Alles wat je moet weten over netcongestie

Alles wat je moet weten over netcongestie

Netcongestie, er is veel om te doen. Hoe kan dit probleem in de hand worden gehouden? Wat zijn mogelijke oplossingen? Een aantal van onze belangrijkste berichten en artikelen op een rij.

Marjolein Eilander

Marjolein Eilander

Hoofdredacteur Installatie Journaal

Marjolein Eilander volgt sinds jaar en dag de ontwikkelingen in de elektrotechnische installatiebranche. Ze vindt het fijn partijen dichter bij elkaar te brengen en gelooft in een no-nonsense aanpak.

Praktijkboeken

  • Boost je kennis met onze praktijkboeken
  • NEN 1010 + NEN 3140
  • Inspectie van elektrische installaties
  • PV-installaties
  • Handleiding Power Quality
  • De elektrische woonhuisinstallatie
  • Panelenbouw is een vak apart
  • Alles over aarding
De thuisbatterij: hoop of hype?

De thuisbatterij: hoop of hype?

De thuisbatterij werd een beleggingsproduct en dit is een verkeerde afslag op weg naar een duurzamere toekomst, meent journalist Harry van Dooren. In deze blog weegt hij de individualistische en gemeenschappelijke aanpak.

'Overal een warmtepomp, dat kan niet'

'Overal een warmtepomp, dat kan niet'

De vraag is hoe we de collectieve systemen kunnen ontsluiten, want dat loopt nog stroef. Als iedereen een individuele oplossing kiest, heeft dat gevolgen. Overal een warmtepomp, dat kan niet." In gesprek met Laetitia Ouillet, senior associate bij eRiskgroup en voorzitter van de landelijke energiecoöperatie de Windvogel.

LDES: energie over langere periodes opslaan en kunnen afgeven

LDES: energie over langere periodes opslaan en kunnen afgeven

LDES staat voor long duration energy storage, oftewel het voor langere tijd opslaan van energie. Die vertaling is een beetje kort door de bocht, want bij LDES gaat het niet alleen over het gedurende langere periodes opslaan, maar ook over het over langere periodes kunnen afgeven van energie. 

Thuisbatterij en salderingsregeling

Thuisbatterij en salderingsregeling

Vanaf 2027 mag er niet meer worden gesaldeerd. Wordt de thuisbatterij dan interessanter? En welke invloed zal het hebben op de aanschaf van zonnepanelen? Jan Willem Zwang, eigenaar van Stratergy, geeft zijn visie.

Energiedelers: het collectief als klant

Energiedelers: het collectief als klant

Lokaal opgewekte energie voor de wijktransformator herverdelen. Dat is het doel van veel nieuwe burgerinitiatieven waar de installatiebranche mee te maken krijgt. Technisch draait het hierbij vaak om gedeelde opslag en collectieve energiemanagementsystemen.

De batterij is geplaatst in een afgesloten ruimte onder de carport aan de rand van Aardehuis. (Foto: Harry van Dooren)

Praktijkverhaal: buurtbatterij van 120 kW in Olst

Dankzij het Europese Serene-project zijn de 24 huizen van ecowijk Aardehuis in Olst een 120 kW buurtbatterij rijker. Studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente schreven de software voor het energiemanagementsysteem. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.

'Bij elektrisch materieel vaak meer specialistische kennis nodig'

'Bij elektrisch materieel vaak meer specialistische kennis nodig'

Hoe betrouwbaar en veilig is de aansluiting om bouwmaterieel tijdens het project op te laden? Dat is een belangrijke vraag om te beantwoorden als je voor een emissieloos bouwproject wilt gaan.

Foto: GIGA Storage Belgium

Nieuw batterijpark van 700 MW op ontwerptafel

Green Turtle in België wordt een van grootste batterij-energieopslagsystemen in Europa. Adviesbureau Sweco ontwerpt het batterijpark voor energiebedrijf GIGA Storage Belgium.