De energiemarkt vraagt om oplossingen die verder kijken dan één product

De energiemarkt vraagt om oplossingen die verder kijken dan één product

De energiebranche evolueert snel, en met de toenemende vraag naar duurzame energieoplossingen zoals thuisbatterijen, laadpalen en warmtepompen, wordt het landschap complexer. Maar, laten we eerlijk zijn: de complexiteit van vandaag de dag vraagt om meer dan alleen een goede toolkit. Hoe blijf je als installateur voorop lopen en grijp je de kansen die deze dynamische markt biedt?

De transitie naar duurzame energie- en warmtebronnen gaat verder dan alleen het installeren van zonnepanelen. Het landschap wordt steeds complexer met thuisbatterijen, laadpalen en warmtepompen. We praten over een volledige elektrificatie van de samenleving, en dat brengt flinke uitdagingen met zich mee. Neem bijvoorbeeld netcongestie, een groeiend probleem waarbij het energienet de toename van hernieuwbare energiebronnen nauwelijks kan bijbenen. Of denk aan de elektrificatie van wagenparken in het MKB, die vaak stuiten op een gebrek aan infrastructuur en kennis. Dit soort complexe vraagstukken zijn aan de orde van de dag, en als installateur in de energie- en warmtesector is dit een tijd vol uitdagingen. Het vraagt om kennis en begrip van de nieuwste technologieën en inzicht in duurzaamheidwetgeving. Maar… zie je door de bomen het bos nog wel?

Totaaloplossingen voor een duurzamere toekomst

Toch biedt de energietransitie naast de vele uitdagingen ook genoeg kansen én de mogelijkheid om jezelf als installateur te ontwikkelen en te onderscheiden. En uiteraard hoef je dit niet alleen te doen. Alius, groothandel in duurzame energie- en warmteoplossingen, ziet deze uitdagingen niet als obstakels, maar als kansen om innovatieve oplossingen te bieden. De aanpak van Alius daarin is holistisch en toekomstgericht. Saskia van de Schoot, CEO bij Alius, legt uit: “We zien de noodzaak om verder te kijken dan alleen de traditionele productverkoop. De energiemarkt vraagt om integratie en oplossingen die verder kijken dan één product. Als je naar energieneutraliteit streeft, ontkom je er niet aan om naar het totaalplaatje te kijken; naar het hele energiesysteem. De elektriciteit- en warmtetak raken hierin ook steeds meer met elkaar verweven. Jouw klant wil hiervoor niet bij verschillende partijen aan moeten kloppen, en wil vooral een oplossing die voldoet aan de behoeften en wensen, makkelijk te onderhouden is en ook nog eens toekomstbestendig. Dit betekent dat we energiesystemen moeten installeren die modulair en schaalbaar zijn, die kunnen groeien en zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden.”

Saskia van de Schoot, CEO bij Alius
Saskia van de Schoot, CEO bij Alius

Alius als energieregisseur

Saskia gaat verder: “In deze ‘energiejungle’ kan het soms lastig zijn om als installateur overal van op de hoogte te blijven en te weten waar de echte kansen liggen. Daarom wil Alius meer zijn dan alleen een groothandel in duurzame energie- en warmteoplossingen. We zijn een kennis-, service- en adviespartner met specialisten op het gebied van residentiële, commerciële én industriële systemen. We ondersteunen vanaf het beginstadium van een project, waarbij onze specialisten aansluiten om samen de beste oplossing te vinden, tot het einde waarbij het serviceteam klaarstaat voor vragen na de installatie.”

Trainingen en service

Naast het bieden van ondersteuning bij het uitwerken van complexe energievraagstukken, biedt Alius ook een uitgebreid aanbod van gratis trainingen aan. “De trainingen zorgen ervoor dat installateurs continu op de hoogte blijven van de laatste technische ontwikkelingen en wetgeving. Bovendien leren ze hoe ze het belang van duurzaamheid effectief kunnen communiceren naar hun klanten, “ verduidelijkt Saskia. De trainingen zijn toegankelijk voor iedereen, of je nu nieuw bent in de sector of al jaren ervaring hebt.

Alius legt ook sterk de nadruk op service: “Wij bieden een telefonische helpdesk die dag en nacht klaarstaat om vragen te beantwoorden, en ondersteunen bij retourprocedures en de bijbehorende administratieve afhandeling. Daarnaast kunnen we ook begeleiding bieden tijdens de eerste installatie van een batterij, warmtepomp of laadpaal. Zo zijn we constant bezig met het onderzoeken van nieuwe manieren om het werk voor jullie als onze partners eenvoudiger te maken. Ons motto is niet voor niets ‘Energie voor Elkaar”, aldus Saskia.

Dit artikel is gesponsord door Alius.

Een slimmer lichtplan voor de speciale eisen van Onderwijspark Leijburg

Een slimmer lichtplan voor de speciale eisen van Onderwijspark...

Half januari werden de handtekeningen gezet voor het Onderwijscentrum Leijpark in Tilburg. Nu - een dikke tien maanden verder - legt Maas & Hagoort de laatste hand aan het inregelen en het monteren van de verlichting.

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen...

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

Ook topspeler op de Nederlandse markt worden: dat is de ambitie van MHelios by Midea, de Nederlandse distributeur voor slimme thuisbatterijen mét AI-gestuurd Energie Management Systeem van wereldmerk Midea. Met optimale service, een team van experts en het aanbieden van hands-on trainingen hoopt eigenaar Marnix Vlug komende periode zoveel mogelijk installateurs aan MHelios by Midea te binden.

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Beeld: Steve Photography/Shutterstock.com

'Meer ingenieurs aantrekken om energietransitie waar te maken'

Wat is er voor nodig om in 2050 CO2-neutraliteit te bereiken? Welke stappen moet de industrie zetten? In gesprek met Ken Somers van McKinsey & Company.

Beeld: petrmalinak/Shutterstock.com

'Contragestie'

Met het einde van de salderingsregeling in zicht is de thuisbatterij razend populair, maar met het succes komen ook de schaduwzijden aan het licht: batterijen die zich zouden terugverdienen door te handelen op de energiemarkten, kunnen juist netcongestie veroorzaken als ze tegelijkertijd op dezelfde prijsprikkels reageren. Hoe een oplossing een probleem werd en wie daarvoor de rekening betaalt.

Liander: netcongestie verminderen met thuisbatterijen kan 

Liander: netcongestie verminderen met thuisbatterijen kan

Kunnen flexibel aanstuurbare thuisbatterijen en zonnepanelen netcongestie verminderen? Netwerkbedrijf Liander en energieleverancier Zonneplan onderzochten dat in een gezamenlijke pilot in enkele Arnhemse wijken.

Verduurzaming vraagt veel van ondernemers, weet Bianca van Dijk. (Foto: NFP Photography)

'Groene waterstof heb je uiteindelijk wel nodig'

"Nederland is verwend met goedkoop gas en nu willen we oplossingen die net zo goedkoop zijn als gas. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd." Aan het woord is Bianca van Dijk, programmamanager energietransitie bij Rabobank Bedrijven.

Jordi Steenman van Reev.

Laat je kansen liggen in semi-publiek elektrisch laden?

In Nederland staat volgens de RvO inmiddels een omvangrijk netwerk van zo'n 61.000 semi-publieke laadpunten. Maar wist je dat veel eigenaren van deze laadpunten geld mislopen? Dat komt omdat modern laadbeheer complex is. Maar wat als installateurs hen hiermee kunnen helpen? Jordi Steenman van reev vertelt waar deze kansen liggen.

Beeld: Maarten Zeehandelaar/Shutterstock.com

Van energieneutraal naar emissievrij

De nieuwe versie van de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen biedt diverse aanscherpingen en een andere invulling van de energielabels. Met bovendien focus op uitstoot van emissies. Nieman-adviseur Harm Valk is daar blij mee.

Beeld: Es sarawuth/Shutterstock.com

Laadpalenmarkt: knelpunten en kansen

Hoe ziet Rutger de Croon van kennis- en innovatiecentrum ElaadNL de laadpalenmarkt? Welke knelpunten en kansen detecteert hij voor de komende tijd?

Eaton komt met refurbished noodverlichting

Eaton komt met refurbished noodverlichting

De armaturen binnen noodverlichtingsserie FlexiTech van Eaton zijn sinds kort te refurbishen.