Coronavirus: steunmaatregelen beschikbaar voor alle bedrijven

Coronavirus: steunmaatregelen beschikbaar voor alle bedrijven

De coronacrisis heeft enorme consequenties voor het bedrijfsleven. Het kabinet presenteerde een omvangrijk pakket aan noodmaatregelen om de schadelijke gevolgen te beperken. Op welke overheidssteun kunnen bedrijven in de installatiebranche rekenen?

Het kabinet heeft vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen genomen. Doel is gezondheid, banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Dit pakket biedt – zo lang als nodig is – maandelijks voor miljarden euro’s aan steun. Met de maatregelen kunnen bedrijven hun personeel  doorbetalen en zelfstandigen kunnen deze crisis overbruggen. Verder hoopt het kabinet dat via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden, geld in de bedrijven blijft.

Installatiebranche heeft dit nodig

Voorzitter Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Techniek Nederland is tevreden met het noodpakket dat het kabinet heeft gepresenteerd. “Dit is wat de installatiebranche en de technische detailhandel op dit moment nodig hebben.” Terpstra benadrukt wel dat de steun snel en eenvoudig beschikbaar moet komen. “Er zijn bedrijven die het water nu al aan de lippen staat.”  (Tekst gaat verder onder blok.)

Versoepeling regeling werktijdverkorting

Nu de omzet zwaar onder druk staat, is de versoepeling van de regeling voor werktijdverkorting (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud, zie een overzicht van de maatregelen hieronder) onmisbaar voor installateurs en technisch detaillisten. Het kabinet heeft de vergoeding van niet-gewerkte uren verhoogd naar 90 procent en de maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. Volgens Techniek Nederland is een snelle toekenning essentieel. De ondernemersorganisatie vindt het ook belangrijk dat de aanvraag eenvoudig aan te passen zal zijn bij tussentijdse tegenvallers.

Extra ondersteuning voor zelfstandigen

Ook de overige maatregelen in het noodpakket van het kabinet zijn bij Techniek Nederland in goede aarde gevallen. Vooral de ondersteuning voor zzp’ers en het aangekondigde uitstel van de invordering van belastingen zijn hard nodig om ondernemers door de komende, zware tijd te helpen. Techniek Nederland is wel van mening dat er snel duidelijkheid moet komen over de praktische uitvoering, met name van de fiscale maatregelen.

Het pakket aan maatregelen voor banen en economie:

1. Instellen tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten (ministerie van SZW)

Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode. Deze Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) wordt zo spoedig mogelijk opengesteld en is de vervanger van de huidige regeling werktijdverkorting. Hiervoor kunnen bij SZW per direct geen nieuwe aanvragen meer voor worden ingediend. Aanvragen die al zijn gedaan, maar nog niet afgehandeld, zullen worden afgehandeld in de nieuwe regeling. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart.

2. Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers (ministerie van SZW en gemeenten)

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.

3. Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes (Belastingdienst)

Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor. De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn wordt tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0%. Deze verlaging zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. Het kabinet zal de belastingrente zo snel mogelijk aanpassen.

4. Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (ministerie van EZK)

Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Het kabinet stelt voor het garantieplafond van de GO te verhogen van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro. Met de GO helpt EZK zowel het MKB als grote ondernemingen door middel van een 50% garantie op bankleningen en bankgaranties,  (minimaal 1,5 miljoen – maximaal 50 miljoen euro per onderneming). Het maximum per onderneming wordt tijdelijk verruimd naar 150 miljoen euro. Het Kabinet committeert zich om alle garantieruimte te verstrekken die nodig is.

5. Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits (ministerie van EZK)

Microkredietenverstrekker Qredits financiert en coacht een grote groep kleine en startende ondernemers, die via de bank vaak moeilijk aan financiering komen. Te denken valt aan ondernemers in de horeca, detailhandel, persoonlijke verzorging, de bouw en zakelijke dienstverlening. Qredits stelt een tijdelijke crisismaatregel open: voor kleine ondernemers die geraakt worden door de coronaproblematiek wordt uitstel van aflossing aangeboden voor de duur van zes maanden en de rente gedurende deze periode automatisch verlaagd naar 2%.. Het kabinet ondersteunt Qredits voor deze maatregel met maximaal 6 miljoen euro.

6. Tijdelijk borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven (ministerie van LNV)

Voor de land- en tuinbouwbedrijven komt er een tijdelijke borgstelling voor werkkapitaal onder de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL). Daarmee staat het kabinet borg voor de kredieten van agrarisch ondernemers. Het kabinet streeft ernaar om deze tijdelijke verruiming van de BL spoedig open te kunnen stellen.

7. Overleggen over toeristenbelasting (Rijk/gemeenten) en cultuursector

Het kabinet gaat in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de mogelijkheid om (voorlopige) lokale aanslagen aan ondernemers stop te zetten en al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken. Het gaat hierbij in het bijzonder om de toeristenbelasting. Ook is het Rijk met de cultuursector in overleg om te kunnen aansluiten bij generieke maatregelen en eventuele verbijzondering indien dat nodig is.

8. Compensatieregeling getroffen sectoren (ministerie van EZK)

De gezondheidsmaatregelen van het kabinet hebben enorme consequenties voor de inkomsten in een aantal sectoren in het bijzonder. Zoals bijvoorbeeld de (verplichte) sluiting van eet- en drinkgelegenheden en annuleringen in de reisbranche. Deze inkomsten kunnen bovendien moeilijk worden ingehaald wanneer het coronavirus achter de rug is. Het kabinet komt daarom met een compensatieregeling met passende maatregelen voor bedrijven in de genoemde sectoren. Deze wordt nu uitgewerkt en met spoed voorgelegd aan de Europese Commissie voor de beoordeling op (geoorloofde) staatssteun.

Lees meer over

De installatiesector blijft positief

De installatiesector blijft positief

April 2021 was een positieve maand voor de bouw ten opzichte van april 2020. Dat blijkt uit de maandelijkse Bouwmonitor.

Vertrouwen groeit in installatiesector, alsmede het tekort aan personeel

Vertrouwen groeit in installatiesector, alsmede het tekort aan...

Sinds vorig jaar maart was de orderportefeuille niet zo goed gevuld. De omzetverwachtingen voor april zijn de hoogste van de hele coronacrisis in de installatiesector. Het tekort aan personeel gaat wringen. Dat blijkt uit de maandelijkse BouwMonitor van Installatie Journaal en USP.  

Lagere omzet door corona en weersomstandigheden

Lagere omzet door corona en weersomstandigheden

Februari 2021 was een licht negatieve maand voor de bouw ten opzichte van februari 2020. Dat blijkt uit de maandelijkse Bouwmonitor van Installatie Journaal en USP.

Nieuwe datum voor Elektro-event

Nieuwe datum voor Elektro-event

Het beursevent Elektro wordt verplaatst. Het event staat nu op de planning voor 30 november tot en met 2 december 2021.

Installatiesector toont herstel maar kampt ook met productieverlies

Installatiesector toont herstel maar kampt ook met productieverlies

December 2020 was een goede maand voor de installatiesector en voor de bouw in het algemeen. Voor de tweede maand op rij meldt de bouwwereld een betere omzet dan in dezelfde maand vorig jaar. De installatiesector in totaal meldt 1,8% meer omzet in december 2020 dan in december 2019.

PSV laat UV-C-verlichting installeren in strijd tegen corona

PSV laat UV-C-verlichting installeren in strijd tegen corona

Signify gaat 15 Philips UV-C desinfecterende upper air-armaturen installeren in het Philips Stadion en op de PSV Campus De Herdgang in Eindhoven. PSV is de eerste voetbalclub in Nederland die UV-C desinfectieverlichting van Signify in gebruik neemt.

Installatiebranche blijft overeind in tweede coronagolf

Installatiebranche blijft overeind in tweede coronagolf

De bouw kreeg in oktober 2020 een klap van de tweede coronagolf, zo blijkt uit de maandelijkse Bouwmonitor van Installatie Journaal en USP. Voor de installatiebranche valt die klap nog heel erg mee.

Installatie sterkste partij in de bouw

Installatie sterkste partij in de bouw

De bouw is bijna terug op het omzetniveau van 2019 en de installatiesector is in de keten het beste jongetje van de klas. Zo blijkt uit de 7de editie van de BouwMonitor, met de resultaten voor de maand september 2020 en de verwachting voor oktober 2020.