Welke installatie voor de verwarming van de bestaande bouw is het meest duurzaam? Een lucht-waterwarmtepomp in combinatie met triple glas, zonnepanelen samen met balansventilatie of all-electricverwarming met een Climate Booster ventilator?
Een elektrische cv-installatie voor (hoofd-)verwarming van een woning is in Nederland sinds 2021 verboden. Elektrische cv-ketels overschrijden de maximale energieprestatie-waarde en voldoen niet aan de Nederlandse implementatie van de Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD). Toch worden deze toestellen nog steeds verkocht als een aantrekkelijke manier om van het gas af te gaan. Hoe kan dat?
De grote installatiebedrijven maken zich zorgen over de verduurzaming van huurwoningen in oudere appartementengebouwen. Collectieve systemen krijgen nauwelijks aandacht in regelgeving en subsidies. "We moeten meer samen optrekken met woningcorporaties."
Acht jaar na de oplevering van Thermen Soesterberg zijn in 2023 de gasketels afgesloten. Het saunacomplex draait nu op een door Linthorst Techniek ontwikkelde warmtepomp van 1,2 MW. Een thermische buffer van 500 m3 in combinatie met slimme regeltechniek maakt de installatie compleet.
Na bedrijven die zich willen vestigen, zullen ook consumenten en bestaande bouw niet meer altijd zeker zijn van energielevering.
De armaturen binnen noodverlichtingsserie FlexiTech van Eaton zijn sinds kort te refurbishen.
In de Nationale Milieudatabase zijn nu ook producten van ABB opgenomen. Het gaat hierbij vooral om installatiedozen.
De vraag is hoe we de collectieve systemen kunnen ontsluiten, want dat loopt nog stroef. Als iedereen een individuele oplossing kiest, heeft dat gevolgen. Overal een warmtepomp, dat kan niet." In gesprek met Laetitia Ouillet, senior associate bij eRiskgroup en voorzitter van de landelijke energiecoöperatie de Windvogel.
In het Brabantse Uden is woningbouwcorporatie Area gestart met de verduurzaming van 432 woningen in negen flatgebouwen. Gasketels maken plaats voor grote warmtepompsystemen, er is een nieuwe collectieve hoofdverdeler en de pv-panelen op het dak dienen niet voor de collectieve energievoorziening zoals gebruikelijk.
De consument lijkt minder geïnteresseerd te zijn in de elektrische auto dan werd aangenomen. Wat betekent dit voor de laadpalenmarkt? In gesprek met Ferdinand Hogenes van Uw Duurzame Installateur.
Er vindt al veel onderzoek plaats naar het winnen van zonne-energie in de ruimte met behulp van satellieten. Maar het is ook mogelijk om op de maan zonne-installaties te plaatsen.
Vanaf 2027 mag er niet meer worden gesaldeerd. Wordt de thuisbatterij dan interessanter? En welke invloed zal het hebben op de aanschaf van zonnepanelen? Jan Willem Zwang, eigenaar van Stratergy, geeft zijn visie.
Als je pv-installaties plaatst op daken met bitumen, epdm of pvc, wordt het dak anders belast dan voorheen. Waar moet je rekening mee houden?