteuning van producten van verschillende fabrikanten.
  • Draadloos of draad gestuurd
    Open protocolsystemen zoals DALI en KNX worden veel in gebouwen toegepast. De configuratie en integratie van deze systemen vereist specifieke kennis en apparatuur. De kosten voor programmering zijn daarom hoog en de schaalbaarheid is beperkt door de vereiste bekabeling. Smart lighting kan slimmer door de implementatie van draadloze lichtsturing. Draadloze lichtsturing kan ook op basis van Bluetooth Low Energy. Wij raden draadloze protocollen op basis van WIFI af. Deze systemen zijn afhankelijk van een WIFI verbinding en een centrale controller. Dit vormt een single point of failure. In vergelijking is Bluetooth Low Energy minder kwetsbaar en zeer betrouwbaar.

Casambi ecosysteem

Het ecosysteem Casambi is een gebruiksvriendelijk systeem waarmee verlichting draadloos kan worden aangestuurd. Alle producten van Casambi en partners zijn 100% compatibel met elkaar. Casambi zorgt hiervoor door het grootste ecosysteem van aangesloten fabrikanten te ondersteunen. De snelste en gemakkelijkste oplossing voor lichtregeling begint met de Casambi Operational Node. Deze node is in elk regelapparaat zoals armatuur, schakelaar en sensor ingebouwd.

Betrouwbaar netwerk

Bij gebruik van meerdere verlichtingsproducten met Casambi ontstaat een ‘standalone’ mesh netwerk. Dit is een netwerk waarbij iedere Casambi ontvanger of zender contact heeft met andere ontvangers of zenders in hetzelfde bereik. Dit zorgt voor gegarandeerde compatibiliteit tussen talloze, toonaangevende lichtfabrikanten. Het netwerk maakt gebruik van Bluetooth Low Energy, een energiezuinige en draadloze technologie. Op deze manier ontstaat er een netwerk wat stabieler is dan een WIFI netwerk. Als er onverhoopt een verbinding tussen ontvangers of zenders wegvalt, vindt het mesh netwerk altijd weer een andere weg. Er is dus geen ‘single-point-of-failure’. Vervolgens worden alle Casambi ready producten geconfigureerd en gebruikt met de gratis Casambi app.

Uw installatievoordelen

Door te kiezen voor Casambi verhoogt u als installateur de toegevoegde waarde in projecten. Dankzij eenvoudige installatie en configuratie bespaart u tijd en kosten, wat leidt tot hogere winst per project. Bovendien biedt het systeem de flexibiliteit om in te spelen op de specifieke wensen van uw klanten. De betrouwbaarheid en compatibiliteit van Casambi zorgen voor toekomstbestendige oplossingen. Kortom, met Casambi verhoogt u niet alleen uw efficiëntie, maar ook de scoringskans en winst per project.

Implementatiepartner van lichtsturing

Als implementatiepartner binnen installatieprojecten ondersteunt Maas & Hagoort de installateur in het volledige lichtproject. Dit omvat ook de programmering en licht control van verlichting. Deze belofte zetten wij kracht bij door de eerste implementatiepartner van Casambi in Nederland te zijn. Op deze wijze ontwikkelt u als installateur kosten efficiënte en gebruiksvriendelijkere lichtinstallaties voor uw opdrachtgever. Dit alles met het doel om samen een hogere scoringskans en winst per project te realiseren.

Dit artikel is gesponsord door Maas & Hagoort.

Een slimmer lichtplan voor de speciale eisen van Onderwijspark Leijburg

Een slimmer lichtplan voor de speciale eisen van Onderwijspark...

Half januari werden de handtekeningen gezet voor het Onderwijscentrum Leijpark in Tilburg. Nu - een dikke tien maanden verder - legt Maas & Hagoort de laatste hand aan het inregelen en het monteren van de verlichting.

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen...

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

Ook topspeler op de Nederlandse markt worden: dat is de ambitie van MHelios by Midea, de Nederlandse distributeur voor slimme thuisbatterijen mét AI-gestuurd Energie Management Systeem van wereldmerk Midea. Met optimale service, een team van experts en het aanbieden van hands-on trainingen hoopt eigenaar Marnix Vlug komende periode zoveel mogelijk installateurs aan MHelios by Midea te binden.

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Veko Lightsystems: positief na moeilijk jaar

Veko Lightsystems: positief na moeilijk jaar

Veko Lightsystems, specialist in energie-efficiënte en duurzame ledverlichting, groeide de laatste jaren flink maar moest als gevolg van een krimpende markt dertig (van de 165) medewerkers laten gaan. "Een pijnlijk proces."

Jordi Steenman van Reev.

Laat je kansen liggen in semi-publiek elektrisch laden?

In Nederland staat volgens de RvO inmiddels een omvangrijk netwerk van zo'n 61.000 semi-publieke laadpunten. Maar wist je dat veel eigenaren van deze laadpunten geld mislopen? Dat komt omdat modern laadbeheer complex is. Maar wat als installateurs hen hiermee kunnen helpen? Jordi Steenman van reev vertelt waar deze kansen liggen.

Ferry Brouwer, lichtadviseur bij Technische Unie

Vier lichttrends in de spotlight

De ontwikkelingen op het gebied van verlichting gaan razendsnel. Consumenten en bedrijven stappen massaal over op ledverlichting, waarbij ledarmaturen steeds duurzamer en slimmer worden gemaakt. Ook installatiegemak is een belangrijk aandachtspunt voor leveranciers.

Producten Ledvance nu ook te koop bij Schuurman

Producten Ledvance nu ook te koop bij Schuurman

Groothandel Schuurman breidt haar assortiment uit met verlichting en duurzame energieoplossingen van Ledvance.

Reorganisatie bij Veko Lightsystems

Reorganisatie bij Veko Lightsystems

Bij Veko Lightsystems verdwijnen dertig arbeidsplaatsen als gevolg van een reorganisatie.

Foto: Provinciehuis Assen

Enorme markt voor refurbished armaturen

"We moeten zuinig zijn op spullen want allerlei grondstoffen raken langzaam maar zeker op. Als een goede armatuur refurbished kan worden, dan is het zonde om deze weg te doen." Dat is de visie van Richard Out, European Lighting Expert (ELE).

Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Wanneer je een led-dimmer op ledverlichting aansluit is het van belang dat je de juiste dimtechnieken combineert. Zowel een ledlamp als een led-dimmer werken op een bepaalde dimtechniek: RC of RLC. In dit artikel legt Nick Vriese van EcoDim uit wat het verschil is.

Systeemdossier.nl is een herstart voor de branche

Systeemdossier.nl is een herstart voor de branche

Een herstart voor de zonnepanelenbranche: zo ziet Jan de Boer van Solar Techniek Nederland de invoering van Systeemdossier.nl.