BlueHeart Energy
Over de impact van all electric op de woonhuisinstallatie

In de toekomst worden alle energiebehoeften in een woning met elektriciteit ingevuld. Welke gevolgen heeft dit voor de huisinstallatie?
In de toekomst worden alle energiebehoeften in een woning met elektriciteit ingevuld. Welke gevolgen heeft dit voor de huisinstallatie?
Als je voor een emissieloos bouwproject wilt gaan, is het belangrijk goed na te denken over de betaalbaarheid. Henri Overbeek, community-manager bij Connectr en consultant bij adviesbureau Green Fellows, licht toe.
Veertien partijen zijn in beroep gegaan tegen het besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), dat netbeheerders de mogelijkheid geeft voorrang te verlenen in de elektriciteitsvoorziening aan maatschappelijk belangrijke organisaties. De partijen zijn van mening dat ook zij voorrang moeten kunnen krijgen van netbeheerders, gezien hun maatschappelijke belang.
Een elektrische cv-installatie voor (hoofd-)verwarming van een woning is in Nederland sinds 2021 verboden. Elektrische cv-ketels overschrijden de maximale energieprestatie-waarde en voldoen niet aan de Nederlandse implementatie van de Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD). Toch worden deze toestellen nog steeds verkocht als een aantrekkelijke manier om van het gas af te gaan. Hoe kan dat?
De grote installatiebedrijven maken zich zorgen over de verduurzaming van huurwoningen in oudere appartementengebouwen. Collectieve systemen krijgen nauwelijks aandacht in regelgeving en subsidies. "We moeten meer samen optrekken met woningcorporaties."
De zeven nieuwe levensloopbestendige woningen uit het project De Amperage in Nunspeet functioneren op een 1-fase-aansluiting van slechts 10 A. De volledige energiehuishouding met opwek en opslag van energie wordt binnen de eigen erfgrens geregeld.
Installatieprojecten worden steeds complexer. Dit komt mede door strengere bestekeisen voor duurzaamheid en lichtkwaliteit. Normen zoals BENG, NEN-EN 12464-1/2 en BREEAM stellen hoge eisen aan lichtoplossingen. Deze complexiteit maakt het een uitdaging om aan alle verwachtingen te voldoen. Hoe realiseer je projectverlichting die aan deze eisen voldoen, zonder budget en planning uit het oog te verliezen?
Voor de beoordeling van de bouwkundige aspecten van de pv-systemen kan gebruik worden gemaakt van NEN 7250 'Zonne-energiesystemen - integratie in daken en gevels - bouwkundige aspecten'.
Energiewacht schakelt Schone Zon in voor de installatie van zonnepanelen op een schuur. Als de klant na afloop niet tevreden is en weigert te betalen, daagt Energiewacht installateur Schone Zon voor de rechter.
Uit metingen van het Duitse Fraunhofer Instituut voor Zonne-energiesystemen (ISE) blijkt dat de vermogensopbrengst die fabrikanten van pv-panelen communiceren, gemiddeld hoger is dan de daadwerkelijke output. In 2024 ging het om een verschil van gemiddeld 1,2 procent. Als dat percentage wordt toegepast bij alle in dat kalenderjaar in Duitsland bijgeplaatste panelen, staat het vermogensverschil volgens Fraunhofer gelijk aan de nominale output van een groot zonnepark.
Wie op platte daken een pv-installatie monteert, voegt extra gewicht toe. Maar hoe voer je die krachten af? Laat je ze uitkomen op de dakbedekking en isolatielaag óf wil je dat gewicht juist aan de dakconstructie doorgeven? Sikko Luinge, sales engineer bij groothandel Technea, gaat hier dieper op in.
In 2024 is in Nederland zo'n 3,4 GWp aan pv-vermogen geïnstalleerd, de laagste waarde van dit decennium en 30 procent minder dan het jaar ervoor. Dit staat in het Nationaal Solar Trendrapport 2025 van Dutch New Energy Research.
De leverancier en installateur van zonnepanelen bij veertien woningen is volgens de eigenaar van de woningen tekortgeschoten en na diverse pogingen om dat te laten herstellen, eist de eigenaar gedeeltelijke ontbinding van de overeenkomst en een schadevergoeding. De rechter komt erbij en oordeelt dat gedeeltelijke ontbinding niet kan.