Joop van Vlerken
Joop van Vlerken is zelfstandig redacteur en journalist, gespecialiseerd in energie, klimaat, bouw- en installatietechniek.

Joop van Vlerken is zelfstandig redacteur en journalist, gespecialiseerd in energie, klimaat, bouw- en installatietechniek.
Lokale seizoensopslag is nu nog de witte vlek in de energietransitie, merken Edward Pfeiffer van Royal HaskoningDHV en Maurice Mommen van Topsector Energie. Ze vinden dat hier snel verandering in moet komen.
Energiehubs kunnen cruciaal zijn in het voorkomen van netcongestie en de komende jaren meer flexibiliteit en ruimte bieden op het overvolle elektriciteitsnet. Maar ze komen nog moeizaam van de grond door de technische, financiële en juridische complexiteit. Ook organisatorisch zijn de uitdagingen groot.
"Nederland is verwend met goedkoop gas en nu willen we oplossingen die net zo goedkoop zijn als gas. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd." Aan het woord is Bianca van Dijk, programmamanager energietransitie bij Rabobank Bedrijven.
De vraag is hoe we de collectieve systemen kunnen ontsluiten, want dat loopt nog stroef. Als iedereen een individuele oplossing kiest, heeft dat gevolgen. Overal een warmtepomp, dat kan niet." In gesprek met Laetitia Ouillet, senior associate bij eRiskgroup en voorzitter van de landelijke energiecoöperatie de Windvogel.
Installateurs kunnen het nog beter doen bij de installatie van warmtepompen. Dat blijkt uit een enquête onder deelnemers aan het onderzoek Installatiemonitor. Zo gebruiken sommige installateurs de standaardinstellingen van warmtepompen terwijl er meer energie te besparen is als de installatie goed wordt ingeregeld. Ook de voorlichting op het vlak van geluidsoverlast kan beter.
In de energietransitie wordt te veel van woningcorporaties verwacht, zo meent Dorris Derksen, belangbehartiger bij Aedes. Zo komen volgens Derksen de kosten van de energietransitie terecht bij degenen met de zwakste schouders. Bovendien spelen er onzekerheden die niet goed zijn voor de investeringsbereidheid.
Energiehubs zouden een goede oplossing kunnen zijn voor netcongestie, maar komen nog niet van de grond, zegt Brendan de Graaf van Lyv Energy Management Solutions. Dit doordat bedrijven de noodzaak nog niet zien en niet kunnen voldoen aan de voorwaarden voor een succesvolle energiehub.
Lang niet alle bedrijfsdaken in Nederland zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Vaak is de dakconstructie niet geschikt om de zonnepanelen en de toegevoegde ballast te dragen. Het Nederlandse bedrijf Rable bedacht een oplossing voor dit probleem en ontwikkelde een montagesysteem dat het gewicht van de zonnepaneleninstallatie over het hele dak verdeelt.
Acht jaar na de oplevering van Thermen Soesterberg zijn in 2023 de gasketels afgesloten. Het saunacomplex draait nu op een door Linthorst Techniek ontwikkelde warmtepomp van 1,2 MW. Een thermische buffer van 500 m3 in combinatie met slimme regeltechniek maakt de installatie compleet.
Netcongestie is een van de belangrijkste uitdagingen in de energietransitie. Technische dienstverleners gaan daarom steeds vaker aan de slag met digital twins. Door virtueel te modelleren, blijkt er vaak nog ruimte achter de aansluiting en is een grotere netaansluiting toch niet nodig. Bedrijven als Fudura en Hoppenbrouwers Techniek helpen bedrijven bij het maken van modellen en keuzes.