Let bij aankoop op veiligheid batterijopslagsystemen

Let bij aankoop op veiligheid batterijopslagsystemen

"Zelfs bij een statistisch gezien laag risico is het verstandig op de hoogte te zijn van de mogelijke gevaren, en deze bij de keuze van een batterijopslagsysteem in het achterhoofd te houden." Dat stelt Victor Schäfer, batterijdeskundige bij Tesvolt, de Duitse fabrikant van energieopslagsystemen. Thuisbatterijen, maar ook industriële batterijen zijn voorzien van uiteenlopende actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen enkenmerken. Voor de veiligheid van een lithium-ionbatterijopslagsysteem is niet noodzakelijkerwijze één enkel kenmerk

De verschillende typen celchemie, bijvoorbeeld lithium-nikkel-mangaankobalt (lmc) en lithium-ijzerfosfaat (lfp), onderscheiden zich door de verschillende grenstemperaturen voor de thermische runaway en de intensiteit van de reactie. “Maar zolang men rekening houdt met de specifieke eigenschappen van de celchemie – bijvoorbeeld bij de koeling van het opslagsysteem, de veiligheidsvoorzieningen op celniveau en bij het batterijmanagementsysteem (bms) – zijn de risico's bij de celchemie vergelijkbaar”, aldus Schäfer. Omdat de kleinste verontreinigingen of schommelingen bij het productieproces tot afwijkingen leiden bij de technische eigenschappen van een batterijcel, is een strikte naleving van de productiekwaliteit volgens de batterijdeskundige van doorslaggevend belang. “Vandaar dat je als fabrikant van energieopslagsystemen met het oog op de veiligheid alleen cellen van betrouwbare producenten in aanmerking komen voor gebruik. Wie zeker wil zijn, doet er goed aan te kiezen voor batterijcellen van een gerenommeerde merkfabrikant.”

Bouwvorm

Victor Schäfer, batterijdeskundige bij Tesvolt
Victor Schäfer, batterijdeskundige bij Tesvolt

“De veiligheid van de batterijcel hangt ook sterk af van de bouwvorm”, vervolgt Schäfer. “Over het algemeen hebben alle bouwvormen van cellen verschillende sterke en zwakke punten. Zo hebben platte batterijcellen bijvoorbeeld goede koeleigenschappen. Ronde batterijcellen hebben beperkte gevolgen van een thermische runaway van afzonderlijke batterijcellen, en prismatische batterijcellen hebben een zeer goede mechanische bescherming door de stabiele metalen mantel.” Schäfer wijst ook op diverse veiligheidsvoorzieningen die van belang zijn. “Neem bijvoorbeeld het overcharge safety device dat de stroomtoevoer bij overladen onderbreekt of de laadstroom extern kann kortsluiten. Een ander voorbeeld is het nail safety device, dat verhindert of beperkt het risico van een thermische runaway als een batterijcel wordt doorgeprikt.”

Batterijmanagementsysteem

Het batterijmanagementsysteem (bms) speelt volgens Schäfer een belangrijke rol. “Het systeem bewaakt en regelt de werking van het batterijopslagsysteem binnen veilige grenzen. Dit geldt zowel voor lading als ontlading, waarbij het bms ook de gelijkmatige lading en ontlading van de batterijcellen via balancing verzekert.” Het bms bewaakt daarbij niet alleen de elektrische bedrijfsvariabelen zoals spanning en stroom, maar ook de temperatuur en laadtoestand en voorkomt overlading, diepontlading en kortsluitingen. “In het ideale geval is de bewaking van de parameters permanent en tot op celniveau”, stelt Schäfer.”Tot dit laatste zijn met name opslagsystemen met ronde cellen vanwege het grote aantal cellen vaak niet in staat. Een permanente plausibiliteitscontrole van de meetwaarden kan de veiligheid verder verhogen. Als er een bewaking plaatsvindt op celniveau, is het ook mogelijk de gezondheidstoestand– de State of Health – van de batterijcellen vast te stellen en weer te geven. Heel nuttig kan ook de visualisatie zijn van de meetwaarden tot op celniveau. Zo kunnen bij regelmatige controle ook afwijkingen bij afzonderlijke batterijcellen worden herkend, nog voordat er zich concrete problemen voordoen.”

Voorschriften

Ook voor installateurs heeft Schäfer een duidelijke boodschap: “Installeer het opslagsysteem exact volgens de voorschriften van de fabrikant. Het is van wezenlijk belang dat installateurs de specificaties en beperkingen voor de installatielocatie en, indien nodig, de gespecificeerde afstanden in acht nemen. En niet onbelangrijk: houd de intervallen voor onderhoud en controle aan die de fabrikant voorschrijft. Als fabrikant proberen we zelf ook met scholingen een wezenlijke bijdrage te leveren aan de kennis en kunde van installateurs. We investeren via de Tesvolt Academy in onze partners en indien nodig ondersteunen wij de installateur zelfs al bij de planning.” Om de veiligheid te verhogen, heeft Tesvolt er bovendien voor gekozen om zijn opslagsystemen niet alleen aan het einde van het proces voor productontwikkeling te laten certificeren, maar onderzoeksinstituut TÜV Rheinland ook al vroegtijdig te betrekken bij het ontwikkelingsproces. “Een ander punt is de cyclisatie van de afzonderlijke batterijmodules. Dat betekent dat wij iedere afzonderlijke batterijmodule laden en ontladen en daarbij alle belangrijke parameters bewaken. Met cyclisatie kunnen wij niet alleen mogelijke fouten opsporen, maar ook een constante kwaliteit van onze producten verzekeren. Al met al hebben we een van de strengste processen voor kwaliteitsbewaking.”

Dit artikel is gesponsord door Tesvolt.

Praktijkboeken

  • Boost je kennis met onze praktijkboeken
  • NEN 1010 + NEN 3140
  • Inspectie van elektrische installaties
  • PV-installaties
  • Handleiding Power Quality
  • De elektrische woonhuisinstallatie
  • Panelenbouw is een vak apart
  • Alles over aarding
Ferry Brouwer, lichtadviseur bij Technische Unie

Vier lichttrends in de spotlight

De ontwikkelingen op het gebied van verlichting gaan razendsnel. Consumenten en bedrijven stappen massaal over op ledverlichting, waarbij ledarmaturen steeds duurzamer en slimmer worden gemaakt. Ook installatiegemak is een belangrijk aandachtspunt voor leveranciers.

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

Ook topspeler op de Nederlandse markt worden: dat is de ambitie van MHelios by Midea, de Nederlandse distributeur voor slimme thuisbatterijen mét AI-gestuurd Energie Management Systeem van wereldmerk Midea. Met optimale service, een team van experts en het aanbieden van hands-on trainingen hoopt eigenaar Marnix Vlug komende periode zoveel mogelijk installateurs aan MHelios by Midea te binden.

LDES: energie over langere periodes opslaan en kunnen afgeven

LDES: energie over langere periodes opslaan en kunnen afgeven

LDES staat voor long duration energy storage, oftewel het voor langere tijd opslaan van energie. Die vertaling is een beetje kort door de bocht, want bij LDES gaat het niet alleen over het gedurende langere periodes opslaan, maar ook over het over langere periodes kunnen afgeven van energie. 

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Snel schakelen voor Onderwijspark Leijburg

Snel schakelen voor Onderwijspark Leijburg

Half januari werden de handtekeningen gezet voor het Onderwijscentrum Leijpark in Tilburg. Nu - een dikke tien maanden verder - legt Maas & Hagoort de laatste hand aan het inregelen en het monteren van de verlichting.

Energiedelers: het collectief als klant

Energiedelers: het collectief als klant

Lokaal opgewekte energie voor de wijktransformator herverdelen. Dat is het doel van veel nieuwe burgerinitiatieven waar de installatiebranche mee te maken krijgt. Technisch draait het hierbij vaak om gedeelde opslag en collectieve energiemanagementsystemen.

De batterij is geplaatst in een afgesloten ruimte onder de carport aan de rand van Aardehuis. (Foto: Harry van Dooren)

Praktijkverhaal: buurtbatterij van 120 kW in Olst

Dankzij het Europese Serene-project zijn de 24 huizen van ecowijk Aardehuis in Olst een 120 kW buurtbatterij rijker. Studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente schreven de software voor het energiemanagementsysteem. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Slimme verlichting is niet slechts een trend, maar een essentiële behoefte in moderne gebouwen. Door de energie-efficiëntie en controle die smart lighting biedt, kunnen installateurs voldoen aan strengere certificeringen en normen. Volgens de International Energy Agency (IEA) resulteert het gebruik van slimme verlichting in kantoren tot 35-40% energiebesparing.