De steeds positievere berichtgeving over de technische sector laat zien dat we in een opwaartse spiraal zitten. Het blijkt echter toch lastig te zijn om de juiste techneut te vinden. Voor organisaties is het dan ook belangrijk aan een sterk 'employer brand' te werken.
Als het aan minister Kamp van Economische Zaken ligt dan vervalt binnenkort de verplichting om nieuwbouwhuizen aan te sluiten op het gasnet. Dat zei hij bij de afsluiting van de Nationale Energiedialoog op 4 juli jongstleden in Arnhem. Netbeheerders, waaronder Stedin, vielen hem bij. Door de opmars van duurzame energie immers kunnen gasnetten in nieuwe woonwijken een nutteloze investering worden. Maar dat heeft weinig zin zolang hooguit 6% van de Nederlandse stroom uit duurzame bronnen komt. Veel beter is om niet alleen bestaande, maar vooral ook nieuwe gasinfrastructuur te vergroenen met biogas, onder meer uit koeienstront.
Olie en gas raken op. Aantrekkelijke alternatieven ontwikkelen zich in rap tempo. We gaan naar een situatie toe waarin we als consument zelf kunnen kiezen hoe onze energie wordt opgewekt en door wie. Daarnaast krijgen we meer controle over de kosten, mits we bereid zijn onze energieconsumptie aan te passen aan het energieaanbod. Dát bepaalt of je straks een torenhoge energierekening hebt of vrijwel niets meer betaalt voor energie.
Het promotieonderzoek van Dasa Majcen getiteld "De doorslaggevende factor zijn we zelf" concludeert onder meer dat het energieverbruik in bestaande woningen moeilijk te voorspellen is. Bewoners in slecht geïsoleerde woningen die in plaats van de kachel te laten branden, nog een extra trui aantrekken. Slecht ingeregelde installaties in woningen met een goede energiescore. De niet aan de fysische realiteit gerelateerde energielabel-berekening zelf… Het zijn allemaal factoren die lastig lijken om de energieverbruiken goed in beeld te brengen. Energieverbruik is echter prima voorspelbaar!
Als brancheorganisatie hebben we er meestal geen belang bij om te schoppen tegen plannen en maatregelen van ministers en staatssecretarissen. Doorgaans willen we min of meer dezelfde kant op en dan is samenwerken productiever dan kritiek leveren. Maar er zijn van die dagen, waarop de Haagse ideeën je zodanig verbijsteren, dat je wel móet reageren. Vandaag is zo'n dag.
Visionair Chriet Titulaer toonde in 1985 in zijn TROS tv-programma 'De Wondere Wereld', een prototype fiets met daarop een mobiele computer en telefoon. Hij voorspelde zelfs dat we over niet al te lange tijd op de fiets mobiel kunnen gaan bellen. Het was een 1 april grap. Een paar jaar later registreerde documentairemaker Frans Bromet de gevleugelde uitspraken van een geïnterviewde die liever een brief schrijft dan een mobiele telefoon bezit. Ruim 25 jaar later maakt de chiptechnologie het mogelijk om koelkasten, sloten, prullenbakken en bewegwijzeringsborden met smartphones en datacenters te verbinden.
De rook van de aanslag in Brussel is nauwelijks verdampt of het volgende item stond alweer volop in het nieuws. Een in mijn ogen onzinnig referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Een referendum dat meer te maken heeft met emotie dan met rationele overwegingen. Nee, dan ben ik meer geïnteresseerd in de mening van het volk over bijvoorbeeld privacy versus veiligheid.
Op de Energiebeurs presenteert het Amerikaanse bedrijf Enphase zijn modellen micro-inverters. De 1,66 kg wegende M215 is geschikt voor een nominaal ingangsvermogen van 190 tot 270 W bij een maximale invoer van gelijkstroom van 48 V. De Energiebeurs is van 6 tot 9 oktober in de Brabanthallen te 's-Hertogenbosch.
Woningbouwer Heijmans plaatst in particuliere nieuwbouwwoningen vanaf volgend jaar standaard een domotica-installatie met basisfunctionaliteit. Op jaarbasis gaat het om zo'n 1000 woningen. Dat maakte Nico Roos van het kenniscentrum Smart Homes bekend tijdens zijn presentatie op de vakbeurs Elektrotechniek.
De Na-Druk-Geluk-brug in Amsterdam komt ook in het donker prima tot zijn recht. Dit onder andere dankzij lichtlijnen met ledverlichting.