Veilig werken aan elektrische installaties

Veilig werken aan elektrische installaties
Foto: SBK Opleidingen

Werken onder spanning is verboden zoals staat beschreven in het Arbobesluit 3.5. Uitzonderingen op deze regel zijn er slechts bij zeer hoge uitzondering. Toch gebeuren er regelmatig elektriciteitsongevallen. Hoe hadden deze kunnen worden voorkomen?

Door Anton Kerkhofs*

Dit staat in het Arbobesluit 3.5: ‘werkzaamheden aan of in de nabijheid van een elektrische installatie worden slechts uitgevoerd, indien de installatie of het gedeelte waaraan wordt gewerkt, spanningsloos is. Een uitzondering hierop mag slechts worden gemaakt als: de dringende noodzaak tot het uitvoeren van werkzaamheden onder spanning is aangetoond en er hiervoor een uitdrukkelijke opdracht voor is gegeven en de installatie hiervoor is geschikt en er maatregelen zijn getroffen om gevaren te voorkomen’.

Arbocatalogus

De installatiesector ontwikkelde een Arbocatalogus, die is getoetst door de iSZW. Hierin zijn de eisen aan het veilig werken aan elektrische installaties praktisch uitgewerkt.

NEN 3140

Bedrijfsvoering waaronder het veilig werken aan, met of nabij elektrische installaties en -arbeidsmiddelen is een complex samenspel. Eisen worden gesteld aan de betrokken mensen, de organisatie en de middelen die je toepast.  NEN 3140+A3 is de praktische norm die hierover gaat en beschrijft hoe je kunt voldoen aan de wettelijke eisen. Een praktisch boek dat de norm vertaalt  naar de dagelijkse praktijk is NEN 3140 Vakbekwaam persoon.

Waar gaat het mis?

In komende artikelen gaat Anton Kerkhofs in op vijf punten waar het in de bedrijfsvoering wel eens mis gaat. De volgende vragen komen hierbij aan bod:

  1. Wie mogen er werken aan elektrische installaties?
  2. Hoe scheid je de werkplek van een voeding?
  3. Hoe stel je spanningsloosheid vast?
  4. Hoe meet je veilig met een meetinstrument
  5. Mespatronen trekken: met welke PBM’s?

*Anton Kerkhofs is betrokken bij de ontwikkeling van normen, schrijft voor vakbladen en is auteur van verschillende boeken, waaronder NEN 3140 vakbekwaam persoon en NEN 3140 voldoende onderricht persoon.  Hij werkt bij SBK Opleidingen en heeft een eigen bedrijf: AK Trainingen en Projecten. Voor Installatie Journaal gaat Anton kerkhofs in op verschillende aspecten  van het veilig werken aan elektrische installaties.

Anton Kerkhofs is auteur van boeken waaronder NEN 3140 vakbekwaam persoon en NEN 3140 voldoende onderricht persoon. Hij werkt bij SBK Opleidingen en heeft een eigen bedrijf: AK Trainingen en Projecten.

NEN3140

  • Set van 2 boeken: slechts € 99
  • Vakbekwaam persoon + Voldoende onderricht persoon
  • Basisbegrippen en regelgeving
  • Veiligheid
  • Inspectie
  • En nog veel meer

Praktijkboeken

  • Boost je kennis met onze praktijkboeken
  • NEN 1010 + NEN 3140
  • Inspectie van elektrische installaties
  • PV-installaties
  • Handleiding Power Quality
  • De elektrische woonhuisinstallatie
  • Panelenbouw is een vak apart
  • Alles over aarding
NEN 1010: verschil in kleur van leidingen voor veiligheids- en functionele aarding

NEN 1010: verschil in kleur van leidingen voor veiligheids- en...

Sinds de publicatie van 1010:2020+C1:2024 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kleur van leidingen die gebruikt wordt voor veiligheidsaarding en -vereffening en functionele aarding en vereffening.

Refurbished armaturen: hoe zit het met de  CE-markering?

Refurbished armaturen: hoe zit het met de CE-markering?

Nieuwe verlichtingsarmaturen moeten voldoen aan bepaalde verordeningen en richtlijnen en zodoende voorzien zijn van CE-markering. Maar wat nou als je armaturen gaat refurbishen? Waar moet je dan rekening mee houden?

Regelgeving voor laadpunten in parkeergarages

Regelgeving voor laadpunten in parkeergarages

Naar aanleiding van het eerder gepubliceerde artikel over regels voor laadpunten in parkeergarages, kwam er bij onze helpdesk een vraag binnen. Lees hieronder het antwoord van onze expert.

VvE moet laadoptie voor elektrische auto weer inschakelen

VvE moet laadoptie voor elektrische auto weer inschakelen

De rechter vindt dat een Vereniging van Eigenaren (VvE) snel weer spanning moet zetten op een laadpunt voor een auto. De eigenaar van de auto had twee parkeerplaatsen bij zijn nieuwbouwappartement gekocht, waarvan eentje met een wandcontactdoos. De VvE heeft die echter afgesloten, omdat ze niet zou voldoen aan de nieuwe eisen voor laadpunten in parkeergarages. Maar die gelden alleen voor nieuwe gevallen, constateert de rechter in kort geding.

Regels voor laadpunten in parkeergarages verplichten mode 3 en 4 met stopknop

Regels voor laadpunten in parkeergarages verplichten mode 3 en 4 met...

Voor laadpunten in parkeergarages zijn sinds 1 januari 2024 regels gesteld.

Diefstal DC-bekabeling voorkomen

Diefstal DC-bekabeling voorkomen

Conduct Technical Solutions introduceert PValarm. Dit product zou de diefstal van DC-bekabeling moeten voorkomen.

Cyberveiligheid: risico's voor elektriciteitsnet flink toegenomen

Cyberveiligheid: risico's voor elektriciteitsnet flink toegenomen

Zonnepanelen, cybersecurity, en de kwetsbaarheid van het elektriciteitsnet. Het onderwerp blijft terugkomen - sinds de eerste melding 8 jaar geleden is er niets opgelost, maar de risico's zijn wel flink toegenomen volgens een recent onderzoek.

Laadpalen en de wet- en regelgeving

Laadpalen en de wet- en regelgeving

Met welke eisen en wet- en regelgeving krijg je te maken als je voorzieningen voor laadpunten wilt installeren?