TenneT kiest nieuwe standaard HS-mast
Masttype Moldau is de komende jaren de standaard voor nieuwe bovengrondse 380.000 volt hoogspanningsverbindingen in Nederland.
Masttype Moldau is de komende jaren de standaard voor nieuwe bovengrondse 380.000 volt hoogspanningsverbindingen in Nederland.
Netcongestie hindert OV-bedrijven die meer trams willen laten rijden over bestaande tramlijnen. De RET gebruikt daarom als eerste een 'click & go' onderstation. Deze prefab elektriciteitsdozen maken uitbreiding mogelijk zónder aanvragen van nieuwe netaansluitingen. Ze kunnen ook woonwijken voeden en elektrisch materieel opladen.
Hoe werkt het energiesysteem bij onze zuiderburen precies? Wat kunnen we van hen leren? Of geven wij het goede voorbeeld? In gesprek met Tim Goossens, technologisch adviseur bij Volta.
Netbeheerder TenneT bouwt de komende 10 jaar in Nederland 400 kilometer nieuwe bovengrondse hoogspanningsverbindingen. Dit om aan de toenemende vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen.
Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Bouwend Nederland willen de uitbreiding van het elektriciteitsnet versnellen. Ze ondertekenden daarom het Uitvoeringsakkoord voor de verzwaring van de laag- en middenspanningsnetten.
Om de energietransitie te realiseren, zijn er meer hoogspanningstechnici nodig. De nieuwe opleiding Eerste Monteur Hoogspanningstransport speelt hierop in.
De Actieagenda Netcongestie Laagspanningsnetten van het ministerie van Economische Zaken En Klimaat laat volgens Sible Schöne, adviseur bij Klimaatstichting HIER, zien dat de komende jaren naar schatting 750.000 huishoudens langdurig te maken krijgen met uitval van de omvormers van hun zonnepanelen. Dit ondanks forse investeringen in de laagspanningsnetten.
De behoefte om meer grip op de eigen energiehuishouding te hebben neemt door allerlei factoren toe, waaronder netcongestie. Een term die hierbij regelmatig voorbij komt is 'slim gestuurd decentraal energiesysteem'. Wat wordt hiermee nu eigenlijk bedoeld?
Bijna dagelijks valt in het nieuws te lezen dat het landelijk elektriciteitsnet overbelast is. Het verbeteren en verzwaren van het elektriciteitsnet is een mogelijke oplossing, maar dat kost veel tijd. Zou het een idee zijn om op diverse locaties een microgrid te realiseren? Bij de Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA) zijn de voorbereidingen op dit gebied in volle gang.
Hoogspanningsnetbeheerder TenneT verwacht in 2050 een meer dan verdubbeling van het huidige elektriciteitsgebruik in Nederland. Het bedrijf steekt daarom de komende tien jaar 13 miljard euro in uitbreiding van transportcapaciteit van het hoogspanningsnet op land. Naast bouwen en verzwaren, zoekt TenneT naar oplossingen om meer ruimte op het netwerk te maken.