Rijkert Knoppers

Werktuigbouwkundig ingenieur Rijkert Knoppers begon in 1985 als freelance journalist te schrijven over milieu, energie en techniek in het algemeen. Zijn voorlaatste boek (2021) ging over Magneetzweeftreinen (uitg. Lycka till Förlag). Meer informatiewww.rijkertknoppers.nl.

De afgelopen jaren zijn er diverse concepten van zonnesatellieten ontwikkeld. Hier een voorbeeld van NASA. (Foto: NASA)
Elektriciteit winnen vanaf de maan

Er vindt al veel onderzoek plaats naar het winnen van zonne-energie in de ruimte met behulp van satellieten. Maar het is ook mogelijk om op de maan zonne-installaties te plaatsen.

De takken van de boom op de voorgrond zijn voorzien van kleine verticale windturbines.
Energy Transition Campus Amsterdam legt microgrid aan

Bijna dagelijks valt in het nieuws te lezen dat het landelijk elektriciteitsnet overbelast is. Het verbeteren en verzwaren van het elektriciteitsnet is een mogelijke oplossing, maar dat kost veel tijd. Zou het een idee zijn om op diverse locaties een microgrid te realiseren? Bij de Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA) zijn de voorbereidingen op dit gebied in volle gang.

EMC en ATEX, zijn ze verbonden of niet?
EMC en ATEX, zijn ze verbonden of niet?

Het belang van elektromagnetische compatibiliteit (EMC) neemt nog steeds toe. Belangrijkste reden is de toepassing van steeds meer geschakelde voedingen en de toename van gevoelige apparatuur. Daarnaast bestaat er het vakgebied ATEX, dat gespecialiseerd is in explosieveiligheid. "Het probleem is dat de vakgebieden EMC en ATEX twee verschillende werelden zijn, zonder veel onderlinge afstemming", stelt Hans Broekmeulen van EXploTraining.

'Kies een handig managementsysteem voor een optimale energieaanpak'
'Kies een handig managementsysteem voor een optimale energieaanpak'

Met SolarEdge ONE kunnen eigenaren van zonnepanelen hun energiesysteem regelen. De focus ligt hierbij op het regelen van het eigen energieverbruik en het zorgen voor zo laag mogelijke kosten.

Netcongestie: wat kunnen installateurs hieraan doen?
Netcongestie: wat kunnen installateurs hieraan doen?

De netcongestiekaart, die aangeeft waar in Nederland het elektriciteitsnet onvoldoende capaciteit heeft, vertoont sinds een paar jaar steeds meer rode plekken. Een duidelijk teken dat bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten of uitbreiding van bestaande bedrijven lastiger te realiseren zijn. Ligt de oplossing in het versterken van het elektriciteitsnet of zijn er ook aantrekkelijke maatregelen 'achter de meter'? Volgens Thomas Piessens van Techniek Nederland is een en-en benadering voor dit probleem noodzakelijk.

Flexibele aanpak van overbelaste elektriciteitsnetten
Flexibele aanpak van overbelaste elektriciteitsnetten

Het elektriciteitsnet is op veel plekken in ons land overbelast. Het aansluiten van bijvoorbeeld een nieuw zonnepark op het elektriciteitsnet is lang niet altijd mogelijk. En zonnepanelen van particulieren schakelen regelmatig af als er te veel spanning op het net ontstaat. Een oplossing is het slim afstemmen van vraag en aanbod van elektriciteit, waardoor het mogelijk is om de schaarse netcapaciteit optimaal te gebruiken. Een impressie van de huidige ontwikkelingen.

Uitval omvormers voorkomen
Uitval omvormers voorkomen

De netspanning van het Nederlands elektriciteitsnetwerk is op veel plaatsen hoger dan strikt noodzakelijk is. Het groeiend aantal zonnepanelen kan hierbij de situatie verergeren, want door de decentrale levering van de opgewekte elektriciteit aan het net kan de spanning toenemen. De hoge spanning kan tot gevolg hebben dat de omvormer uitvalt, waardoor de opgewekte energie verloren gaat. Een speciaal ontwikkelde transformator zou dit probleem kunnen verhelpen.

Betere weersvoorspellingen kunnen file op elektriciteitsnet voorkomen
Betere weersvoorspellingen kunnen file op elektriciteitsnet voorkomen

Het toenemend aantal netgekoppelde zonnepanelen in ons land maakt dat op veel plaatsen het elektriciteitsnet de toegeleverde energie niet altijd kan verwerken. Volgens een recent promotieonderzoek van Frank Kreuwel kunnen verbeterde weersvoorspellingen een uitkomst bieden zodat de netbeheerders op tijd kunnen ingrijpen.

Naar een duurzame productie van zonnepanelen
Naar een duurzame productie van zonnepanelen

Zonnepanelen leveren duurzame energie, maar dat wil nog niet zeggen dat de panelen zelf duurzaam zijn. Zo zijn er veel transportbewegingen van het gebruikte materiaal nodig omdat de meeste grondstoffen uit China komen. Bovendien raakt maar liefst een derde van het materiaal verloren tijdens het fabricageproces.

Zonnepanelen: liever een P-type dan een N-type? Of juist andersom?
Zonnepanelen: liever een P-type dan een N-type? Of juist andersom?

Zouden er veel mensen zijn, die bij de aanschaf van een zonnepaneel vragen om wat voor een type het gaat, een N of een P? Zouden ze daarbij werkelijk weten wat het verschil is? Misschien dat niemand van de potentiële kopers ooit een vraag in die richting heeft gesteld, maar als leverancier of als installateur van zonnepanelen is het natuurlijk wel belangrijk om het verschil tussen die twee modellen te kennen.