In Duitsland is sinds begin dit jaar een wet in werking getreden die het voor netbeheerders mogelijk maakt om de aansluiting van woning tijdelijk terug te knijpen tot 4,2 kW als vanwege te hoge vraag naar elektriciteit lokaal netcongestie dreigt. Hoe zit dit in elkaar?
De elektrotechnische groothandel Memodo legt zich meer en meer toe op opslagsystemen en energiemanagementsystemen, met name voor de particuliere sector. De installateur, die door het ruime aanbod van systemen vaak door de bomen het bos niet meer ziet, wordt daarbij aan de hand genomen. Dat gebeurt onder meer tijdens maandelijkse kennis- en trainingssessies over energieopslag. Installatie Journaal woonde zo'n sessie bij.
Schakelinstallaties hebben een levensduur van ongeveer 35 jaar. Risico's nemen toe door veroudering, hoogspanning, kortsluiting, mechanisch gedrag, en interne boogvorming. Op de Eaton Technodag toonde Eaton hoe je op een veilige manier de levensduur van de installatie kunt verlengen.
De milieuprestatienorm MPG kan voor bouwers een struikelblok worden. Zeker als, zoals voorgenomen, de norm in 2025 van 0,8 naar 0,5 gaat. Hoe kan een installateur helpen met het halen van een lage MPG?
Een heus mediastormpje over de milieu-impact van de warmtepomp zette in februari vol de schijnwerpers op de Nationale Milieudatabase. Plots blijkt dat niet zozeer de BENG-eisen bouwers met uitdagingen opzadelen, maar dat de milieuprestatienorm MPG een toekomstig struikelblok gaat worden. Zeker als, zoals voorgenomen, de norm in 2025 van 0,8 naar 0,5 gaat. Maar hoe werkt het systeem van de Nationale Milieudatabase eigenlijk?
Een heus mediastormpje over de milieu-impact van de warmtepomp zette in februari vol de schijnwerpers op de Nationale Milieudatabase. Plots blijkt dat niet zozeer de BENG-eisen bouwers met uitdagingen opzadelen, maar dat de milieuprestatienorm MPG een toekomstig struikelblok gaat worden. Zeker als, zoals voorgenomen, de norm in 2025 van 0,8 naar 0,5 gaat. Maar wat is eigenlijk de Nationale Milieudatabase?
Museum Arnhem werd de afgelopen jaren grondig verbouwd. De oude zalen kregen een opknapbeurt én er kwam een complete nieuwbouwvleugel bij, een veelgeprezen uitkraging die vijftien meter over de rand van de stuwwal uitsteekt. Dat je op zo'n plek met zeer bijzondere geologische omstandigheden te maken hebt, bleek toen gedurende het bouwproces werd besloten om de geplande techniekruimte niet in de nieuwbouw, maar in de oudbouw te plaatsen.
In Ede verrijst een bijzonder hotel. Langs de snelweg A12 bouwt ontwikkelaar Noordereng Groep het Energiehotel, dat door middel van pv-panelen in de gevel en een dubbele warmtepomp op de begane grond grotendeels zijn eigen energie opwekt. Het gebouw valt verder op door de innovatieve bouwmethode: de houten hotelkamers en de centrale leidingenschachten rollen prefab uit de fabriek. Winter 2021 begon de bouw.
Het probleem van het dichtslibben van binnensteden is groot en complex en het wemelt van de onderaannemers en zzp'ers, allemaal met hun eigen vervoermiddel. Nieuwe regelgeving komt in sneltreinvaart op bouwers en installateurs af. Maar die zitten nog in de ontkenningsfase, ziet Walther Ploos van Amstel, lector stadlogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam.
In Zoetermeer worden 120 rij- en hoekwoningen gerenoveerd tot Nul-op-de-meterwoningen. BIM speelt bij dit project een belangrijke rol.