Belangrijke aspecten van NEN 1010

Belangrijke aspecten van NEN 1010

Elektrische installaties in woningen en bedrijfspanden moeten voldoen aan de NEN 1010. Dit artikel behandelt een aantal belangrijke aandachtspunten van deze norm.

NEN 1010 geldt als de moedernorm voor elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur. In dit artikel zetten we een aantal belangrijke aspecten van deze norm op een rijtje. Het artikel wordt regelmatig uitgebreid en geüpdatet.

NEN 1010: de belangrijkste norm

NEN 1010 is de belangrijkste norm voor elektrotechnische installaties. De norm geeft aan hoe laagspanningsinstallaties veilig worden aangelegd, uitgebreid en aangepast. Ook geeft NEN 1010 duidelijkheid over controles en inspecties bij de oplevering van projecten. Dit geldt zowel voor woningen als voor utiliteitsbouw en industriële gebouwen.

Terug naar boven

Aarden en vereffenen

Iedere elektrotechnische installatie moet worden voorzien van aarding en vereffening. De meest toegepaste aardingsstelsels zijn het TT- en het TN-stelsel. Wat is precies het verschil tussen beide begrippen? Als elektrotechnici dit niet weten, is het lastig om op grond van NEN 1010 de juiste beslissingen te nemen.

Aarding: het TT-stelsel

Bij het TT-stelsel is een punt van de voedingsbron rechtstreeks met aarde verbonden. De metalen gestellen in de installatie zijn verbonden met een aardelektrode die elektrisch onafhankelijk is van de aardelektroden van de voedingsbron. De installatie heeft dus een eigen aardingsvoorziening.

Terug naar boven

Aarding: het TN-stelsel

Bij grotere installaties is een TN-stelsel nodig. In een TN-stelsel is een punt van de voedingsbron met aarde verbonden. De metalen gestellen van de installatie zijn door middel van beschermingsleidingen met dit punt verbonden.

Terug naar boven

NEN 1010 & bad- en doucheruimtes

De bad- en doucheruimte is elektrisch gezien een van de gevaarlijkste ruimten in een woning. In een bad- en doucheruimte worden daarom hoge eisen gesteld aan de toepassing van beschermingsleidingen, aardlekschakelaars en vereffeningsleidingen.

Terug naar boven

NEN 1010 & keukenapparatuur

In een moderne keuken bevinden zich vaak veel apparaten. In de NEN 1010 is in bepaling 510.4.2 opgenomen dat de installatie over voldoende eindgroepen moet zijn verdeeld om gelijktijdig gebruik van de aanwezige apparatuur mogelijk te maken. Ook is aangegeven dat, indien nodig voor specifieke apparaten, moet worden aangesloten op afzonderlijke eindgroepen.

Terug naar boven

Kabelberekeningen volgens NEN 1010

Onlosmakelijk met de NEN 1010 verbonden is de kabelberekening. Vroeger konden installateurs zich nog wel eens redden met vuistregels of een snelle berekening op de rekenmachine. Tegenwoordig zijn de infrastructuren complexer en de apparatuur gevoeliger. Hoe maak je een goede kabelberekening volgens NEN 1010?

Terug naar boven

Software voor kabelberekeningen

Waarmee maak je een kabelberekening volgens NEN 1010? Kabelfabrikanten zijn behulpzaam met gratis software, maar hiermee kun je niet een compleet verdeelnet doorrekenen. Het doorrekenen van een enkele kabel is wel mogelijk. En er is natuurlijk betaalde software. Wat zijn handige rekentools, al dan niet gratis?

Terug naar boven

DC-bekabeling zonnepanelen

Ook op de DC-bekabeling van pv-installaties is de NEN 1010 van toepassing, bij voorbeeld voor de kabelberekening. Welke eisen worden er gesteld aan de DC-bekabeling? Moeten DC-kabels, die al dubbel geïsoleerd zin, in een beschermende buis of kabelgoot?

Terug naar boven

Moet een pv-systeem volgens NEN 1010 worden geaard?

Het aarden van een pv-installatie is verplicht volgens NEN 1010. Het montagesysteem wordt gezien als een metalen constructie, en moet dus geaard worden. De zonnepanelen zijn dubbel geïsoleerd en hoeven niet geaard te worden.

Terug naar boven

PV-omvormer achter aardlek?

Verder is niet iedereen duidelijk of het verplicht is een omvormer aan te sluiten achter een aardlekschakelaar/automaat? Wat zijn precies de eisen? Voor het beantwoorden van deze vraag moet niet alleen worden gekeken naar NEN 1010 maar ook naar de NPR 5310, een praktijkrichtlijn bij NEN 1010.

Terug naar boven

Laadpunten & NEN 1010

In de NEN 1010:2015 is een aparte rubriek opgenomen met betrekking tot laadinrichtingen voor elektrische voertuigen. Deze rubriek 722 geldt zowel voor voertuigen die moeten worden geladen vanuit het voedende net, als voor voertuigen die de elektrische installatie van een voeding voorzien.

Terug naar boven

Inspecties en keuringen volgens NEN 1010

In de NEN 1010 staat nauwkeurig omschreven uit welke onderdelen de inspectie van nieuwe installaties moet bestaan. In de eerste plaats is er een visuele controle, die in het algemeen wordt uitgevoerd als er geen spanning op de installatie staat. Ook wordt gekeken of andere veiligheidsaspecten in orde zijn, zoals bescherming tegen schokken en brandveiligheid.

Terug naar boven

NEN 1010:2020

10-10-2020 presenteerde NEN de herziene versie van NEN 1010. Twee volle jaren werkte de normcommissie aan de NEN 1010:2020. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Terug naar boven

Marjolein Eilander

Marjolein Eilander

Hoofdredacteur Installatie Journaal

Marjolein Eilander volgt sinds jaar en dag de ontwikkelingen in de elektrotechnische installatiebranche. Ze vindt het fijn partijen dichter bij elkaar te brengen en gelooft in een no-nonsense aanpak.

NEN1010

  • Snel inzicht in de gewijzigde NEN1010
  • Vertaalslag van norm naar praktijk
  • Veilig werken volgens de laatste richtlijnen
  • Achtergronden, uitleg en toepassingen
  • 250+ pagina's en full colour afbeeldingen

Praktijkboeken

  • Boost je kennis met onze praktijkboeken
  • NEN 1010 + NEN 3140
  • Inspectie van elektrische installaties
  • PV-installaties
  • Handleiding Power Quality
  • De elektrische woonhuisinstallatie
  • Panelenbouw is een vak apart
  • Alles over aarding
NEN 1010: verschil in kleur van leidingen voor veiligheids- en functionele aarding

NEN 1010: verschil in kleur van leidingen voor veiligheids- en...

Sinds de publicatie van 1010:2020+C1:2024 wordt er onderscheid gemaakt tussen de kleur van leidingen die gebruikt wordt voor veiligheidsaarding en -vereffening en functionele aarding en vereffening.

Refurbished armaturen: hoe zit het met de  CE-markering?

Refurbished armaturen: hoe zit het met de CE-markering?

Nieuwe verlichtingsarmaturen moeten voldoen aan bepaalde verordeningen en richtlijnen en zodoende voorzien zijn van CE-markering. Maar wat nou als je armaturen gaat refurbishen? Waar moet je dan rekening mee houden?

Regelgeving voor laadpunten in parkeergarages

Regelgeving voor laadpunten in parkeergarages

Naar aanleiding van het eerder gepubliceerde artikel over regels voor laadpunten in parkeergarages, kwam er bij onze helpdesk een vraag binnen. Lees hieronder het antwoord van onze expert.

VvE moet laadoptie voor elektrische auto weer inschakelen

VvE moet laadoptie voor elektrische auto weer inschakelen

De rechter vindt dat een Vereniging van Eigenaren (VvE) snel weer spanning moet zetten op een laadpunt voor een auto. De eigenaar van de auto had twee parkeerplaatsen bij zijn nieuwbouwappartement gekocht, waarvan eentje met een wandcontactdoos. De VvE heeft die echter afgesloten, omdat ze niet zou voldoen aan de nieuwe eisen voor laadpunten in parkeergarages. Maar die gelden alleen voor nieuwe gevallen, constateert de rechter in kort geding.

Regels voor laadpunten in parkeergarages verplichten mode 3 en 4 met stopknop

Regels voor laadpunten in parkeergarages verplichten mode 3 en 4 met...

Voor laadpunten in parkeergarages zijn sinds 1 januari 2024 regels gesteld.

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Slimme verlichting is niet slechts een trend, maar een essentiële behoefte in moderne gebouwen. Door de energie-efficiëntie en controle die smart lighting biedt, kunnen installateurs voldoen aan strengere certificeringen en normen. Volgens de International Energy Agency (IEA) resulteert het gebruik van slimme verlichting in kantoren tot 35-40% energiebesparing.

Monteren van parallelgeschakelde YMvK-as kabels met tiewraps

Monteren van parallelgeschakelde YMvK-as kabels met tiewraps

Is het monteren van parallelgeschakelde YMvK-as kabels met tiewraps toegestaan? Deze vraag werd gesteld aan onze helpdesk. Lees hieronder het antwoord van onze expert.

Laadpalen en de wet- en regelgeving

Laadpalen en de wet- en regelgeving

Met welke eisen en wet- en regelgeving krijg je te maken als je voorzieningen voor laadpunten wilt installeren?