Thuisaccu's: vragen en antwoorden

Thuisaccu's: vragen en antwoorden

De thuisaccu kan een interessante markt worden voor installateurs. Zeker wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft.

Veel mensen hebben vragen over de thuisaccu. Wat kun je hier precies mee? En hoeveel kosten ze eigenlijk? En wanneer wordt deze markt aantrekkelijk voor de e-installateur? In dit overzichtsartikel beantwoorden we een aantal belangrijke vragen over de thuisaccu. Het artikel wordt regelmatig uitgebreid en geüpdatet.

Bij consumenten leven er aardig wat vragen op het gebied van thuisaccu’s. Installatie Journaal zette in drie artikelen de belangrijkste vragen (en antwoorden) op een rijtje.

Veelgestelde vragen deel 1

In dit artikel worden onder andere de volgende vragen beantwoord:

  • Kun je pv-panelen direct op een thuisbatterij aansluiten?
  • Is een netomvormer altijd ingebouwd?
  • Hoe weet de hybride-inventer dat er verbruik is in de woning?

Terug naar boven

Veelgestelde vragen deel 2

In dit artikel wordt onder andere ingegaan op de volgende vragen:

  • Kun je met een thuisaccu goedkope (nacht)stroom laden?
  • Kun je het net balanceren met een kleine thuisbatterij?
  • Hoe lang doe je met de inhoud van zo’n thuisbatterij?

Terug naar boven

Veelgestelde vragen, deel 3

In dit artikel komen onder andere de volgende vragen aan bod:

  • Wat is beter: lithium-ion of loodzuuraccu’s
  • Kun je van een thuisbatterij ook een noodstroomsysteem maken?
  • Wat is de levensduur van een thuisbatterij?

Terug naar boven

Thuisaccu's vergelijken

De thuisbatterij komt over een paar jaar in beeld, als het salderen wordt afgebouwd. Geen slecht idee dus, om je alvast op deze markt te oriënteren. Welke thuisaccu's zijn er nu op de markt? En wat zijn hun specificaties? Een overzicht van tien bekende batterijen.

Terug naar boven

Wat is de juiste capaciteit van de thuisaccu?

Een doorsnee huishouden in Nederland heeft een energieverbruik van tussen de 3500 kWh en 4000 kWh per jaar. Wat is dan de juiste capaciteit van de thuisaccu? Hoe adviseer je als installateur klanten hierover?

Terug naar boven

Best practice: Virtuele energiecentrale op basis van thuisbatterijen

Een virtuele energiecentrale met thuisbatterijen: in Engeland bestaat het al. Centrica Business Solutions werkt er hard aan om dit concept op korte termijn ook in Nederland te kunnen introduceren.

Terug naar boven

Thuisaccu's & off-grid

Energieopslag gaat naar verwachting een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Veel bedrijven zijn dan ook druk bezig met het ontwikkelen van energiesopslagsystemen. Met de Luna, een thuisaccu die Huawei in 2020 introduceerde, is off-grid mogelijk.

Terug naar boven

Rendeert de thuisaccu al?

Zolang je energie via de salderingsregeling kunt parkeren op het net, rendeert energieopslag in accu’s niet. Maar dat kan snel veranderen bij de afbouw van deze regeling vanaf 2025.

Terug naar boven

Marjolein Eilander

Marjolein Eilander

Hoofdredacteur Installatie Journaal

Marjolein Eilander volgt sinds jaar en dag de ontwikkelingen in de elektrotechnische installatiebranche. Ze vindt het fijn partijen dichter bij elkaar te brengen en gelooft in een no-nonsense aanpak.

Praktijkboeken

  • Boost je kennis met onze praktijkboeken
  • NEN 1010 + NEN 3140
  • Inspectie van elektrische installaties
  • PV-installaties
  • Handleiding Power Quality
  • De elektrische woonhuisinstallatie
  • Panelenbouw is een vak apart
  • Alles over aarding
De thuisbatterij: hoop of hype?

De thuisbatterij: hoop of hype?

De thuisbatterij werd een beleggingsproduct en dit is een verkeerde afslag op weg naar een duurzamere toekomst, meent journalist Harry van Dooren. In deze blog weegt hij de individualistische en gemeenschappelijke aanpak.

'Overal een warmtepomp, dat kan niet'

'Overal een warmtepomp, dat kan niet'

De vraag is hoe we de collectieve systemen kunnen ontsluiten, want dat loopt nog stroef. Als iedereen een individuele oplossing kiest, heeft dat gevolgen. Overal een warmtepomp, dat kan niet." In gesprek met Laetitia Ouillet, senior associate bij eRiskgroup en voorzitter van de landelijke energiecoöperatie de Windvogel.

LDES: energie over langere periodes opslaan en kunnen afgeven

LDES: energie over langere periodes opslaan en kunnen afgeven

LDES staat voor long duration energy storage, oftewel het voor langere tijd opslaan van energie. Die vertaling is een beetje kort door de bocht, want bij LDES gaat het niet alleen over het gedurende langere periodes opslaan, maar ook over het over langere periodes kunnen afgeven van energie. 

Thuisbatterij en salderingsregeling

Thuisbatterij en salderingsregeling

Vanaf 2027 mag er niet meer worden gesaldeerd. Wordt de thuisbatterij dan interessanter? En welke invloed zal het hebben op de aanschaf van zonnepanelen? Jan Willem Zwang, eigenaar van Stratergy, geeft zijn visie.

Energiedelers: het collectief als klant

Energiedelers: het collectief als klant

Lokaal opgewekte energie voor de wijktransformator herverdelen. Dat is het doel van veel nieuwe burgerinitiatieven waar de installatiebranche mee te maken krijgt. Technisch draait het hierbij vaak om gedeelde opslag en collectieve energiemanagementsystemen.

De batterij is geplaatst in een afgesloten ruimte onder de carport aan de rand van Aardehuis. (Foto: Harry van Dooren)

Praktijkverhaal: buurtbatterij van 120 kW in Olst

Dankzij het Europese Serene-project zijn de 24 huizen van ecowijk Aardehuis in Olst een 120 kW buurtbatterij rijker. Studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente schreven de software voor het energiemanagementsysteem. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.

'Bij elektrisch materieel vaak meer specialistische kennis nodig'

'Bij elektrisch materieel vaak meer specialistische kennis nodig'

Hoe betrouwbaar en veilig is de aansluiting om bouwmaterieel tijdens het project op te laden? Dat is een belangrijke vraag om te beantwoorden als je voor een emissieloos bouwproject wilt gaan.

Een goedkoper alternatief voor thuisbatterijen

Een goedkoper alternatief voor thuisbatterijen

De thuisbatterij is nog niet ingeburgerd. Het opslagsysteem verdient zich vooralsnog niet of nauwelijks terug. Toch is het goed om je opgewekte energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken of op te slaan. Zijn er interessante alternatieven? Energie-expert Henry Lootens geeft zijn visie.