Op het gebied van richtlijnen rondom waterstof in de gebouwde omgeving is verrassend weinig vastgelegd. Het is ook daarom dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een tijdelijk kader opstelde voor netbeheerders en energieleveranciers. Daarnaast leverde het ministerie van EZK afgelopen najaar een zogeheten richtsnoer op voor het omgaan met de veiligheidsrisico's van waterstof in de energietransitie.
Dat waterstof een belangrijke rol gaat vervullen in de toekomstige energievoorziening, is wel zeker. Maar dat gaat zeker niet van de ene op de andere dag, ondanks de urgentie rondom aardgaslevering vanuit het buitenland. Waterstofexpert Jan Pereboom van JP-Energiesystemen legt uit hoe waterstof langzaam maar zeker in onze energievoorziening wordt ingepast.
Het wordt gezien als de energiedrager van de toekomst: waterstof. Maar we werken er al jaren mee, zeker in de procesindustrie. Nu aardgas steeds meer wordt uitgefaseerd komt waterstof ook in de gebouwde omgeving steeds nadrukkelijker in beeld. Wat zijn de do's en don'ts voor installateurs? We vragen het Ralph Postma van Unica en Jan Pereboom van JP-Energiesystemen.
Een aardgasloos ziekenhuis is al bijzonder. Maar Rijnstate Ziekenhuis is voor 60 procent zelfvoorzienend dankzij zelfgeproduceerde groene waterstof. Een systeem van deze omvang is door de Franse leverancier nog niet eerder gemaakt en geleverd.
Wonen op het water kan in de toekomst nog wel eens heel veel vaker voorkomen. Bijvoorbeeld omdat ruimte op land steeds schaarser wordt, maar ook als door klimaatverandering de waterspiegel zou kunnen stijgen. In Amsterdam is in een van havens een heuse waterwijk gerealiseerd: Schoonschip.
Henk Wegkamp, mede-eigenaar van adviesbureau Dantuma-Wegkamp, merkt dat bedrijven momenteel vaak weer teruggrijpen naar oude technieken.
Energieneutraal bouwen en renoveren staat op dit moment volop in de belangstelling. Niet in de laatste plaats omdat onder andere veel woningcorporaties hun woonvoorraad Beng-proof willen maken.
In de strijd tegen kanker wordt voor het eerst in Nederland een zogeheten protonenkliniek gebouwd: het Holland Particle Therapy Centre in Delft. TBI-ondernemingen Croonwolter&dros en J.P. van Eesteren hebben een huzarenstukje uitgehaald als het gaat om de energievoorziening en klimaatbeheersing van kliniek en behandelingsapparatuur. Met BIM in de hoofdrol.
Bij het steeds meer op het elektriciteitsnet brengen van lokaal duurzaam opgewekte energie is er een revolutie gaande op dat stroomnet. Volgens Leon Straathof, business developer bij Engie Smart Grid Solutions, voorheen Cofely, is een terugkeer naar lokale gekoppelde netten een even logische als noodzakelijke stap om het huidige, centraal geregelde stroomnet te ontlasten.
De nieuwe Sluiskiltunnel is de modernste geboorde tunnel van Nederland. De Sluiskiltunnel heeft een ventilatiesysteem dat rookgassen niet wegblaast maar aanzuigt.