In Almere worden bijzondere woningen gebouwd

In Almere worden bijzondere woningen gebouwd

'Genieten van het goede leven.' Onder dat motto bouwt Barnyard Living bijzondere villa's in Almere. Met een stijl die is gebaseerd op de Amerikaanse barns: grote woningen op zeer ruime kavels met details zoals een heerlijke veranda. De besturing loopt via het open KNX-systeem van Schneider Electric.

Remco Hafkamp (Barnyard Living) licht project ‘Het Erf’ toe: “We bouwen 16 villa’s van 213 m2 tot 364 m2 op kavels van 2.000 tot bijna 3.500 m2. Wij ontwikkelen het totale project, inclusief de openbare ruimte. Zelfs de straatnamen bedachten we zelf. We ‘eren’ drie Amerikaanse botanisten: William Turner, Henry Shaw en Ellen Willmott. Mede daarom leggen we ook kruidentuinen aan. Op het terrein vind je bovendien helofytenfilters voor de zuivering van afvalwater. De huizen hebben geen aansluiting op de riolering. De woningen bestaan uit houten panelen, die in Letland worden gemaakt en op de bouwplaats afgewerkt en van de elektrische installatie voorzien. De leidingen zitten in de vloeren en gaan via twee schachten naar de verdiepingen. Dat was wennen voor de installateur, want de aansluiting voor een kraan komt dus niet uit de wanden.”

Zonnepanleen-Schneider-ElectricKNX-systeem van Schneider Electric

Techniek is belangrijk, zowel voor het beperken van het energiegebruik als voor een comfortabele besturing. Per saldo blijft er elektriciteit over. Dat is naast de energiezuinige opzet te danken aan de zonnepanelen op het dak, per woning variërend van 10.000 tot 14.000 Wattpiek. Hafkamp: “Wij hebben voor de besturing het KNX-systeem van Schneider Electric gekozen. We vinden een open systeem belangrijk: bewoners kunnen aanvullingen doen."

'Vrijwel alles is gekoppeld'

Harold Eulderink werkte vanuit Schneider Electric met veel plezier aan het project. “Dit was ook voor ons heel bijzonder. Het past in onze filosofie om duurzame oplossingen te bieden en was technisch interessant: we voorzien wel vaker grote woningen van een KNX-systeem, maar zo innovatief als dit heb ik niet eerder meegemaakt. Vrijwel alles is aan elkaar gekoppeld: de pv-panelen, de wtw-unit, de besturing van de verlichting en verwarming en zelfs de keukenapparatuur. De woningen hebben niet alleen ‘normale’ wandcontactdozen, maar ook een laagspanningsnet. Dat scheelt een hoop laders.”

System integrator

Harold Eulderink is verantwoordelijk voor de begeleiding van de EcoXpert Light & Room Control partners. “Dit zijn partners van Schneider Electric die installateurs kunnen helpen met onder andere de KNX-programmering en de koppelingen met andere systemen. In overleg met installateur Van Dorp is voor dit project EcoXpert Intrologic Building Automation ingeschakeld. Deze heeft de levering van de KNX-componenten  en de KNX-programmering voor Van Dorp uitgevoerd. Ook het geven van een instructie van het systeem aan de bewoners hoort daarbij.” Dat die een bijzonder systeem in hun woning hebben, blijkt onder andere in de meterkast: die is 2 x 2,5 meter en tot de nok gevuld. Daarbij neemt een buffervat van 400 liter overigens de meeste ruimte in.

Als er bij dit project iets boven verwachting is verlopen, dan is het wel de verkoop van de woningen”

Markt is enthousiast

De markt is enthousiast, merkt Hafkamp. “Als er bij dit project iets boven verwachting is verlopen, dan is het wel de verkoop van de woningen. Er was veel vraag naar. We krijgen positieve reacties: het is een bouwstijl die mensen aanspreekt en die je bepaald niet dagelijks ziet. We kijken of we dit concept ook op andere locaties kunnen realiseren. Daarbij is het de kunst om terug te schalen, want vrijwel nergens zijn zulke grote kavels beschikbaar als in dit project. Technisch zullen we dan wellicht ook wat aanpassingen doen. Zo hebben we hier nog gekozen voor vloerverwarming die door KNX wordt aangestuurd. Maar de verwarming is gezien het omvangrijke isolatiepakket eigenlijk overdreven. In een volgend project kiezen we daarom misschien voor infraroodpanelen.”

Installatiedetails

  • Schakelmateriaal D-life wandcontactdozen met USB in elke ruimte
  • KNX-schakelaars in de gehele woning
  • Verdeelkast met automaten en KNX-actoren Wiser4KNX
  • Bosch Home connect (Vaatwasser, koelkast, wasmachine, droger gekoppeld aan het IP-netwerk)
  • Eigen waterzuivering
  • Bewoners sturen straatverlichting aan middels KNX
  • Zonnepanelen
  • Intercom met vingerscan