Veiligheid gaat verder dan een rookmelder: 6 stappen

Veiligheid gaat verder dan een rookmelder: 6 stappen

Stel je eens voor: in een willekeurige nacht veroorzaakt een apparaat kortsluiting. Door het defect breekt er brand uit in een rijtjeswoning. In de woning hangt een goede rookmelder. De afloop is een groot vraagteken: hebben de bewoners genoeg tijd om te vluchten, of niet?

Brand? Iedere seconde telt!

Wanneer er brand uitbreekt in een woning moeten bewoners zo snel mogelijk kunnen vluchten. Hoe langer bewoners in de woning blijven, hoe groter de kans op een fatale afloop. Bij brand verspreiden de rookgassen zich binnen no-time en ook de vlammenzee wordt steeds groter. Er komt dan een moment dat vluchten niet meer mogelijk is. In zo’n geval zijn de gevolgen niet te overzien: bewoners overlijden door het inademen van de giftige rookgassen of verbranden levend. Dat is waarom bij brand iedere seconde telt.

Vertrouwen op een rookmelder

Om bewoners zoveel mogelijk vluchttijd te geven bij dreigend brandgevaar, is het belangrijk dat ze tijdig gealarmeerd worden. Menselijke zintuigen kunnen daar lang niet altijd bij helpen. Wanneer je slaapt ruik je niks en wanneer je het wel opmerkt is het vaak al te laat. Een rook- of hittemelder is de oplossing: een melder staat continu op scherp, ook wanneer een bewoner slaapt. Wanneer er een gevaarlijke hoeveelheid rook wordt gesignaleerd, gaat de melder direct in alarm. Hierin wordt het belang van tijdige signalering van- én alarmering bij gevaar duidelijk. Een betrouwbaar product is daarom onmisbaar in een woning.

Schijnveiligheid kan bewoners fataal worden

Toch is een kwalitatieve melder slechts het begin van échte veiligheid. Wanneer een melder niet op de juiste manier wordt geïnstalleerd of gebruikt, wordt de vluchttijd van bewoners verminderd. Er is dan sprake van schijnveiligheid. Denk bijvoorbeeld aan een melder waarbij de stofkap er nog op zit, terwijl het klussen in de woning voorbij is en er al maanden mensen leven. Als er in zo’n situatie brand uitbreekt, bestaat de kans dat de bewoners niet op tijd worden gealarmeerd. Of denk eens aan de gevolgen van een rookmelder die al vier keer vals alarm gaf doordat het boven het fornuis wordt geplaatst. Het is niet moeilijk te raden dat de bewoners de batterijen verwijderd hebben en wat de gevolgen daarvan zijn. Kortom, het is duidelijk dat schijnveiligheid bewoners fataal kan worden.

Keten-brandveiligheid-277x190mm-300dpi-2De keten van brandveiligheid

Het verwijderen van zo’n ogenschijnlijk onschuldige stofkap en het installeren van de juiste melder op de juiste plek, kunnen het verschil maken tussen leven of dood. Daarom is het belangrijk dat brandveiligheid niet alleen wordt afgemeten aan het product, maar aan het geheel. Wij hebben dit geheel samengevat als de Keten van Brandveiligheid.

Dit model laat zien aan welke onderdelen een echt brandveilige woning voldoet.

1.   Productontwikkeling

De Keten van brandveiligheid start bij het ontwikkelenvan een product waarop bewoners kunnen vertrouwen. Daarom wordt iedere melder van Ei Electronics afzonderlijk drie keer getest voordat het de fabriek verlaat.

2.   Beleid en advies

Het beleid van een woningcorporatie of aannemer is het uitgangspunt voor veiligheid. Door hierin het gewenste veiligheidsniveau op te nemen, wordt een basis gelegd voor ieder project.

Lees ook: vluchtveiligheid gaat verder dan de NEN 2555

3.   Ontwerp oplossing

Iedere situatie is anders. Door iedere woning als uniek te beschouwen en per situatie een passende oplossing te ontwerpen (projectering), ben je ervan verzekerd dat bewoners veilig zijn.

4.   Training

Bij het installeren van de oplossing is het belangrijk dat alle installateurs op één lijn zitten. Projectafspraken, NEN-normeringen en omgang met uitzonderingen zijn daarin belangrijke thema’s. Daarom verzorgt Hemmink trainingen.

5.   Installatie

Zoals we eerder zagen, kan de manier van installeren het verschil zijn tussen leven of dood. Een juiste installatie is dus onmisbaar.

6.   Informatie bewoners

De vluchtveiligheid is ook afhankelijk van de mate waarin bewoners geïnformeerd zijn. Voorlichting over brandpreventie is daarin een belangrijk onderdeel, maar ook kennis van het gebruik van de melder kan rampzalige gevolgen voorkomen.

7.   Onderhoud en vervanging

Na overdracht is het belangrijk dat de melder goed onderhouden wordt. Door de melder frequent te (laten) controleren en eventuele meldingen te noteren, is er altijd zicht op de werking. Ook tijdige vervanging draagt bij aan de veiligheid van bewoners.

Jouw rol als installateur

Als installateur heb je een belangrijke rol in het realiseren van vluchtveilige woningen. Je hebt niet alleen invloed op de manier van installeren en het onderhoud, maar kunt ook een adviserende rol hebben bij het gebruik van de juiste producten. Wij snappen dat dit zo min mogelijk gedoe met zich mee moet brengen. Daarom ontzorgen wij jou graag. Met de producten van Ei Electronics, dé marktleider in rookmelders, ben je verzekerd van kwaliteit en betrouwbaarheid. Voeg daar de kennis van Hemmink aan toe en je realiseert vluchtveilige woningen voor bewoners. Dát is zorgeloze veiligheid.

Dit artikel is gesponsord door Hemmink

Praktijkboeken

  • Boost je kennis met onze praktijkboeken
  • NEN 1010 + NEN 3140
  • Inspectie van elektrische installaties
  • PV-installaties
  • Handleiding Power Quality
  • De elektrische woonhuisinstallatie
  • Panelenbouw is een vak apart
  • Alles over aarding
Foto: Jeffrey Koper VRK - Meer1010

Nieuwe NEN 8012 gepubliceerd

NEN publiceerde 1 juli 2023 een nieuwe versie van NEN 8012. Deze norm gaat over de keuze van het leidingtype met betrekking tot het gedrag bij brand.

Een vlamboog is een veelvoorkomende oorzaak van brand in een PV-installatie

Brand in PV-installaties tijdig opsporen met Artificial Intelligence

Op de dag na Prinsjesdag 2018 opende het RTL Nieuws met een item over branden in PV-installaties. Uit een inventarisatie blijkt dat vlambogen een belangrijke oorzaak zijn van het ontstaan van deze branden. Artificial Intelligence (AI) kan helpen om zulke incidenten te voorkomen. Hoe werkt deze technologie precies?

Brandveiligheid is meer dan het installeren van een goede rookmelder

Brandveiligheid is meer dan het installeren van een goede rookmelder

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft onlangs een voorgenomen wijziging gepubliceerd van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Deze voorgenomen wetswijziging betekent een goede verbetering voor de brandveiligheid in Nederland. Zo zullen rookmelders ook verplicht worden voor bestaande bouw. Brandveiligheid is echter veel meer dan het installeren van een goede rookmelder.

Foto: Etienne Busink

Kwaliteit pv-installatie is medebepalend voor risico op woningbrand

Steeds meer woningeigenaren wekken energie op door middel van zonnepanelen. Dat is goed nieuws voor het milieu, maar heeft als negatief bijeffect dat adviseurs en installateurs met onvoldoende kennis zich op deze markt begeven. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de eindgebruiker: inferieure installaties hebben een lager rendement, een kortere levensduur, en kunnen zelfs woningbrand veroorzaken.

Diefstal DC-bekabeling voorkomen

Diefstal DC-bekabeling voorkomen

Conduct Technical Solutions introduceert PValarm. Dit product zou de diefstal van DC-bekabeling moeten voorkomen.

Beveiligings- en automatiseringsapparatuur: wat is de technische levensduur?

Beveiligings- en automatiseringsapparatuur: wat is de technische...

In dit artikel gaat Dimitri de Jong van Eaton in op de gevolgen van slijtage van componenten in midden-, en laagspanningsinstallaties, zoals beveiligingsrelais, PLC's, RTU's en HMI's. Hoe voorkom je storing of erger in je energienetwerk? En wat eigenlijk de technische levensduur van de componenten?

Bescherming tegen vlambogen

Bescherming tegen vlambogen

Het meeste elektrische letsel en de meeste sterfgevallen als gevolg van elektriciteit worden veroorzaakt door de gevolgen van een vlamboog (arc flash). Waardoor ontstaat een vlamboog, wat zijn de gevolgen en hoe kun je je hiertegen beschermen?

Visuele inspectie: waar moet je allemaal op letten?

Visuele inspectie: waar moet je allemaal op letten?

Waar moet je allemaal op letten bij de visuele inspectie van een elektrotechnische installatie? Lees het in dit artikel.

Veiligheidsrisico's laadinfrastructuur beperken

Veiligheidsrisico's laadinfrastructuur beperken

Welke maatregelen kun je zoal treffen om veiligheidsrisico's bij laadinfrastructuur te beperken?

Inpandig batterijsysteem voorkomt (af)sluiting  kantoorpand De Walvis

Inpandig batterijsysteem voorkomt (af)sluiting kantoorpand De Walvis

Duurzaam kantoorpand de Walvis nabij Amsterdam CS maakt gebruik van een inpandig batterijsysteem.

Kans op brand, explosie of gifwolk door lithium-ion batterijen 

Kans op brand, explosie of gifwolk door lithium-ion batterijen

Er is nog geen landelijk beleid voor veilige plaatsing van energieopslagsystemen met batterijen. Uit onderzoek van RIVM blijkt dat het gevaarlijk kan zijn om veel energie op één plek op te slaan. 

Een referentie-elektrode.

PV-laadplein met DC-distributie: hoe zit het met de lekstromen?

Bij verzekeraar a.s.r. liggen op het dak van de parkeergarage meer dan 2.000 pv-panelen en staan er op het parkeerdek circa 200 V2G AC-laadpalen. Ook werd er een klein DC-netwerk ingericht met drie V2G DC-laadpalen. "We onderzochten onder meer of er lekstromen zijn en hoe deze lopen", zegt Jos Warmerdam, werkzaam bij de Hogeschool van Amsterdam. Samen met collega Rob Schaacke licht hij een en ander toe.